Sporturi   •   Gimnastica   •   GIMNASTICĂ

Acuzații incredibile la CSA Steaua » „Jigniri, pedepse extreme, bani fără chitanțe, atingeri dubioase”

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  luni, 05 aprilie 2021

Părinții Andrei Ioana Rusu, sportivă la secția de gimnastică ritmică de la Steaua, spun că antrenoarea Adriana Teocan încasa bani negri în clubul Armatei și că le aplica pedepse crude fetițelor # O altă afirmație gravă îl vizează pe iubitul antrenoarei, care le-ar fi „atins fizic pe copile sub pretextul corectării pozițiilor de gimnastică” # Toate acuzațiile sunt oficiale, în memorii către CSA Steaua și MTS, plus plângeri penale la Poliție și Parchet # Clubul MApN a suspendat activitatea secției și a concediat-o pe Teocan # Federația o păstrează în continuare în funcție: „Președinta FRGR ne-a zis chiar că fetița noastră nu va mai fi primită nicăieri fiindcă suntem părinți scandalagii”

„Către: Ministerul Tineretului și Sportului! Subiect: Grave nereguli în cadrul activității de gimnastică ritmică - Clubul Sportiv al Armatei Steaua București„. Așa începe notificarea pe care părinții unei fete care practică gimnastica ritmică la CSA Steaua au trimis-o către MTS în urmă cu două luni. Documentul este plin cu acuzații de o gravitate extremă.

Soții Nicolae și Corina Rusu susțin lucruri incredibile, care o vizează în primul rând pe cea care a fost antrenoarea fetiței lor, Adriana Teocan, dar acuzații dure sunt îndreptate și împotriva altor persoane, printre care iubitul respectivei tehniciene, dar și președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu.

Corina și Nicolae Rusu, părinții micuței gimnaste FOTO Arhivă personală

1. ACUZAȚII LA ADRESA ANTRENOAREI ADRIANA TEOCAN

Bani negri la clubul Armatei + „Antrenoarea le făcea proaste, le dădea pedepse extreme”

Acuzația principală se referă la faptul că, deși secția de gimnastică ritmică aparține unui club de stat, finanțat din bani publici, antrenoarea solicita și își însușea toate sumele plătite de părinți ca indemnizație lunară!

Noi am crezut că toți acești bani, între 350 și 500 de lei, pe care îi plăteau toți părinții, sunt pe facturi, pe chitanțe, că totul e OK. Desigur, privind retroactiv, nu consider normal faptul că se condiționează accesul unui copil la practicarea unui sport de performanță de achitarea unei sume de bani, cu atât mai mult cu cât această sumă nu este supusă rigorilor fiscale și nicidecum investită în dezvoltarea bazei de antrenament. Remunerarea antrenorului nu ar trebui să incumbe părinților în acest mod fraudulos

scrie în notificarea trimisă către MTS


La dosarul care conține plângerea au fost atașate toate plățile pe care părinții le-au făcut către antrenoare, iar sumele defalcate sunt pentru fiecare an în parte, în perioada 2017-2020, cu o medie de 30.000 de lei anual. Rezultă un total de aproape 27.000 de euro, pe care antrenoarea i-ar fi primit în cei 4 ani din partea părinților!

Împreună cu alți părinți am înțeles ca de fiecare dată când apărea o ocazie festivă, 1 Martie, 8 Martie, zi de naștere, Paști, Crăciun, să oferim o sumă de bani sau alte bunuri antrenoarei. Acest gest nu doar că nu este apreciat, ci chiar ni s-a reproșat că sumele date suplimentar sunt prea mici pentru a putea fi împărțite cu antrenorul secund

Părinții Andrei Rusu, în memoriul făcut către MTS

Cum s-a ajuns la această ruptură între antrenoare și respectivii părinți? Explică tatăl fetei: „În urmă cu 3 luni, soția mea a întrebat-o pe antrenoare dacă echipa din care face parte și fetița mea va merge la nu știu ce concurs, moment în care Adriana Teocan a reacționat dur: «Cum îți permiți să mă întrebi așa ceva? De mâine să nu mai vină fata la antrenament!». Și de aici a pornit scandalul. În urma acestor discuții, fiica mea s-a întors afectată de la antrenament, unde antrenoarea a înțeles să o pedepsească pe ea pentru discuțiile contradictorii avute cu noi. În acea zi, fiica mea, Andra, a fost lăsată să se antreneze pe preșul de la intrare”.

