Fotbal   •   Nationala   •   PRELIMINARII CM

Radiografia degringoladei » Gazeta vă prezintă 5 repere din scurtul mandat al lui Mirel Rădoi, în care s-au ratat două obiective, iar al treilea este în pericol

Mirel Rădoi, selecționer România // foto: Imago

Articol de Marius Mărgărit   —  vineri, 02 aprilie 2021

Rușinea suferită de România cu Armenia, scor 2-3, este consecința unei strategii falimentare pentru selecționerul Mirel Rădoi, care, în scurtul său mandat de până acum, a ratat calificarea la Euro 2020, grupa de Liga Națiunilor, unde ne-am clasat pe 3, dar a și a compromis deja campania pentru Mondialul 2022.

Numit după mandatul lui Cosmin Contra, încheiat dezastruos cu un 0-5 în Spania, în ultimul meci din preliminariile CE 2020, Mirel Rădoi promitea un reviriment al naționalei mari. Deși fără experiență ca antrenor, fostul internațional venea după cel mai mare succes al echipei U21, pe care o condusese până în semifinalele Euro 2019, unde a pierdut cu Germania. 

În numai 11 partide la cârma României (de fapt 10, dacă exceptăm partida câștigată la „masa verde”, 3-0 cu Norvegia, din cauza pandemiei) Rădoi a reușit însă să rateze în serie toate obiectivele. Mai întâi barajul de calificare la Euro 2020, după înfrângerea, 1-2, din Islanda. Apoi, a terminat doar pe locul 3 grupa din Liga Națiunilor, în urma Austriei și a Norvegiei. 

Iar acum, după numai 3 etape, „tricolorii” se află pe locul 4 în grupa J pentru calificările la Mondialul 2022, după una dintre cele mai rușinoase înfrângeri all-time, cea de miercuri seară cu Armenia, la Erevan. Un joc în care România lui Rădoi a revenit de la 0-1, a marcat de două ori, însă a pierdut în ultimul sfert de oră, când gazdele au atacat furibund o echipă incapabilă să se apere și au câștigat cu 3-2.


Câteva repere din scurtul mandat al lui Mirel Rădoi

1. Echipa a luat gol în fiecare meci

La instalarea pe banca tehnică a României, Rădoi anunța noi principii: o echipă ofensivă, agresivă, scurtă, care va evolua cu apărarea avansată, la 30-40 de metri de propria poartă, pentru a permite un presing de la linia atacanților. Promitea un joc spectaculos, „în care ne interesează să marcăm un gol mai mult decât adversarul, să nu mai jucăm la așteptare, la ciupeală, așa cum s-a întâmplat de multe ori în istoria naționalei”. 

Nu doar că n-a avut rezultate, dar echipa sa a încasat gol în fiecare meci. Astfel, România a ajuns, luând în calcul și ultimele 3 întâlniri din mandatul lui Contra, la 13 partide consecutive în care a primit gol. Ultima serie de acest calibru fusese în perioada '79-'80, cu 16 asemenea partide.


Cele mai lungi serii de partide consecutive în care România a primit gol

PerioadăNumăr de meciuri
1929-193218
1932-193723
1939-194618
1975-197616
1979-198016
2004-200512

17 luniau trecut de la ultimul meci disputat pe teren în care România nu a primit gol, în octombrie 2019, 3-0 cu Feroe, în deplasare, cu Contra selecționer

Naționala a primit gol în fiecare meci. Am ratat o calificare cu Contra, am zis că schimbăm atitudinea, că jucăm ofensiv. Rădoi a ratat și el o calificare, poate cea mai ușoară pe care o puteam obține, după două jocuri, la barajul pentru Euro 2020. Din păcate, aceleași promisiuni. Să ai 2-0 și să nu faci niște schimbări, să nu pui o siguranță în fața fundașilor centrali?! Acum sperăm să ne calificăm și trebuie să terminăm pe locul 2!

- Anghel Iordănescu, după victoria cu 3-2 cu Macedonia de Nord

2. Pedeapsa ultimului sfert de oră

România lui Mirel Rădoi mai are o problemă majoră. Indiferent că este vorba de aspectul fizic sau tehnico-tactic, al apărării avansate, echipa încasează foarte multe goluri în ultimul sfert de oră. Așa am pierdut puncte în partide importante precum cele cu Irlanda de Nord, Austria, Macedonia de Nord și cu Armenia. Doar de două ori am reușit noi să marcăm pe final: Bicfalvi (81), la Belfast, cu Irlanda de Nord și Ianis Hagi (85) cu Macedonia de Nord.

Meciuri în care România lui Rădoi a primit goluri pe final de joc

Eu n-am nimic cu Mirel, îl apreciez, e un antrenor de perspectivă, dar ține de experiență. În momentul în care tu întorci de la 0-1, ai 2-1 și ai pregătite schimbările, trebuie să vezi în momentul respectiv cât e scorul și să închizi jocul.

