Campionate

Șocant! Un antrenor de portari xenofob dat afară de club a declanșat un scandal politic uriaș între Ungaria și Germania!

Zsolt Petry

Articol de Theodor Jumătate  —  vineri, 09 aprilie 2021

Guvernul Ungariei a cerut explicații ambasadei Germaniei la Budapesta, după ce Zsolt Petry (54 de ani), antrenorul maghiar al portarilor Herthei, a fost concediat de clubul berlinez pentru declarații rasiste, xenofobe și homofobe.

Scandalul de la Hertha s-a transformat într-un scandal politic, Ungaria acuzând frontal Germania! La începutul săptămânii, clubul berlinez l-a concediat pe Zsolt Petry, antrenorul de portari (fotbalistul maghiar al anului în 1990), care făcuse declarații rasiste, xenofobe și homofobe într-un interviu pentru cotidianul proguvernamental Magyar Nemzet.

Ministerul de Externe: „Obstacol în calea libertății de expresie”

Reacția Budapestei a fost șocantă. Ministerul de Externe a cerut explicații de la ambasada germană și a dat un comunicat tăios: „La fel ca Ungaria, Germania a trăit în mod direct de-a lungul istoriei teroarea împotriva celor care și-au exprimat opinia. Ce se întâmplă acum este un obstacol în calea libertății de expresie”.

Șeful cabinetului premierului Ungariei: „Este sau nu Germania o țară guvernată de lege?”

La rândul său, Gulyas Gergely, șeful cabinetului premierului Viktor Orban, a protestat vehement, afirmând că decizia luată de Hertha a fost "scandaloasă" și amintind de "trecutul totalitar" al Germaniei. „Nu vrem ca acest lucru să se repete în sezolul XXI”, a declarat și a accentuat: „Germania trebuie să răspundă întrebării dacă este sau nu o țară guvernată de lege”.

În ultimii ani însă, tocmai Ungaria a fost acuzată de către organizațiile internaționale de încălcarea drepturilor omului.

Printre altele, Zsolt Petry a atacat politica UE în cazul migranților, „O rușine morală. Europa este un continent creștin și nu accept decăderea sa morală", și l-a acuzat pe portarul lui Leipzig, Peter Gulacsi, că susține căsătoriile gay: „Nu știu ce l-a făcut să susțină persoanele homosexuale, travestite ori cu alte orientări sexuale. Ca sportiv, în locul lui Peter, mi-aș vedea de fotbal și n-aș aborda public problemele socio-politice".

VIDEO CTP, comentariu acid: „În Ungaria se investește masiv pentru că e un stat naționalist!”

>

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.