De două luni, Andra n-a mai participat la niciun antrenament. La competiții nici atât FOTO Arhivă personală

Teocan e acuzată și de modul în care conducea ședințele de pregătire. „De nenumărate ori jignește fetele în diverse moduri, greu de digerat chiar și pentru un adult, jigniri ce afectează grav niște minori în plină dezvoltare emoțională. Nu o dată am auzit de la propriul copil sau de la colegele ei faptul că li s-a inoculat ideea că sunt «proaste», «inutile», «bune de nimic», aspect ce nu poate decât să îmi provoace o îngrijorare profundă față de stima de sine a unor viitori adulți. Nu o dată, fiica mea a venit de la antrenament vizibil afectată, tulburată, uneori chiar plângând din pricina apelativelor ce i-au fost adresate”, sună dezvăluirile părinților.

Când i-am reproșat faptul că le vorbește urât fetelor la antrenament și că le jignește, Adriana Teocan ne-a zis așa: «Nu le mai drăgălășiți atâta!»

Nicolae Rusu, tatăl sportivei Andra Rusu

Antrenoarea e arătată cu degetul și pentru instituirea unor pedepse extreme, care puneau în pericol chiar integritatea fizică a sportivelor. Povestește Nicolae Rusu: „După un antrenament de 4 ore, ca pedeapsă pentru unele fete, a spus că trebuie să le atârne greutăți de gleznă, după care să sară succesiv peste o băncuță. Fata mea și cu încă o fetiță s-au ales cu fractură la unul dintre degete. Când am întrebat-o cum e posibil așa ceva, răspunsul ei a fost: «Nu vă băgați peste mine, eu decid cum trebuie făcute antrenamentele!»”.

Adriana Teocan, antrenoarea Andrei FOTO Arhivă personală

Adrianei Teocan i se impută inclusiv faptul că folosea spațiul închiriat de către CSA Steaua pentru antrenamentele de la propriul său club, unul privat, denumit "Dandri": "Iar părinții au fost puși să semneze contracte de imagine prin intermediul cărora să cedeze toate drepturile de imagine ale fiicelor lor către clubul privat al doamnei antrenor, deși acestea nu au nicio legătură cu acea entitate"

CV ANDRA RUSU

  • împlinește 12 ani pe 27 aprilie 
  • a început gimnastica ritmică de la 4 ani și jumătate



    Printre premiile câștigate: 
  • locul 1 la Trofeul Sportul Studențesc (România, 2016)
  • locul 1 la Danube's Little Stars (Bulgaria, 2017)
  • locul 1 la Cupa Toamnei (România, 2017)
  • locul 1 la Cupa "Pro Aktiv" (România, 2017)
  • locul 1 la Cupa "Pro Ritmic" (România, 2018)
  • locul 1 la Cupa Unirii Centenar (România, 2018)
  • locul 1 la Campionatul Național (România, 2018)
  • locul 1 la Cupa "Dako Sport" (România, 2018)

2. ACUZAȚII LA ADRESA IUBITULUI ANTRENOAREI

„Le mai gâdila, le mai atingea ...”

Lucrurile devin de o gravitate extremă atunci când, la punctul 3 din memoriul depus la MTS, părinții sugerează momente sensibile, cu tentă sexuală: "O persoană de sex masculin, ce nu are nicio calitate în cadrul clubului Steaua București, participă la toate antrenamentele, făcând-o pe fiica mea și pe colegele ei să se simtă inconfortabil". Persoana respectivă e Daniel Mitroi, iubitul Adrianei Teocan.

