Liga 1

Fiecare echipă cu arbitrii ei „de casă”! Concluzii incredibile: cine sunt „aliații” lui FCSB, CFR Cluj și CS Universitatea Craiova

+24 Foto
Fiecare dintre cele 3 candidate la titlu are câte 1-2 "aliați" în rândul "centralilor" FOTO Elena Driu

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  miercuri, 07 aprilie 2021

ANALIZĂ. GSP a radiografiat care sunt arbitrii cu care rivalele la titlul de campioană au bifat cel mai mare procentaj de puncte câștigate, dar și cei care au produs cele mai mari pagube.

  • Concluziile sunt incredibile: fiecare dintre cele 3 are câte 1-2 "aliați" în rândul "centralilor": CFR merge cu trioul Kovacs-Colțescu-Petrescu, FCSB are tripleta Hațegan-Barbu-Colțescu, în vreme ce Craiova a bifat maximum când i-a avut pe Feșnic, Rusandu și Călin. 

Meciul CFR - Dinamo 1-0, în care oaspeții au acuzat violent prestația brigăzii de arbitri, care a dictat două cartonașe roșii în prima repriză în tabăra trupei lui Gigi Mulțescu, a redeschis eterna discuție și polemică din fotbalul românesc: cât de viciat e campionatul intern de către arbitri și în ce măsură campionatul se va decide și în acest sezon în funcție de influența pe care cluburile o au în rândul celor care sunt subordonați Comisiei Centrale a Arbitrilor? 

Gazeta Sporturilor propune o analiză și dintr-o altă perspectivă. Care sunt "centralii" cu care, pe parcursul acestui sezon, FCSB, CFR și Craiova au dat cel mai bun randament? Nu judecați prin prisma erorilor, ci a procentajului de puncte atins de fiecare club în parte raportat la numărul maxim de puncte puse în joc atunci când arbitrul respectiv s-a aflat la centru! Iar concluziile sunt extrem de interesante.

Kovacs: pro-CFR, anti FCSB&Craiova

Prima și cea mai elocventă e că fiecare club are cercul său de arbitri cu care se simte confortabil și cu care câștigă meciurile pe bandă rulantă. De exemplu, CFR are două nume cu care a atins 100%. Unul e Istvan Kovacs, cu care s-a impus în două meciuri complicate, ambele acasă: 2-0 cu FCSB și 2-1 cu Viitorul. 

În schimb, același Kovacs se află și pe lista FCSB-ului, dar la "dușmani". Clubul lui Becali l-a avut tot la două meciuri, dar procentajul e de numai 16%, adică un singur punct din 6!!! Același lucru e valabil și pentru Craiova! 

Procentajele lui Kovacs cu primele 3 clasate

EchipăMeciuri arbitratePuncte echipă (procentaj)
CFR Cluj2100%
FCSB216%
Craiova216%

FCSB: 15 puncte din 15 cu Hațegan! 

Liderul la zi are și el un aliat important! Ecusonul numărul 1 al României: Ovidiu Hațegan! A primit un număr-record de meciuri ale FCSB-ului în actualul sezon, nu mai puțin de 5 și în absolut toate roș-albaștrii s-au impus, chiar dacă adversarele s-au numit CFR, Craiova, Botoșani, Viitorul. În schimb, "centralul" din Arad n-a fost prea prietenos cu celelalte formații de pe podium.

Procentajele lui Hațegan cu primele 3 clasate

EchipăMeciuri arbitratePuncte echipă (procentaj
FCSB5100%
CFR366%
Craiova250%

Craiova: 27 de puncte din 27 posibile cu tridentul Feșnic-Rusandu-Călin

Și în privința trupei din Bănie există 3 nume de arbitri cu care CS Universitatea Craiova s-a descurcat formidabil. Feșnic, Rusandu și Călin au condus o treime din jocurile din acest sezon ale oltenilor, iar concluzia a fost perfectă pentru clubul lui Rotaru: punctaj maxim!

59%a fost procentajul reușit împreună de FCSB și CFR cu Feșnic, Rusandu și Călin, doar 16 puncte tot dintr-un total de 27

Aliații principali

CFR Cluj:

ArbitruProcentaj puncte câștigateNr. meciuri arbitrate
Kovacs100%2
Colțescu100%2
R. Petrescu83%4
Bârsan783

FCSB:

ArbitruProcentaj puncte câștigateNr. meciuri arbitrate
Hațegan100%5
Barbu100%2
Colțescu100%2
Cojocaru77%3

Craiova:

ArbitruProcentaj puncte câștigateNr. meciuri arbitrate
Feșnic100%4
Rusandu100%3
Călin100%2
Chivulete66%2
  • * au fost luați în calcul arbitri care au condus cel puțin două jocuri pentru fiecare echipă

Cum arată raportul erorilor 

EchipăErori PRO - CONTRA
CFR12-9
FCSB10-10
Craiova7-9

Cu o etapă înainte de finalul sezonului regulat nu există disproporții mari în privința raportului greșelilor pro și contra, în privința celor 3 echipe din frunte. CFR e pe plus, Craiova are un ușor pasiv, în vreme ce FCSB e pe zero!

Colțescu e prieten cu toată lumea 

"Centralul" din Craiova, care a fost scos de pe lista FIFA la începutul acestui an, e un talisman atât pentru CFR, cât și pentru FCSB, o postură în care nu se regăsesc și alți arbitri. CFR are punctaj maxim cu el la centru, la fel și gruparea antrenată de Toni Petrea. 

Cum la jocurile Universității Craiova n-a fost delegat fiindcă e din același oraș cu clubul oltean, Colțescu e, practic, în relații bune, cel puțin pe parcursul actualului sezon, cu toate echipele importante. 

La polul opus este Mladinovici, care a condus meciurile tuturor celor 3 candidate la titlul de campioană şi niciuna nu are procentaj de 100%. CFR atinge 66% cu el la centru, Craiova la fel, în vreme ce FCSB l-a avut delegat o singură dată și a pierdut, 1-2 în deplasare cu Voluntari

17 meciuriale FCSB-ului au fost fluierate de un arbitru cu ecuson FIFA la ora acelui joc; CFR și Craiova au avut arbitri internaționali în 16 runde

10e numărul meciurilor FCSB-ului în acest sezon în care "centralul" a încasat o notă sub 6 din partea GSP, ceea ce înseamnă că a arbitrat prost sau foarte prost, în vreme ce la CFR această situație s-a întâlnit la 7 etape, iar în cazul Craiovei la 6

O să fie toată lumea pentru CFR. Corupție nu mai există. Există ordine. Niciun arbitru nu mai ia șpagă. Nu mai există corupție în fotbal, nu mai e mită. Sunt stăpânii sus, care le dau direcție. Pe Craiova, pe Steaua nu poți să le furi așa, dar ați văzut ce le-a făcut celor de la Dinamo. Cu noi nu o să poată să facă așa ceva. Dinamo a fost furată. E clar că e, de undeva, teleghidat. Kovacs ne-a furat cu CFR, după aia a vrut să ne mai pârlească o dată cu Viitorul. O să vedeți că pe Bârsan îl mai dă o dată la CFR. Pe Bârsan l-au trimis că e kamikaze.
 - Gigi Becali, pentru AS.ro

VIDEO Marius Avram rupe tăcerea la 10 ani de la arestatea tatălui său: „A fost un șoc pentru familia noastră. E nevinovat!”

>

Citește și alte știri de actualitate

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.