Organizatorii JO de la Tokyo vor să înceapă chiar de azi organizarea unor concursuri-test la Tokyo și Sapporo, în timp ce experți sanitari susțin că „ar fi mai bine ca Jocurile Olimpice să nu se țină, pericolul este considerabil”.
- Gazeta v-a oferit timp de șase zile o situație la zi despre Jocurile Olimpice, programate între 23 iulie și 8 august. Azi, despre despre situația actuală din Tokyo, orașul gazdă al competiției;
- Au mai rămas 111 zile până la JO.
Amânate cu un an din cauza pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, Jocurile Olimpice de la Tokyo urmează să înceapă pe 23 iulie în condiții încă greu de vizualizat. În ianuarie, cotidianul britanic The Times a publicat, citând surse guvernamentale, informația că oficialitățile japoneze au votat în secret anularea marii competiții polisportive.
Veste șocantă la momentul respectiv, care a fost însă imediat dezmințită atât pe linie sportivă, cât și politică. Chiar și așa, spinul îndoielii a rămas înfipt acolo, lăsând o senzație de incertitudine în ce privește posibilitatea organizării în condiții sanitare sigure a unui eveniment atât de complex.
Medicii avertizează: „Japonia nu este un loc sigur”
Mai mult decât atât, experți medicali adaugă un plus de dubiu, aducând în discuție riscurile. Cu mai puțin de patru luni rămase până la startul prevăzut al JO, medicul Norio Sugaya, expert în boli infecțioase la spitalul Keiyu din Yokohama, afirma zilele trecute pentru AP că „ar fi mai bine ca Jocurile Olimpice să nu se țină, pericolul este considerabil. Japonia nu este deloc un loc sigur”.
Doctorul crede că vaccinarea populației nipone într-o proporție de 50-70 la sută ar fi o primă condiție absolut necesară pentru găzduirea în siguranță a imensei întreceri. Ceva ce pare aproape imposibil de îndeplinit, în momentul actual mai puțin de 1% dintre japonezi trecând prin acest tip de imunizare și toți fiind personal medical.
„Zeci de mii de persoane venite din străinătate vor intra în țară, inclusiv ziariști, într-o perioadă scurtă de timp. Provocările vor fi enorme”, a adăugat medicul Norio Sugaya. Până acum, guvernul nipon și oficialii din Comitetul de Organizare au declarat că vaccinarea nu este o condiție pentru prezența la JO, deși CIO îi încurajează pe cei 15.400 de sportivi olimpici și paralimpici să se imunizeze înainte de a ajunge în Japonia.
Temerile medicului par puțin exagerate, având în vedere că numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Japonia este de 9.162, raportate la o populație de 126 de milioane de locuitori. Sugaya susține însă că cifra este printre cele mai ridicate din Asia. Numărul infectărilor cu noul coronavirus în Tokyo este de 300 de persoane zilnic, iar previziunile pentru luna mai sunt de 1.000, vârful urmând să fie atins în iulie, exact când urmează să înceapă Jocurile Olimpice.
Concursuri-test în aprilie și mai înainte de Jocurile Olimpice
În ciuda acestor avertizări, Guvernul și Comitetul de Organizare sunt determinate să meargă înainte cu ținerea competiției. Mergând pe această linie, au anunțat că intenționează să reia concursurile-test, sperând chiar să poată invita sportivi de peste hotare și spectatori locali la o competiție de atletism în luna mai.
Cel mai recent eveniment de acest fel s-a disputat în martie 2020, la escaladă, în Aomi Urban Sports Park, înainte de amânarea Jocurilor pentru 2021. Planurile oficialităților nipone se extind la 18 întreceri-test până la startul JO, 17 urmând să se țină în capitală. Excepția este maratonul-test, găzduit de Sapporo pe 5 mai.
Primul eveniment va fi pe 3-4 aprilie, pentru rugby în scaun cu rotile, pe Yoyogi National Stadium, în aceeași lună fiind prevăzute competiții de polo, sărituri în apă, rugby, înot și ciclism, iar în mai de volei, gimnastică artistică, atletism, skateboarding, baschet 3x3 și tir. Concursul de atletism de pe 9 mai se va desfășura pe New National Stadium, cu mai puțin de 12 săptămâni înainte de deschiderea oficială a Jocurilor, programată în același loc
15,4 miliarde de dolaria cheltuit până acum Tokyo pentru pregătirea JO, deși se pare că, în realitate, suma ar fi de două ori mai mare. 6,7 miliarde din total sunt bani publici
Măsuri de siguranță prevăzute
Stadionul are o capacitate de 68.089 spectatori pentru întreceri de atletism, iar cea din mai le va oferi organizatorilor indicii despre numărul potențial al privitorilor de la fața locului în timpul JO și JP. „Vrem să testăm astfel măsurile de siguranță, vom culege informații pentru a putea lua decizii”, a declarat Hidemasa Nakamura, unul dintre membrii importanți ai Comitetului de Organizare.