Este de notorietate faptul că gimnastica ritmică este un sport ce presupune o îmbrăcăminte lejeră, sumară, pentru a putea efectua diverse elemente acrobatice, or acest aspect coroborat cu faptul că vorbim despre niște minore de 9-14 ani, aflate în perioada premergătoare pubertății, nu fac decât să mă alarmeze, iar disconfortul fetelor este perpetuu

susțin părinții

După care dezvăluirile duc în direcția unui posibil abuz sexual: "În perioada în care doamna antrenor s-a deplasat la un concurs în afara țării a înțeles să lase fetele în grija acestui individ, perioadă în care acestea au fost atinse fizic de acesta sub pretextul corectării pozițiilor de gimnastică, aspect ce le-a provocat copiilor un disconfort suplimentar".

GSP l-a întrebat explicit pe tatăl Andrei Rusu despre ceea ce scrie în memoriul depus la MTS:

- Domnule Rusu, respectivul bărbat asista doar la antrenamente?

- El stătea în sală inclusiv în momentele în care fetele se schimbau!

- Fetele nu se schimbau în vestiar?

- Pe perioada pandemiei, din motive de restricții, vestiarele erau închise, iar sportivele se dezechipau chiar în sală. Iar respectivul era acolo.

- În memoriul către MTS ați susținut că le atingea pe fete.

- Le mai gâdila, le mai atingea, gen că le corecta el poziția piciorului, că exercițiul nu e făcut bine.

- Pe fata dumneavoastră a atins-o, v-a spus?

- Am întrebat-o și ea mi-a zis că nu a atins-o pe ea, ci pe alte fete.

- Ceea ce susțineți poate duce cu gândul la ceea ce am văzut în acel documentar despre abuzurile medicului lotului olimpic de gimnastică al SUA, care a fost și condamnat.

- Acolo, respectivul medic le atingea și altcumva... Nici n-am putut să privesc tot acel film, vă spun sincer.

Tatăl fetei susține că a încercat să-l abordeze pe respectivul bărbat, pentru a-i reproșa faptul că participă la antrenamentele fetelor: "Am încercat să discut cu această persoană, ocazie cu care m-a amenințat că aceste discuții pot avea ca finalitate excluderea copilului meu din gimnastica ritmică. Mi-a spus și că practică sporturi de contact, probabil pentru a mă intimida. Am înregistrat audio conversația asta cu numitul Daniel Mitroi, fiindcă am anticipat o atitudine agresivă din partea acestuia".

Daniel Mitroi și Adriana Teocan, cele două persoane incriminate de părinții Andrei Rusu FOTO Facebook

Mai mult, Nicolae Rusu afirmă că a sesizat conducerea clubului Steaua și că ar fi primit un răspuns pozitiv: "Reprezentanții clubului au avut o discuție prin care au arătat că nu este permisă prezența persoanelor neautorizate în interiorul sălilor de antrenament, însă această indicație nu a fost respectată".

  • Gazeta Sporturilor a încercat timp de două zile să ia legătura cu Daniel Mitroi, telefonic, dar și pe Facebook, însă acesta nu a răspuns mesajelor venite din partea redacției.

3. ACUZAȚII LA ADRESA PREȘEDINTEI FEDERAȚIEI DE GIMNASTICĂ RITMICĂ, IRINA DELEANU

„Ne-a zis că o să avem probleme fiindcă suntem părinți scandalagii”

Părinții Andrei Rusu au căutat dreptate și la Federația de Gimnastică Ritmică, acolo unde președinte este Irina Deleanu.

Într-o primă fază, ne-a transmis să ne adresăm Clubului Sportiv Steaua, ceea ce am și făcut. Ulterior, am apelat la ea pentru a o transfera pe fetița noastră la un alt club, după ce s-a decis suspendarea activității secției de la CSA Steaua. Ne-a răspuns că n-are cum să ne sprijine și ne-a reproșat că am vrut să-i facem rău Adrianei Teocan, că uite ce a pățit, a fost dată afară de la Steaua. În plus, ne-a zis că o să avem probleme să găsim un alt club pentru fetița noastră fiindcă suntem părinți scandalagii

susține Nicolae Rusu

În momentul de față, Andra Rusu nu mai e legitimată la niciun club și nu s-a mai antrenat în mod organizat, sub conducerea unui antrenor, de mai bine de două luni.

