Ovidiu Stîngă (48 de ani), antrenorul care a pregătit-o pe FC U Craiova 1948 timp de trei partide în 2021, a acceptat să vorbească la GSP Live despre plecarea rapidă din Bănie și cauzele care au dus la despărțirea de alb-albaștri.
La finalul anului trecut, Ovidiu Stîngă renunța la aventura de la echipa feminină a lui PSV Eindhoven, unde a stat timp de cinci ani, fiind alegerea surprinzătoare a lui Adrian Mititelu pentru atacarea promovării. Venit într-un moment în care Craiova era pe primul loc, fostul mijlocaș al Științei n-a avut experiența pe care și-o dorea pe banca echipei de suflet: a câștigat un singur punct din trei partide, a devenit ținta ultrașilor din Peluza Sud '97, sfârșind prin a fi înlocuit cu Eugen Trică.
În direct la GSP Live, Stîngă și-a expus nemulțumirile după cele două luni petrecute la Craiova, a vorbit despre relația cu fanii și familia Mititelu, dar și despre șansele echipei de a promova în Liga 1, obiectivul declarat al oltenilor.
Ovidiu Stîngă: „Am venit să joc fotbal, nu să stau pe jos!”
- Ovidiu, cum ești după despărțirea de la FC U Craiova? Ai plecat după foarte puține meciuri, ce nu a mers?
- Dacă stau să mă uit în urmă, mă așteptam la un nivel mai bun din partea echipei, la nivel de competiție și de individ. Am încercat să implementez o strategie prin care să joc și să câștig, nu să câștig jucând. Aici au intervenit mulți factori: infrastructura, care nu ne-a fost favorabilă. Nu pot să schimb temperaturile, nu pot să opresc zăpada să cadă pe pământ, dar să te antrenezi două luni doar pe teren artificial și în balon mi-a diminuat puțin din ceea ce îmi propusesem. Lotul era foarte mare, mi-era greu să controlez 32 de jucători în vestiar. Am încercat să le explic jucătorilor despre ce e vorba, ținând cont și de pandemie. Am început la Chiajna, unde jucătorii Concordiei au căzut de vreo 20 de ori pe jos. Din 90 de minute, s-au jucat 40, 50 de minute. E o meteahnă a fotbalului românesc, dar eu vin să joc fotbal, nu să stau pe jos! Poate și eu am făcut greșelile mele vizavi de abordarea fiecărui joc în parte. A fost vorba și de gestionarea de moment a arbitrilor, au defavorizat Craiova în unele momente.
- Te referi la arbitrajele din meciurile cu CS Mioveni și U Cluj, nu?
- Chiar și cu Chiajna! Țin minte și acum. Era un jucător de-al lor căzut, a venit doctorul, l-a scos, dar arbitrul nu dădea drumul la joc. El se pierduse cu firea și nu știa ce să mai facă, a trebuit să intervină arbitrul de rezervă să-i spună «centralului» să dea drumul la joc. Greșelile pot fi omenești, dar, uitându-mă pe prestații, gesturi și ceea ce înseamnă gestionarea cursivității partidelor, arbitrii nu s-au ridicat la nivelul jocului Nu că noi am fi jucat un fotbal «wow». Dar dacă noi nu am jucat un fotbal «wow», iar arbitrii nu reușesc să se ridice la nivelul jocului, atunci e o problemă.
- Vorbeai de numărul mare de fotbaliști din lot. Crezi că, în prealabil, s-a greșit strategia transferându-se atât de mulți jucători? Au intervenit frustrări la nivelul lor?
- Nu e o greșeală foarte mare. Problema este alta. Infrastructura nu ne-a permis să gestionăm aceste momente. Nu ne-a permis nivelul staff-ului tehnic, nu ne-a permis competiția. Echipa a doua avea și ea competiție dacă se juca la nivel de județ. Nu am putut să găsim meciuri amicale, fiindcă am stat în România. Am jucat doar șase meciuri amicale, dar eu îmi doream să joc mult mai multe. Mi-a fost greu să găsesc meciuri amicale. Divizia A era în competiție, iar în Divizia B erau contracandidatele tale, evitau orice duel. Jucătorii aveau foarte puține minute, iar lucrul acesta poate n-a fost unul pozitiv pentru individ, pentru echipă și pentru mine. N-am putut să-mi dau seama în totalitate de nivelul fiecărui jucător în parte.
Stîngă: „Fără rezultate, și Capello ar avea probleme cu fanii Craiovei”
- Alex Bourceanu de ce n-a rămas în staff? A fost în anturajul echipei trei săptămâni, ce s-a întâmplat?
- A fost decizia lui. Nu știu, poate a fost nemulțumit de unele lucruri pe care le-a văzut în vestiar, în ceea ce înseamnă activitatea din jurul lui. El a fost profesionist vizavi de situație. Am discutat cu el, e un tip fantastic. Eu zic că poate să ajute foarte, foarte mult viziunea fotbalului românesc pe viitor. Rar întâlnești în fotbalul românesc oameni precum Bourceanu.
- Din păcate, am văzut că ai avut o opoziție serioasă din partea fanilor. Cei din Peluza Sud '97 au avut o izbucnire la adresa ta. Ai simțit că n-ai avut susținerea galeriei?
- Îi cunosc pe cei din galerie, pe fiecare în parte. Nu asta este problema. Ideea e că, atât timp cât nu sunt rezultate, poate să vină și Capello la Craiova, tot aceste probleme le are. Îi înțeleg, sunt de partea lor. Au trăit momente dificile în ultimii ani, prin dezafiliere, începerea activității la nivel de județ. Își doresc revenirea pe prima scenă în cea mai scurtă perioadă și e normal să fie nemulțumiți. Și eu, dacă aș fi fost în locul lor, aș fi activ. Ăsta e rolul suporterului și mă bucur că există activitate și viață în partea aceasta a fotbalului.
- Cum vezi lupta pentru promovare? FC U Craiova începe play-off-ul chiar astăzi, în deplasare cu CS Mioveni. Ce șanse îi rezervi fostei tale echipe?
- Șanse au toate. Uitându-ne în istoric, putem vedea că diferența o face o execuție, o inspirație a unui jucător. Până acum, n-a fost o echipă care să domine competiția și să avem garanția că va promova.
- Șanse au toate, într-adevăr, dar cât de solid ți se pare lotul Craiovei în momentul de față?
- Ce pot să spun e că echipa are un loc numeric, echilibrat ca și valoare. Ei trebuie să gestioneze momentele și să ia partidă cu partidă pentru a avea o șansă în plus față de celalate participante în competiție.
Stîngă: „Cea mai proastă perioadă! Regret puțin că am preluat echipa”
0-0 vs Concordia Chiajna, 1-2 cu Mioveni și 0-1 cu U Cluj au fost meciurile lui Stîngă pe banca oltenilor- Cu familia Mititelu în ce relații ai rămas după această despărțire rapidă de echipă?
- Am avut și voi avea o relație bună, din punctul meu de vedere. Cu Adrian am discutat tot timpul și nu am avut probleme cu el, iar cu Adiță nici atât.
- Uitându-te înapoi, regreți că te-ai întors în România iarna trecută pentru a o prelua pe FC U?
- Este cea mai proastă perioadă a mea ca participant în fotbal. Am avut rezultate și evoluții care nu m-au ajutat cât mi-aș fi dorit eu și fiecare susținător al echipei FC U. Regret puțin, nu în totalitate. Am făcut niște greșeli mici, dar care m-au costat.
{{text}}