International

Cade regula veche de 50 de ani? Golul în deplasare n-ar mai conta dublu în prelungiri!

UEFA

Articol de Daniel Scorpie  —  joi, 15 aprilie 2021

Revoluție pregătită de UEFA la Nyon. S-ar putea suprima, total sau parțial, avantajul de a marca pe teren străin în meciurile din fazele eliminatorii. O decizie s-ar lua mâine.

Fotbalul e în continuă schimbare și UEFA vrea să îl modernizeze, adaptându-l vremurilor actuale. A introdus tehnologia de linia porții și ajutorul VAR pentru a reduce erorile comise de arbitri, vrea să anuleze polemica ofsaidurilor, tot cu mijloace tehnice de ultimă generație, și umblă și la regulament. Avantajul golului înscris în deplasare ar putea deveni istorie!

„Regula poate crea confuzie”

The Sun a dezvăluit planurile de la Nyon privind suprimarea, totală sau doar parțială, a regulii conform căreia, la egalitate în dublă manșă, echipa ce marca mai mult pe teren străin avea câștig de cauză și mergea mai departe. Articolul 20.01 din regulamentul jocului de fotbal ar putea fi actualizat prin anularea prevederii, pentru reprizele de prelungire, în fazele eliminatorii. "Păstrarea acesteia în timpul regulamentar poate crea confuzie în rândul spectatorilor și telespectatorilor, astfel că nu ar fi exclus să se aplice peste tot", scrie L'Equipe.

Testată în 1965-'66

Problema va fi dezbătută mâine, în fața Comisiei de Competiții a forului continental, prezidată de portughezul Fernando Gomes. Dar este probabil ca soluția definitivă să se adopte abia după finala Ligii, la sfârșitul lunii mai. Ar însemna și epilogul unei epoci, pentru că UEFA a testat-o prima oară în sezonul 1965-1966, în fosta Cupă a Cupelor, și a extins-o din 1969 în toate competițiile organizate. Rațiunea a fost să crească spectacolul și să stimuleze echipele să nu mai joace ultradefensiv în deplasare. În plus, ar apărea și avantajul de a lupta pentru calificare dincolo de minutul 90 fără teama că un gol încasat compromite șansele. "Ar fi foarte bine și pentru public, și pentru bussiness", remarcă jurnaliștii francezi.

VIDEO Mihai Bendeac față-n față cu Victor Pițurcă: „M-am simțit penibil”

>

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.