Andra Rusu împlinește 12 ani pe 27 aprilie și a început gimnastica ritmică de la 4 ani și jumătate FOTO Arhivă personală

1 milion de leie bugetul alocat Federației de Gimnastică Ritmică pe 2021, în jur de 210.000 euro, mai mare cu 25% față de cel primit pentru anul 2020

CE A DECIS CLUBUL SPORTIV AL ARMATEI STEAUA

Antrenoarea: out! Secția de gimnastică ritmică: închisă temporar!

Părinții Andrei Rusu susțin că primele discuții pentru rezolvarea acestor probleme au fost cu cei de la CSA Steaua. Din informațiile ziarului, șefii clubului MApN-ului au fost surprinși să afle despre ceea ce se petrecea în secția de gimnastică ritmică. Ei nu știau nici că părinții o plăteau pe antrenoare, care colabora cu CSA în baza unui contract de voluntariat.

S-a luat decizia să se renunțe la serviciile Adrianei Teocan, iar activitatea secției de gimnastică ritmică a fost suspendată temporar, motivul principal fiind că CSA nu mai are un antrenor calificat pentru a face această muncă. "Toate celelalte fetițe au fost preluate de Adriana Teocan la clubul ei privat, în vreme ce fata noastră n-a fost încă primită la niciun club din București. De exemplu, am primit un răspuns de la UNEFS că nu dau curs solicitării fiindcă am fi cerut imperativ ca fata mea să fie legitimată, ceea ce nu e adevărat", spune tatăl Andrei Rusu.

  • Gazeta Sporturilor a încercat timp de două zile să ia legătura cu Mădălin Hîncu, fostul comandat al clubului Steaua, în mandatul căruia activitatea secției de gimnastică ritmică a fost suspendată. Hîncu nu a răspuns însă niciunei solicitări venite din partea ziarului. Redacția a solicitat o reacție oficială și din partea Clubului Sportiv al Armatei Steaua, prin intermediul biroului de presă. Niciun răspuns până la închiderea ediției.

8.200 de euroa fost suma alocată de CSA Steaua pentru secția de gimnastică ritmică în anul 2020

6.900 de euroe suma pe care părinții fetelor de la secția de gimnastică ritmică a CSA Steaua ar fi achitat-o, conform documentelor din plângerea făcută la MTS, către antrenoarea Adriana Teocan

CE A DECIS FEDERAȚIA DE GIMNASTICĂ

Antrenoarea e încă director tehnic la federație!

În ciuda memoriului depus la MTS, dar și a măsurilor deja luate de CSA Steaua împotriva ei, Adriana Teocan și-a păstrat funcția pe care o deține în cadrul Federației Române de Gimnastică Ritmică. Ea e director tehnic și, din această postură, participă la diverse concursuri internaționale, în calitate de arbitru, cum s-a întâmplat și la ultima competiție de acest gen, desfășurată în Rusia.

CE A DECIS MINISTERUL TINERETULUI ȘI SPORTULUI

Ministerul nu răspunde două luni

Memoriul părinților Andrei Rusu are ca dată de înregistrare la MTS ziua de 3 februarie. De atunci și până astăzi, când se împlinesc mai bine de două luni, ministerul nu a oferit niciun răspuns. MTS are, de la finalul anului trecut, un nou șef, în persoana lui Eduard Novak, fost președinte al Federației de Ciclism. El a fost propunerea UDMR pentru acest post și l-a înlocuit pe Ionuț Stroe, care era din partea PNL.

Există și plângeri penale

În afara plângerilor pe care Corina și Nicolae Rusu le-au făcut la CSA Steaua, MTS și Federația Română de Gimnastică Ritmică, s-a apelat și la organele de cercetară penală. Cei doi părinți au înregistrat plângeri penale la Poliția Sectorului 2, dar și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sectorului 1. Pe lângă declarații, cei doi au depus în dosar inclusiv extrase de cont, cu viramentele realizate direct în contul antrenoarei, dar și discuțiile pe care le aveau, pe grupul de WhatsApp realizat de părinți și în care, la un moment dat, antrenoarea Adriana Teocan le solicita acestora ca sumele de bani să nu mai fie aduse și la cunoștința antrenoarei secunde!

CE RĂSPUNDE ANTRENOAREA ACUZATĂ

Adriana Teocan: „M-am săturat de acest bâlci! Dacă stăm să luăm de bun tot ce povestesc părinții...”

