Nationala

Cum facem socoteala după Euro: „Să nu fim disperați! Important e să nu dispară jucătorii, cum s-a mai întâmplat”

+30 Foto
România U21 a participat la al doilea Campionat European de tineret consecutiv

Articol de Alexandru Barbu  —  joi, 01 aprilie 2021

Bogdan Stelea (53 de ani), portar al Generației de Aur, subliniază evoluția României la Campionatul European de tineret și pune continuitatea „tricolorilor” mici mai presus de ratarea calificării în sferturile de finală.

  • România a remizat cu Germania, scor 0-0 în ultima etapă a grupelor de le Euro U21. În acest scenariu, „tricolorii” ar fi avut nevoie ca Olanda să nu învingă Ungaria, însă batavii s-au impus cu un categoric 6-1
  • Cu o victorie contra nemților, la orice scor, naționala U21 s-ar fi calificat în sferturi. 
  • În final, Olanda, Germania și România au încheiat grupa A cu 5 puncte, iar departajarea s-a făcut după un clasament în 3. Golaverajul inferior i-a trimis acasă pe elevii lui Mutu.

Bogdan Stelea, despre România la Euro U21: „N-are importanță că n-am ajuns în «sferturi»”

- Te salut, Bogdan! Ai urmărit parcursul naționalei la Euro U21? 
- Sigur, mi-a plăcut ce am văzut la echipa noastră, am avut un nivel de joc foarte bun. Legat de rezultatul final, nu contează că nu ne-am calificat. 

- Totuși, există și o urmă de dezamăgire. 
- Da, însă se simte mai mult în rândul lor, al celor implicați, decât la noi. 

- Poți detalia? 
- E clar că poate fi dureros, sunt tineri, deși la vârsta asta iei lucrurile altfel, uiți repede, mai ales dacă ai educatori buni care îți spun exact ce se întâmplă cu tine, treci ușor peste. Părerea mea este că la U21 nu trebuie să fim disperați după rezultate, ci să-i educăm pe jucători într-un spirit care să-i ajute ulterior la prima reprezentativă, acesta e obiectivul. 

„România, egala Germaniei”

- Jocul decisiv contra Germaniei l-am gestionat bine? 
- Nu i-am văzut inferiori nemților sub nicio formă! În fotbal, în afara unui nivel de joc optim, mai ai nevoie și de șansă. Depinzi foarte mult și de noroc. 

- De care și noi am beneficiat.
- Într-adevăr, Germania a avut o bară, un penalty. Dar la penalty și Vlad a influențat ratarea.

+30 Foto
foto: Raed Krishan/GSP

- Cum a influențat?
- A stat foarte bine în poartă, a așteptat mult până să plece. A fost acolo și l-a făcut pe Nmecha să execute mai departe de locul în care și-ar fi dorit inițial. 

Bogdan Stelea, despre antrenorul Adrian Mutu: „Și-a făcut treaba foarte bine”

- Vezi anumiți fotbaliști pregătiți să facă pasul la naționala mare? 
- Sunt câțiva buni. Evident, habar n-am cine va face pasul dintre ei, nu poți să știi. Mulți din generația trecută au avut o evoluție remarcabilă, dar câțiva au dispărut apoi. Asta ar trebui să ne intereseze, ca ei să nu dispară, să rămână în circuit și să evolueze în continuare, sunt lucruri mai importante decât rezultatele la aceste categorii de vârstă. 

- Putem spune că am câștigat și un antrenor odată cu acest turneu final? 
- Da, e clar, ce s-a întâmplat la națională U21 dovedește că Mutu și-a făcut treaba foarte bine, are un merit pentru o mare parte dintre performanțele acestei echipe.

La echipa naţională de seniori, Stelea a apărat în 91 de partide, în intervalul 1988-2005. A participat la Cupele Mondiale din 1990, 1994 şi 1998 şi la Europenele din 1996 şi 2000

VIDEO » Florin Bratu, după Germania U21 - România U21 0-0: „Jos pălăria!”

>

Citește mai multe articole despre naționala U21:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.