GSP special   •   Stiri extrasport   •   PROCES

Un nou proces pe numele lui Borcea și Săvulescu! Cine i-a dat în judecată pe foștii acționari de la Dinamo

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marți, 06 aprilie 2021

Primăria Constanța a decis să-i dea în judecată persoanele condamnate în „Dosarul Retrocedărilor” pentru recuperarea prejudiciului. Printre ele se numără foștii acționari ai lui Dinamo, Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu, dar și fostul primar, Radu Mazăre.

Pe 8 februarie 2019, Cristi Borcea a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, Dragoș Săvulescu a primit și el o sentință definitivă de 5 ani și jumătate, iar Radu Mazăre a primit și el 9 ani cu executare. 

Acum, Vergil Chițac, a depus acțiuni în instanță pentru recuperarea a 27 milioane de euro de la condamnați, potrivit Europa FM.

„Au retrocedat orașul bucată cu bucată! Inculpații din dosarul Retrocedărilor trebuie să plătească din banii lor prejudiciul creat constănțenilor”, spune edilul Constanței. 


114.000.000 €este prejudiciul total calculat de DNA în Dosarul Retrocedărilor, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa

În 2008,  Consiliul Local Municipal a refuzat să se constituie parte civilă în proces, iar în urma condamnărilor, Primăria a recuperat o parte din terenurile retrocedate de Mazăre.

Am fost achitat de trei ori ca un cumpărător de bună-credință și tot am făcut pușcărie. Povestea e așa: a luat Giurgiucanu de la Movilă un drept litigios. Săvulescu l-a luat de la Giurgiucanu și eu de la Săvulescu! Am fost a treia mână! Am fost achitat, achitat, achitat și tot am făcut 9 luni de pușcărie. Dar o să câștig la CEDO. I-am dat în judecată pentru cele nouă luni 

– Cristi Borcea la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”

Fostul acționar al lui Dinamo a fost eliberat după 9 luni, în noiembrie 2019, în timp ce Săvulescu și Mazăre nu au fost încarcerați, ei nefiind în țară. 


De ce au fost condamnați Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu în „Dosarul Retrocedărilor”

  • Cristi Borcea a fost acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro
  • Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alţi doi învinuiţi din dosar, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu, în societatea comercială "Holiday Club Neptun" SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă - Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.
  • Având complicitatea unui notar, cei doi au acţionat ca mandatari în numele acesteia şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătraţi. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici. 
  • Potrivit DNA, Cristi Borcea a cumpărat de la cei doi asociaţi, la preţuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătraţi. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa a luat act de "vânzările" şi "revânzările" de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazăre.
  •  Conform calculelor făcute de procurori, raportând preţul plătit pentru drepturile succesorale cu preţul terenurilor cedate de Primăria Constanţa şi vândute ulterior, inculpaţii au obţinut profituri enorme. Spre exemplu, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 metri pătraţi în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), faţă de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită. În total, Cristian Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanţa cu 29.000 de metri pătraţi

VIDEO. Cristi Borcea pregătește un nou tun financiar! S-a asociat cu un alt dinamovist, după ce a făcut 70 de milioane de euro la închisoare

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.