Adriana Teocan (27 de ani) respinge toate acuzațiile și spune că părinții Andrei Rusu au inventat toate lucrurile specificate în plângeri pentru a se răzbuna pe ea

Andreea Teocan alături de fetițele de la CSA Steaua. Andra Rotaru, în centru, pe primul rând de sus FOTO Arhivă personală

- Sărut mâna, de la Gazeta Sporturilor suntem. Am dori să discutăm un subiect în care sunteți acuzată. 

- Bună ziua! N-aș vrea să zic nimic ca să nu se inflameze și mai tare situația!

- Există un memoriu depus de părinții unei fetițe, care s-a aflat sub comanda dumneavoastră la CSA Steaua și care conține acuzații foarte dure. 

- Am mai auzit din-astea! Dacă stăm să ne luăm după ce povestesc unii părinți... Ați avea ziarele pline, cred!

„Nu e nici prima și nu va fi nici ultima dată când vor exista astfel de acuzații”

- Ne-ar interesa totuși care e poziția dumneavoastră în fața unor astfel de acuzații.

- Nu vreau să comentez! Fiecare face ce vrea, spune ce vrea și crede ce vrea! Fiecare e cu partea lui de poveste!

- Și partea dumnevoastră de poveste care este? O acuzație sensibilă se referă, de exemplu, la implicarea iubitului dumneavoastră în antrenamentele fetelor.

- Sala unde ne antrenam e închiriată și pentru alte sporturi și acolo, pe alt covor, erau și alți bărbați, cei de la artele marțiale. 

- În acel dosar de la MTS se spune că respectivul bărbat le-ar fi atins pe fete, cu pretextul că le corecta anumite exerciții. 

- Doamne-ferește! Mă doare capul! Nu există așa ceva. Aici nu e vorba doar despre părinții acestei fetițe, sunt și alți 11 părinți care pot spune dacă așa au stat lucrurile. Și sportivele, dacă le întrebați, o să vedeți că nu o să spună că au avut probleme de genul ăsta! Dar eu înțeleg de unde vin aceste acuzații și mai ales de ce. 

- De ce?

- Atunci când intervine o problemă, nu știi ce să mai faci și ce să mai spui ca să-i faci rău acelei persoane, așa se întâmplă și în cazul de față. Lucrurile pe care le susțin ei sunt complet neadevărate. Însă nu e nici prima și probabil nu va fi nici ultima dată când vor exista astfel de acuzații.

Adriana Teocan a fost și ea sportivă, acum fiind antrenoare FOTO Facebook

„Credeți ce scrie în acel memoriu? Atunci nu o să vă opresc să scrieți în ziar”

- Dar din moment ce CSA Steaua decide să suspende activitatea secției de gimnastică ritmică, înseamnă că a fost ceva în neregulă, nu credeți?

- Dar de unde știți că a fost suspendată?

- E important de unde știm?

- Dacă dumneavoastră credeți că tot ce ați citit în acel memoriu depus la MTS e adevărat și merită scris, atunci nu o să vă opresc să scrieți în ziar! Însă mai am o curiozitate: de unde aveți numărul meu de telefon? 

- Iarăși, credeți că e un detaliu important? V-am sunat pentru a vă cere un punct de vedere, așa e normal.

- Da, am înțeles asta, dar dacă aș fi vrut ca numărul meu să fie public, atunci l-aș fi postat pe Facebook, pe internet, și n-am făcut așa ceva.

- În concluzie ...

- Mă opresc aici fiindcă eu m-am săturat de tot bâlciul ăsta! Nu mai am răbdare!

CE RĂSPUNDE PREȘEDINTA FEDERAȚIEI DE GIMNASTICĂ RITMICĂ

Irina Deleanu: „Părinții știau foarte bine pentru ce strâng banii! De ce n-au semnalat de la început dacă aveau ceva împotrivă?”

Irina Deleanu îi ia apărarea Adrianei Teocan, despre care spune că e păstrată la FRGR pentru că "aduce plusvaloare"

Irina Deleanu conduce Federația de Gimnastică Ritmică din 2003 FOTO Facebook

- Buna ziua, doamnă Deleanu! Cum vă poziționați în acest mare scandal?

