Fotbal   •   Nationala   •   DEZVĂLUIRI

Fostul director din FRF face acuzații grave: „3.000 euro selectarea, 5.000 euro folosirea”

Articol de Justin Gafiuc   —  luni, 05 aprilie 2021

În cartea „Cum devii fotbalist”, fostul director de dezvoltare FRF, Marcel Pușcaș, evocă șpăgile care s-ar distribui la loturile naționale de juniori pentru cooptarea unor puști și povestește episoade de culise din activitatea de conducător.

Cartea semnată de Marcel Pușcaș și lansată săptămâna trecută cu Gazeta Sporturilor, „Cum devii fotbalist", conține mai multe episoade spectaculoase, detalii de culise din zona juvenilă sau comentarii abrupte pe tema creșterii juniorilor.

Sunt momente trăite de-a lungul anilor de autor, fost jucător, antrenor, președinte, impresar, om de afaceri, investitor și jurnalist, care-și descrie lucrarea drept "un îndrumar-sinteză al pașilor reali de parcurs spre viața de fotbalist".

1. „Sorin Paraschiv a venit cu impresar la 16 ani"


Un episod despre rolul impresarului: „Eram președintele clubului Steaua și am ochit doi puști mai de soi din propria pepinieră. Aveau doar 16 ani când i-am chemat să se antreneze cu echipa de seniori, în care evoluau Stelea, Rotariu și Lăcătuș, și să joace la formația de tineret, sărind astfel categoriile juniori B și A.

 Pentru asta trebuia ca la împlinirea vârstei de 16 ani să semneze un contract de profesionist. Se numeau George Ogăraru și Sorin Paraschiv. Dacă Ogăraru a înțeles, tânărul Paraschiv mi-a spus cu tupeu să mă adresez impresarului! Încă nu știa bate cornerul și să-și lege corect șireturile, dar avea impresar. Se numea Giovanni Becali și eram în relații bune

L-am poftit afară din birou pe tânărul Paraschiv și i-am zis să se mai uite în oglindă și să-nvețe întâi fotbal pentru a fi în lotul echipei de seniori Steaua București. Nu mi se pare normal să te reprezinte altcineva la o vârstă la care încă ești doar un talent, nu o certitudine. L-am acceptat totuși a doua zi pentru că știam că se afla în mâna bună a fraților Becali și a avut ulterior o bună carieră".

2. Mercurialul selecțiilor la naționalele de juniori


Bătălia pentru accesul puștilor la loturile naționale de juniori a fost mereu un subiect de comentarii aspre. Pușcaș sugerează acum și un posibil mercurial spre a ajunge la o echipă reprezentativă juvenilă: „Multe voci de părinți susțin, în multe situații, existența șpăgilor pentru convocările copiilor la echipele naționale de juniori. Tarifele vehiculate ar fi:

  • prezența la selecțiile naționale - 1.000 euro
  • selectarea în cadrul lotului național lărgit - 3.000 euro
  • introducerea în teren, în jocurile internaționale - 5.000 euro.

Sunt și situații în care banii sunt compensați cu voturi, în cazul părinților sau antrenorilor votanți ai președintelui FRF. Fum fără foc nu iese. Acuzele au fost publice de foarte multe ori. Dacă ele sunt adevărate, este foarte grav. Aceste forțări artificiale ale notei în privința selecțiilor la loturile naționale pot să satisfacă pentru moment orgoliul vostru ca părinți, dar nu schimbă valoarea intrinsecă a viitorului fotbalist. Degeaba îți «vopsești» copilul dând șpagă sau influențând selecționerii pentru că la seniori, când apar miza, spectatorii și ziariștii, aceștia îți vor rejecta copilul și-l vor așeza la locul lui. Pe bancă sau în afara lotului".

3. „A scos un teanc de 1.000 de euro și era invidiat"

„Transferurile internaționale timpurii nu sunt în beneficiul carierei fotbalistului român. Un pumn de arginți câștigați la 16-17 ani, practic salariul, te poate da înapoi", spune Pușcaș. 

Oferă un caz concret: "„n toamna lui 2016, am participat cu România U17 la Syrenka Cup în Polonia. Din lot făcea parte și portarul Ionuț Rus, care tocmai se transferase în Italia, la Lazio. Primise un salariu de, să zicem, 3.000-4.000 de euro. Într-una din zilele libere, copiii au fost învoiți de antrenorul Gabi Manolache ca să se plimbe și să-și cumpere una-alta. M-am nimerit și eu în magazinul în care au intrat puștii. Niciunul nu avea mai mult de 50 de euro în buzunar. Doar talentatul Rus a scos un teanc de vreo 1.000 de euro și dorea să-și cumpere diverse lucruri. 

Toți colegii săi, Manolache, Tucaliuc, Sefer&Comp se uitau la el cu invidie. S-au adunat toți ciorchine în jurul său. Rus se mândrea cu diferența financiară existentă la acea vreme între el și colegii săi. Bineînțeles că n-a continuat la Lazio peste doar 2 ani. A revenit în România, la CFR Cluj, unde n-a jucat. A fost împrumutat în L2, la Turris Turnu Măgurele, și nici acolo n-a jucat, deși exista regula U21. Sper să-și revină, altminteri va îngroșa rândurile talentelor care au murit speranță". În prezent, I. Rus e al treilea portar din lotul lui Hermannstadt.

4. Cum calculezi cât va crește un junior

Pușcaș vorbește despre teama și dilema părinților vizavi de viitoarea înălțime a copiilor, atunci când vor ajunge la vârsta senioratului:  „Dacă vei rămâne mic de statură, va trebui ca tu, Gigel, să compensezi acest handicap cu deținerea tuturor celorlalți factori. Va trebui să ai viteză în toate formele ei (de deplasare, de gândire și de execuție), forță, inteligență, tehnică și mai ales un moral de concurs crescut. 

Iar perspectiva creșterii maximale a unui copil se poate determina printr-o simplă formulă: 

  • (Înălțimea tatălui + înălțimea mamei) x 1,08 / 2
  • Indicele 1,08 este cel care-l face pe copil să crească prin mișcările și exercițiile făcute repetitiv în decursul timpului".

Feriți-vă de antrenorii care copiază metode și mijloace de la antrenorii marilor cluburi europene de seniori, gen Guardiola, Mourinho sau Klopp! Acele antrenamente sunt însușite de antrenorii copiilor voștri pentru a face ei pasul la echipe de seniori, nu pentru a le folosi copiilor voștri

- Marcel Pușcaș

VIDEO Marcel Pușcaș e împotriva regulii Under 21: „Nu e benefică! Nicio țară cu fotbal dezvoltat nu o folosește”

Citește mai multe știri din fotbalul românesc: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.