- Marius Șumudică, antrenor

3. Mai jos decât Daum și Contra

Când a fost numit ca selecționer, germanul Christoph Daum declara și el că „România va fi o echipă activă, nu reactivă, care va ataca și când nu are mingea”. Ce s-a întâmplat, se știe. Neamțul a rezistat doar 10 meciuri, compromițând foarte repede campania de calificare la CM 2018. Tot 10. La fel ca și Rădoi în acest moment, dar Daum are un bilanț mai bun. Unul superior actualului selecționer îl are și Cosmin Contra, care are în palmares 24 de partide ca antrenor al naționalei.

Mirel îl depășește doar pe Daum la capitolul ofensiv, însă apărarea sa este cea mai permeabilă în comparație cu cei doi predecesori. O consecință a încăpățânării actualului antrenor al naționalei, care nu vrea, în ciuda rezultatelor slabe, să mai calibreze jocul „tricolorilor”. Și a anunțat răspicat, în mai multe rânduri, că nu este dispus să renunțe la principiile sale.

4. Tensiuni în vestiar

Chiar dacă Mirel Rădoi susține că nu a avut, niciodată, niciun conflict cu vreun jucător la națională, este clar că în vestiarul „tricolorilor” mocnește tensiunea. E evident că, în lipsa rezultatelor, încrederea jucătorilor în partitura tehnico-tactică a lui Rădoi s-a erodat. În mandatul său, trei foști portari de bază din ultimii 10 ani, Ciprian Tătărușanu, Pantilimon și Silviu Lung jr, au renunțat, fără prea multe expllicații, la echipa națională. 

Apoi, după meciul pierdut cu 0-4 în Norvegia, a răbufnit conflictul între Rădoi și Ianis Hagi, după ce jucătorul a criticat voalat strategia selecționerului. Nu în ultimul rând, tehnicianul și-a atacat virulent elevii după dezastrul din Armenia, acuzându-i că „nu au respectat nimic din ce am discutat înainte de meci”.

Au fost două declarații care m-au frapat! Sunt acuze destul de importante la adresa jucătorilor, atât timp cât te întâlnești cu echipa o scurtă perioadă de timp. Să spui că jucătorii nu au respectat ce le-ai cerut... A doua sper să fie ironică, a zis că se așteaptă să aibă emoții și cu Liechtenstein. E grav!



Cele două declarații nu au loc în portofoliul unui selecționer. N-are cum să fie declarația realistă. Dacă ne e frică și de Liechtenstein, nu mai mergem la război, nu ne mai batem cu nimeni! E și ironic.



Să spui că jucătorii nu au făcut ceea ce le-ai spus și le-ai arătat la ședințele video e grav! Înseamnă că ședințele respective le faci degeaba sau nu sunt atenți, nu au capacitatea să înțeleagă. Înseamnă că nu poți să conduci grupul.

- Marius Șumudică, antrenor

5. Lipsa de experiență

Nu neapărat vârsta (40 de ani), ci mai ales faptul că nu are un background ca tehnician se întoarce împotriva lui Rădoi. El a antrenat puțin la FCSB, apoi a făcut performanță la naționala U21, însă la seniori e cu totul altceva. Ultimul exemplu: spaniolul Joaquin Caparros (65 de ani), un tehnician care a antrenat la Sevilla, Villarreal, Deportivo La Coruna și la multe alte echipe, a preluat Armenia acum un an. 

O națională care tocmai ce fusese pulverizată de Italia cu 9-1, în noiembrie 2019, în preliminariile Euro 2020. Iar miercuri seară, împotriva României, au fost titulari 7 dintre jucătorii care evoluaseră și cu peninsularii. Caporros a metamorfozat echipa, ajungând acum să aibă maximum de puncte după 3 etape din preliminariile CM 2022. Cu România, schimbările spaniolului au adus un plus ofensiv evident, în timp ce mutările lui Rădoi, depășit de evenimente, n-au făcut decât să adâncească degringolada.

Cifrele șocante ale lui Rădoi pe banca naționalei de seniori

  • 10 meciuri disputate 
  • 50% au fost eșecuri 
  • 20 de goluri încasate 
  • 60 de șuturi pe poartă expediate de adversari 
  • 0 goluri încasate s-a înregistrat într-un singur meci, România - Norvegia 3-0, meci câștigat la „masa verde” :) 
  • 4 sisteme folosite: 4-3-1-2, 4-3-3, 3-4-3, 4-2-3-1

VIDEO. Mirel Rădoi, după Armenia - România: „La cum am arătat, am emoții și cu Liechtenstein!”

Citește mai multe știri despre Mirel Rădoi și echipa națională:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.