Diverse

A murit Prințul Philip » Ce legătură a avut ducele de Edinburgh cu fotbalul englez

Articol de Răzvan Butcaru  —  vineri, 09 aprilie 2021

Prințul Philip, ducele de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a, a murit astăzi, 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani.

„Cu mare durere, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului său soț, Prințul Philip, Ducele de Edinburgh”, a fost mesajul Palatului Buckingham. Prințul Filip a murit la trei săptămâni după ce a fost externat din spitalul „King Edward”, din centrul Londrei. Un împătimit al sportului, a fost unul dintre cei mai buni jucători de polo din generația sa și a admirat cricketul și caii. Prințul Philip a ajutat și la dezvoltarea probei sportive de conducere a trăsurilor.

Prințul Philip, fost președinte al Federației Engleze de Fotbal

Prințul Philip a fost președintele FA (Federația Engleză de Fotbal) în perioada 1955-1957, iar acesta a fost prezent și la finala Cupei Mondiale din 1966, când selecționata Albionului a câștigat singurul titlu din istorie. Începând cu 1949, Prințul Philip a devenit o prezență regulată la finalele FA Cup disputate pe vechiul stadion Wembley.

Prima dată a fost pe 30 aprilie 1949. În fața a aproximativ 100 de mii de spectatori, Leicester City și Wolverhampton Wanderers s-au înfruntat în a 68-a finală de FA Cup. Duelul a fost câștigat de Wolves, cu scorul de 3-1, iar înainte de partidă, Prințul Philip a fost prezent pentru prima dată pe gazon și a dat mâna cu fotbaliștii celor două echipe. Ducele de Edinburgh a fost pe teren și la finala din 1956, când s-a întâlnit cu o legendă a lui Manchester City, goalkeeperul Bert Trautmann.

Prințul Philip s-a întâlnit și cu unii dintre cei mai apreciați jucători din istoria lui Manchester United, Bobby Charlton și Matt Busby, înainte de finala FA Cup din 1963 FOTO Imago

Anglia a învins Germania de Vest în finala disputată pe vechiul Wembley, scor 4-2, iar Prințul Philip a fost prezent în lojă alături de soția sa, Regina Elisabeta. Bobby Moore, căpitanul englezilor la Cupa Mondială, a prezentat trofeul Familiei Regale după ce Anglia a triumfat în ultimul act.

+10 Foto
FOTO Imago

Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani

Philip s-a născut în Grecia, dar familia sa a fost exilată din țară când Philip era copil. După ce a fost educat în Franța, Germania și Regatul Unit, în 1939, la vârsta de 18 ani, a intrat în Marina Regală britanică. Din iulie 1939, a început să corespondeze cu prințesa Elisabeta care avea 13 ani și pe care o întâlnise pentru prima dată în 1934. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a slujit cu distincție în Mediterana și Pacific.

După război, regele George al VI-lea i-a acordat lui Philip permisiunea să se căsătorească cu Elizabeth. Înainte de anunțul oficial al logodnei lor în iulie 1947, el și-a abandonat titlurile și stilurile grecești și daneze, a devenit un supus britanic naturalizat și a adoptat numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten. S-a căsătorit cu Elizabeth la 20 noiembrie 1947.

Chiar înainte de nuntă, i s-a acordat stilul Alteța Sa Regală și a fost numit Duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron Greenwich de către George al VI-lea. Philip a părăsit serviciul militar activ când Elizabeth a devenit regină în 1952, după ce ajunsese la gradul de comandant și a fost numit prinț britanic în 1957.

+10 Foto
FOTO Imago

Citește și alte știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.