Opinii

Armenii au marcat golul 2 din dublu ofsaid!

Articol de Cristian Tudor Popescu  —  luni, 05 aprilie 2021

Echipa lui Rădoi a fost frântă de un clește făcut din două faze:

  1. gestul inconștient  al lui Pușcaș de a risca și comite un fault de roșu la centrul terenului, într-un moment de joc neutru;
  2. golul din ofsaid nesemnalizat, marcat imediat după aceea de armeni.

Așa cum arată fotografia publicată de GSP, marcatorul, căpitanul Armeniei, a plecat spre gol cu un umăr dincolo de ultimul fundaș român, deci ofsaid, nesancționat. Am afirmat însă, la Pro X, că în ofsaid mare, de asemenea nesancționat, a fost mai întâi primul jucător armean care s-a dus spre mingea centrată de nr. 11. Obiecția primită de la mai mulți telespectatori a fost că respectivul jucător (n. r. cel indicat cu săgeată) nu a atins mingea, prin urmare nu trebuia luat în considerare ofsaidul său. 

De aici, întrebarea, pentru microbiști: poți să fii în ofsaid sancționabil dacă nu vii în contact cu balonul? Răspunsul este DA, și iată de ce.

Nu întâmplător am spus „ofsaid sancționabil”. Pentru că, potrivit regulamentului FIFA, există o diferență între a fi în poziție de ofsaid și a comite delictul de ofsaid. Un jucător aflat dincolo de linia ultimului apărător advers poate fi semnalizat și sancționată echipa sa, doar dacă acesta e implicat activ în joc. Ceea ce presupune, potrivit legii 11 FA, 3 tipuri de situații: 1. interferență cu jocul; 2. obținerea unui avantaj; 3. interferență cu un adversar. Primele două, influențarea jocului și obținerea unui avantaj din poziția de ofsaid, presupun atingerea balonului. Cea de-a treia însă, prevede și următoarea situație: „tentativa clară a jucătorului de a juca o minge apropiată de el, acțiunea sa afectând posibilitățile unui adversar de a interveni la minge”. 

Or, exact asta a comis primul jucător armean aflat pe traiectoria centrării – a încercat să lovească mingea cu capul, lipsindu-i doar câțiva centimetri să reușească. 

Portarul nostru, excelentul Florin Niță, nu a ieșit de pe linia porții, ca să intercepteze centrarea, pentru că a urmărit virtuala lovitură de cap pe care ar fi trebuit s-o pareze. Așa a ajuns primul la minge și a marcat căpitanul armenilor,  Varazdat Haroyan. Dar și dacă centrarea s-ar fi dus direct în plasă, ar fi trebuit ca golul să fie anulat, deoarece posibilitățile portarului Niță de a interveni au fost cât se poate de clar afectate.

Iată de ce nedreptatea făcută echipei României este strigătoare la cer: dublu delict de ofsaid nesemnalizat, între care primul, în ordine cronologică, măsurând peste 1m! 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.