Laura Badea, 51 de ani, o prezență extrem de rară în mass-media din România a fost invitata specială a emisiunii "Prietenii lui Ovidiu". Laura este prima campioană olimpică din istoria sportului românesc la floretă feminin individual, performanță reușită la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată de obicei miercurea, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Laura Badea, bine ai venit și îți mulțumesc pentru prezență!
- Eu vă mulțumesc pentru invitație. Nu aveam cum să vă refuz, pentru că vă știu de la începuturile carierei mele.
- Ești o prezență foarte rară!
- Aveți dreptate. Evit să ajung în platourile de televiziune sau în media.
- Ce faci, Laura? Cu ce te ocupi?
- Ce să fac? Am rămas în Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, am fost aleasă anul trecut în funcția de membru. Sunt în Consiliul de Administrație al Agenției Naționale Anti-Doping. O dată pe lună particip la ședințe organizate de către președintele ANAD. În rest, mă ocup de familia mea, de mine. Mă plimb, citesc, merg la teatru.
- Ai fost inclusiv președintele Federației de Scrimă, dar te-ai retras.
- Pentru că am avut probleme medicale. Am considerat că este mai bine să mă ocup de sănătatea mea și de familie decât să se agraveze și să nu mai pot să fac nimic.
- Dar ce s-a întâmplat?
- Am avut probleme medicale destul de serioase, pe lângă faptul că slăbisem foarte mult... Pentru mine, sănătatea era mai importantă. Acum sunt bine.
- Din câte știu, ai avut ceva probleme și la federație.
- A fost o perioadă foarte grea. Am fost aleasă, dar am văzut că postul meu de președinte nu era bugetat. Nu exista în organigrama Federației Române de Scrimă!
- Cum nu era bugetat?!
- Chiar nu știu. Nu aveam niciun salariu. Am cerut ministrului de atunci să pot să bugetez primind postul de președinte și încă cinci posturi care fuseseră anulate. Ministru era domnul Dunca. Am așteptat șase luni de zile!
- Și?
- Și am așteptat! Ceream doar să intru în legalitate. Președintele este ordonator de credite, iar eu nu aveam drept de semnătură. Postul de președinte era plătit cu 1.600 de lei, dar nu era vorba de bani aici.
- Tu ai demisionat atunci de la COSR, nu?
- Plecasem de la COSR, unde aveam două proiecte în derulare. Mi-am dat demisia sperând că lucrurile se vor regla, în timp, la federație. Eu am fost o luptătoare, iar rezultatele mele au demonstrat-o, dar greutățile pe care le-am întâmpinat mi-au afectat foarte mult starea de sănătate. Așa am decis să renunț la federație, la finalul lui decembrie.
- Acum ce raporturi ai cu federația?
- Nu mai am nicio legătură.
- Ai plecat supărată?
- Nu am plecat supărată, am plecat tristă! Atât...
- Când te uiți în spate și îți faci bilanțul?
- Eu sunt foarte mulțumită! Ceea ce sunt și ceea ce știu se datorează scrimei. Am avut parte de oameni minunați în jurul meu, de colege extraordinare. Sunt o răsfățată a sorții pentru că am avut oportunitatea să lucrez cu oameni deosebiți, de la care am avut ce învăța, care m-au ajutat să-mi păstrez spiritul olimpic cu valorile respective. Adică onestitate, autodepășire, fair-play și, bineînțeles, dorința de a sta drept și a nu te pleca niciodată!
- Ca orice copil, ca orice sportiv, ai avut idoli?
- Prima persoană care mi-a fost idol a fost doamna Mariana Vicol, în momentul în care am ajuns la dânsa acasă și am văzut cupele, medaliile, medalia olimpică, medalia mondială, am zis: "Wow!, nu cred că voi reuși să câștig nici măcar jumătate!".
- Și ai reușit! Unde îți ții medaliile?
- Le am expuse, pe holul de la etaj. Am și în pivniță o parte dintre ele.
- Ai mai admirat pe cineva?
- Reka Szabo, Elisabeta Tufan. Am admirat-o foarte mult pe Giovanna Trillini, bineînțeles și pe Valentina Vezzali, cel mai bun produs al scrimei mondiale. E triplă campioană olimpică, e cea mai bună.
- Ești modestă, Laura, dar ai avut performanțe incredibile și tu!
- Eu Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut oportunitatea să câștig toate titlurile la individual. Cred că sunt singura scrimeră cu această performanță.
- Chiar, medaliile de aur sunt în aceeași stare de atâția ani?
- Da, da, s-au păstrat! Am citit și eu prin presă, dar ale mele nu s-au oxidat, arată ca și atunci când le-am primit pe podiumul de premiere.
{{text}}