Se prevede minimizarea contactului fizic, cu menținerea distanței de siguranță de 2 metri, participanții fiind instruiți să evite spațiile închise și aglomerările. Purtarea măștii va fi obligatorie, mai puțin în aer liber. Spectatorii vor încuraja sportivii doar aplaudând, fără să fie permise scandările sau cântecele. Organizatorii vor ventila camerele și spațiile comune la fiecare jumătate de oră.
Concurs anulat de FINA
Etapa de Cupă Mondială la sărituri în apă de la Tokyo, la care urma să participe și Constantin Popovici, a fost anulată de Federația Internațională de Natație. FINA a motivat decizia prin faptul că precauțiile anti-COVID oferite de organizatori nu ar fi oferit sportivilor „siguranța adecvată”. Forul internațional a criticat într-o scrisoare guvernul nipon pentru că „nu a luat măsurile necesare pentru a asigura o întrecere corectă și de succes”, scrie BBC.
Concursul urma să se desfășoare între 18 și 23 aprilie, fiind eveniment de calificare pentru JO, dar și test oficial. FINA a informat joi federațiile naționale despre decizie printr-un email, dar și în legătură cu alte nemulțumiri: costuri suplimentare, ambasade care întârzie acordarea vizelor pentru Japonia, 3 zile suplimentarede carantină înainte de startul concursului.
Torța nu ajunge la Osaka
Prim-ministrul nipon Yoshihide Suga a anulat porțiunea de ștafetă a torței olimpice, susțin surse credibile, în intenția de a impune noi restricții pentru stoparea creșterii numărului infectărilor cu noul coronavirus. Drumul de 121 de zile al flăcării olimpice prin Japonia a început pe 25 martie, la Fukushima, și prevede o trecere prin prefectura Osaka în 13 și 14 aprilie.
Decizia premierului vine după ce Hirofumi Yoshimura, guvernatorul Osakăi, și-a exprimat dubiile pe acest subiect. El a adresat apeluri pentru implementarea unor măsuri de urgență anti-COVID în acea zonă, după cele 599 de cazuri înregistrate miercuri, cu doar 55 mai puține decât recordul negativ stabilit în ianuarie.
47 de prefecturiurmează să traverseze ștafeta olimpică prin Japonia, cu 10.000 de purtători ai torței pe parcursul celor 121 de zile
Torța olimpică a fost ieri în prefectura Nagano FOTO Imago ImagesLocalnicii, contra Jocurilor Olimpice
Mai multe sondaje realizate în Japonia arată că populația nu e încântată de ținerea întrecerii globale anul acesta la Tokyo. De la declararea pandemiei de COVID-19, urmată în martie trecut de amânarea Jocurilor Olimpice pentru 2021, nivelurile de acceptare din partea populației nipone au scăzut vizibil.
Sondajul recent realizat de canalul tv public NHK arată că o treime dintre japonezi vor ca JO să fie anulate, invocând motivul temerilor legate de afluxul de călători străini ce va crește riscul infectărilor. Alți 31% dintre localnici sunt de acord cu o amânare, în timp ce doar 27% favorizează organizarea la datele stabilite.
„Cred că e foarte posibil să nu găzduim Jocurile Olimpice, că la un moment dat guvernul va lua decizia de anulare”, a spus pentru Reuters Hisashi Miyabe, un bărbat în vârstă de 74 de ani din Tokyo. „Interacțiunea între oameni va facilita răspândirea coronavirusului, e probabil să apară noi mutații din această cauză. Este destul de înspăimântător”, a adăugat Yuki Furusho, un student în vârstă de 23 de ani. Unii dintre locuitorii capitalei nipone au dus respingerea JO mai departe de cuvinte, protestând pe străzile din Tokyo.
Niponii protestează contra găzduirii JO la Tokyo FOTO Guliver/GettyImagesUnii dintre revoltați nu vor JO nicăieri în lume FOTO Imago ImagesAustralia și-a prezentat echipamentul pentru Jocurile Olimpice
Zece sportivi care fac parte din echipa olimpică a țării de la Antipozi au participat miercuri la prezentarea uniformelor pentru Tokyo, organizată la Sydney, cu celebra Operă din oraș pe fundal. Culorile predominante sunt, cum era de așteptat, galbenul și verdele.
Campioană olimpică la rugby în 7 la Rio de Janeiro 2016, Charlotte Caslick s-a aflat între modele, ea spunând că, având echipamentul, Jocurile par de acum mai reale, mai aproape. „A fost o pregătire întreruptă, dar suntem gata să începem”, a declarat ea.
FOTO Guliver/gettyimages
{{text}}