Ministerul Tineretului și Sportului a emis azi un comunicat prin care anunță că metoda de testare pentru COVID-19 a sportivilor se va schimba.
Astfel, MTS, prin ministrul Eduard Novak, și Ministerul Sănătății, prin ministrul Vlad Voiculescu, au semnat un ordin comun prin care se permite ca sportivii să fie testați în competiții cu teste rapide. Decizia a intrat deja în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial.
Atfel, dacă până acum era nevoie ca testele Real Time-PCR să fie utilizate, acum sunt acceptate și testele rapide antigen. Acesta sunt mult mai ieftine și ar ajuta cluburile din punct de vedere financiar.
30 de RONar cota în medie un test rapid antigen, în timp ce un test RT-PCR poate depăși și 300 de lei
Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au semnat ordinul comun nr.197/462/2021, care va permite folosirea testelor rapide pentru sportivi
Ordinul comun a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 358/08.04.2021, Partea I, intrând în vigoare de la data publicării. Prin semnarea sa, Ministerul Tineretului și Sportului s-a aliniat la reglementările în materie ale Ministerului Sănătății, care prevăd că, la momentul actual, la nivelul unităților sanitare, diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 se realizează conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică, prin metoda RT-PCR, precum și prin teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2, așa numitele teste rapide.
Având în vedere cele de mai sus, testarea sportivilor se va putea face și prin metoda testelor rapide. Aceste teste sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de către profesioniști, fiind considerate valabile doar dacă sunt făcute în unități avizate de Ministerul Sănătății și efectuate în conformitate cu metodele aprobate de Ministerul Sănătății, prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020, la fel ca și testele RT-PCR. Lista unităților avizate se regăsește pe pagina Ministerului Sănătății.
Această modificare de reglementare atât de așteptată va face activitatea sportivă mai accesibilă, inclusiv pentru amatori, și va ușura presiunea financiară care a generat constrângeri și dificultăți în lumea sportului, date fiind costurile semnificativ mai mici ale acestor teste, prin comparație cu cele RT-PCR.
Activitățile sportive vor fi organizate și în continuare în conformitate cu normele și regulamentele specifice ramurii de sport, adaptate de structurile sportive la situația creată de epidemia de COVID-19 și în acord cu prevederile legale în vigoare.
- Comunicat MTS
{{text}}