Liga Campionilor

Gazeta a aflat motivul emoționant pentru care Octavian Șovre a alergat după semnătura lui Haaland » Autograful care aduce alinare bolnavilor de autism

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  miercuri, 07 aprilie 2021

Gestul controversat al lui Octavian Șovre, de a-l aștepta pe culoar pe starul Borussiei Dortmund și a-i solicita o semnătură pe ambele cartonașe, are o explicație emoționantă: asistentul român strânge suveniruri de la fotbaliști de top pentru a le dona unui centru pentru terapia adulților care suferă de autism grav din județul său

Cât de acuzat e Octavian Șovre pentru gestul său de după Manchester City - Borussia Dortmund? Imaginile cu asistentul român alergând după Haalad și rugându-l să-i semneze cele două cartonașe au făcut înconjurul Europei și au fost comentate în exces, iar tușierul orădean a fost acuzat că a încălcat legile nescrise ale conduitei unui arbitru!

Gazeta Sporturilor a încercat să afle de ce Șovre, un asistent cu o foarte mare experiență internațională, al 17-lea an consecutiv pe lista FIFA, a ales să se expună într-un asemenea mod pentru un autograf de la un fotbalist, care cu siguranță nu e nici măcar printre cei mai importanți 10-15 cu care s-a întâlnit în cariera lui de până acum. 

De ce a insistat Octavian Șovre pentru autograful lui Haaland? Motivul este emoționant

În spatele gestului său stă o explicație realmente emoționantă. Șovre ajută de mai bine de 5 ani un centru unde copii și adulți cu forme grave de autism din județul Bihor unde aceștia fac terapie. Iar finanțarea asociației care se ocupă de acest centru, S.O.S. Autism Bihor, e realizată exclusiv din donații și strângeri de fonduri de pe urma scoaterii la licitație a unor obiecte de valoare, care sunt donate de diverse personalități: fotografii, picturi, opere de artă etc.

Șovre s-a implicat activ din 2015 în sprijinirea acestui centru și de atunci donează tot ceea ce a luat ca suveniruri de la meciurile la care a fost delegat în străinătate: tricouri ale unor jucători, fotografii și mai ales autografe luate pe cartonașe sau chiar pe fanionul cu care a oficiat. 

Așa s-a întâmplat și acum. Șovre și-a dorit să aibă semnăturile lui Haaland și Guardiola, însă imediat după meci a apucat să obțină autograf doar de la starul norvegian, nu și de la tehnicianul spaniol.

Cele două cartonașe, cu semnătura lui Haaland, vor ajunge în posesia centrului de autism și vor fi scoase la licitație în cadrul unei gale anuale, în care vor exista și alte donații. În trecut, printre cei care au oferit diverse obiecte s-au aflat și Gică Hagi, și Helmut Duckadam.

S.O.S. Autism Bihor l-a făcut azi membru de onoare pe Șovre!

În ziua în care un val de critici s-a abătut asupra asistentului orădean, Asociația S.O.S. Autism Bihor a decis să-i trimită o adresă oficială lui Octavian Șovre în care să-l anunțe că l-a declarat membru de onoare. 

Acest mic gest al nostru e în semn de mulțumire, privind implicarea dumneavoastră în activitatea asociației noaste. Dorim să vă mulțumim pentru toate articolele sportive pe care le-ați donat în decursul anilor pentru a putea fi licitate la evenimentele caritabile organizate de către noi, cu strângerea de fonduri necesare pentru a putea continua activitățile și proiectele noastre
explicația pe care a avut-o președinta Asociației, Simona Zlibuț

„Tavi Șovre ne ajută din suflet! Statul nu ne ajută practic cu nimic”

Un dialog tulburător cu președinta Asociației S.O.S Autism Bihor, care va scoate la licitație autografele lui Haaland: "Așa vom face rost de bani pentru terapiile adulților cu forme grave de autism, cum are și fetița mea de 21 de ani, care nu știe când trebuie să meargă la baie și nici să mănânce singură nu poate"

- Bună ziua, doamna Simona Zlibuț, vă rețin și eu două minute, de la Gazeta Sporturilor sunt!
- Bună ziua, două minute să fie, că sunt cu fetița la spital!

- Despre Octavian Șovre vreau să vă întreb fiindcă s-a creat un mare scandal pentru modul în care el a decis să ceară acel autograf lui Haaland!
- Acel autograf e pentru o cauză nobilă. Poate lumea nu știe, dar Tavi e implicat direct în sprijinirea acestei Asociații, prin care funcționează acest singur centru acreditat pentru adulții cu forme grave de autism din Bihor. Sunt doar 5 în toată țara. N-am cuvinte să vorbesc despre Tavi Șovre fiindcă ne-a ajutat mult în toți acești ani!

- De unde această legătură a lui cu centrul respectiv?
- Eu și Tavi Șovre am fost colegi la grădiniță, părinții noștri sunt din Sânmartin și a decis să vină lângă noi, părinții care am făcut această asociație. Să știți că în alt mod nu putem să ne finanțăm. Dacă eu vă sunam pe dumneavoastră și v-aș fi solicitat bani, aproape sigur n-ați fi avut încredere să donați, dar așa, dacă se scot la licitații anumite obiecte, tricouri, picturi, autografe, fotografii, oamenii licitează și banii îi folosim pentru terapiile celor care suferă de autism.

- Aveți și alte personalități care vă ajută?
- Da! Mihaela Tatu, Veta Biriș, Aurelian Temișan, Tavi Șovre, în trecut ne-au sprijinit Hagi, Duckadam. Avem deja 8 ani de evenimente însă e foarte complicat fiindcă statul a decis să nu mai ofere practic nimic pentru cineva care trece de 18 ani și suferă în continuare de autism, ci doar o sumă modică de 500 de lei. Și atunci ne ocupăm noi, părinții!

- Și dumneavoastră aveți un copil cu o astfel de boală sau doar conduceți asociația?
- Sunt președinta Asociației și da, fetița mea de 21 de ani suferă de o formă gravă de autism. Nu puteți avea idee ce costuri presupune, ce să faci cu 500 de lei? Fetița mea nu știe când trebuie să meargă la baie, nu poate să mănânce singură. Imaginați-vă că are nevoie zilnic de pamperși, de medicamente, nu mai zic că a și fost operată de o tumoră cerebrală. Costurile sunt enorme, la fel și la ceilalți.

- Câți adulți fac terapie în acest centru?
- Între 18 și 47 de ani avem în jur de 20 de persoane, iar sub 18 ani vreo 10! Mă bucur sincer că m-ați sunat și aș vrea din suflet să le transmit ceva celor care poate că l-au vorbit de rău pe Tavi Șovre. Poate că după ce au aflat cauza pentru care a solicitat acele semnături realizează că a fi om e, înainte de toate, cea mai importantă calitate!

Cine e Octavian Șovre

  • s-a născut în iulie 1973, la Oradea
  • e consilier juridic
  • a devenit arbitru în 1992 
  • în Liga 1 activează de 20 de ani, din 2001
  • pe lista FIFA a fost promovat acum 17 ani, în 2005
  • a fost la Euro 2016 și are meciuri în Champions League, fiind în brigada lui Hațegan

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.