- Știam că a existat un incident la Clubul Sportiv Steaua, dar nu știam că acest lucru a ajuns într-un memoriu la Ministerul Tineretului și Sportului.

- Vi se pare normal ca părinții să-i achite lunar bani antrenoarei care lucrează la un club finanțat de stat?

- Nu mi se pare normal, dar eu nu știu ce-a decis ancheta. Înțeleg că este o anchetă la poliție, habar n-am ce s-a întâmplat. Eu nu am dovezi, eu nu am văzut nimic, niciodată. Nu e de competența mea să judec așa ceva. Să decidă Poliția ce e și ce nu e.

„Acești părinți au crezut că fata lor e Nadia Comăneci”

- Pe Adriana Teocan nu ați întrebat-o?

- Am avut o discuție cu ea și mi-a spus că toți banii aceștia erau strânși să cumpere un covor de 15.000 de euro. Plus costume, deplasări, obiecte. Mi-a spus că banii erau folosiți pentru materiale, cum se face la orice club, fiindcă, din păcate, sportul nu este susținut în România. Cluburile fac performanță pe banii părinților. Așa se întâmpla și la ea!

- Și e normal?

- Nu e, dar părinții știau foarte bine pentru ce strâng banii ăia. De ce n-au semnalat din primul moment dacă nu era în regulă?

- Deci problema e a părinților, nu a sistemului?

- Acești părinți sunt nemulțumiți. Ei voiau mai mult pentru fata lor, care are un nivel mediu, nu e Nadia Comăneci. Au crezut că forțând antrenorul o vor face Nadia Comăneci, probabil că atunci când li s-a și spus că nu e Nadia Comăneci, oamenii s-au supărat și-au apelat la lucrurile astea pe care chiar ei le-au tolerat ani de zile. 

- Sunt acuzații că iubitul antrenoarei participa la antrenamente și că el chiar atingea fetele sub pretextul că le corecta anumite exerciții. 

- Doamne ferește! Doamne ferește! Niciodată nu s-a întâmplat asta, niciodată! Ăla nu e antrenor, ăla o ajută pe Adriana Teocan să-și pună laptopul, i se mai strica stick-ul, nu mergea muzica, îi căra saltelele. Oamenii urmează să se căsătorească, nu sunt oameni bolnavi. Plus că în sala respectivă s-a dovedit că erau și antrenamente de karate, cu băieți și cu antrenori bărbați. Își desfășurau activitatea în același timp, nu era el singurul bărbat din sala aia.

„La mine, la federație, Teocan e un om indispensabil”

- E adevărat că le-ați transmis părinților că din cauza faptului că sunt scandalagii nu vor găsi un alt club pentru fetița lor?

- Am încercat să-i găsesc un alt club fetei, dar nicio antrenoare n-a vrut s-o preia. Am încercat la vreo trei cluburi. Restul fetelor nu au fost preluate de alte echipe, ci au rămas pe Asociația domnișoarei Teocan. Relațiile cu doamna Teocan fiind stricate, ea (n.r. Andra Rusu) n-a putut fi asimilată. Între antrenori și gimnastă nu este niciun conflict. Este vorba de conflictul dintre părinți și antrenori. M-au refuzat mai multe cluburi, antrenorii sunt reticenți când văd astfel de acuzații, nu le trebuie scandal. 

- CSA a suspendat activitatea secției, deci a luat o măsură. Federația pe care o conduceți a luat vreo măsură împotriva antrenoarei?

- Activitatea la Clubul Sportiv este suspendată, parcă așa am înțeles și eu, dar Teocan este în continuare director tehnic al federației. Eu nu-mi dau cu părerea despre ce fac cei de la Steaua. Ea, în raporturile cu federația, este un om indispensabil, un om foarte corect, un om foarte serios, un om care-și vede de treabă și are un aport pozitiv. Când va produce ceva împotriva federației sau va avea un efect negativ asupra activității federației, atunci voi lua măsuri. Dar n-a făcut-o. Nu am de ce să iau măsuri împotriva ei. Ea n-are raporturi cu mine prin clubul Steaua, ea are raporturi cu mine prin persoana fizică Adriana Teocan, angajată în funcție.

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.