Fotbal   •   Liga 1   •   FRF

FRF a lansat Academia Națională de Fotbal! Obiectivele noului proiect + Ce au declarat Gică Hagi și Arsene Wenger

Răzvan Burleanu, președinte FRF (în stânga), la evenimentul de lansare al ANF // foto: captură FRF TV

Articol de Gazeta Sporturilor   —  joi, 15 aprilie 2021

Federația Română de Fotbal a lansat Academia Națională de Fotbal și platforma de e-learning Academia, prin care se urmărește educarea și profesionalizarea specialiștilor aflați în spatele cluburilor de fotbal. Evenimentul de lansare a reunit figuri importante din managementul fotbalului european. 

„Academia Națională de Fotbal (ANF) își propune să devină cel mai important furnizor de programe educaționale în sport din România, oferind un model organizațional pentru sportul românesc”, se arată pe frf.ro, unde se notează că „scopul ANF este să contribuie la dezvoltarea organizațiilor sportive și la dezvoltarea sustenabilă a fotbalului românesc”.

Răzvan Burleanu, despre Academia Națională de Fotbal

„Educația va reprezenta un concept cheie în jurul căruia toată atenția și investițiile noastre vor fi concentrate în anii următori, mai ales că trebuie să introducem acest lucru în noua strategie de dezvoltare a fotbalului, pe care o vom lansa anul acesta. Astăzi, prin lansarea acestei Academii Naționale de Fotbal, ne dorim să contribuim tocmai la această viziune. Academia își propune să fie cel mai important furnizor de servicii educaționale în sport, în România. 


Ne dorim să construim un model organizațional pentru cluburile de fotbal din România, în contextul Europei Central de Est, într-o paradigmă care are la bază 3 perspective: fotbal, business și comunitate. Ceea ce ne dorim prin acest proiect este să construim și să pregătim toți profesioniștii din spatele unei echipe de fotbal. 

Trebuie să înțelegem că avem nevoie să îmbunătățim toate funcțiile, toate activitățile-suport pentru susținerea performanței sportive: pregătire fizică, mental coaching, medicină sportivă sau analiză video, pentru a da doar câteva exemple. Academia Națională de Fotbal va reprezenta unul dintre instrumentele prin care ne dorim să creștem numărul de angajați în fotbal și bineînțeles, profesionalizarea acestora”, a explicat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

„Este o strategie care va întinsă pe ani de zile, pentru a umple golurile și a forma jucători care să fie competitivi la nivel internațional. Nu este vorba numai despre modernism, ci despre utilitate. Trebuie să știm ce avem de făcut cu antrenorii noștri, care să știe ce au de făcut cu copiii care ne vor reprezenta peste câțiva ani de zile la nivelul loturilor naționale”, a adăugat Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF.

Ne dorim extrem de mult, ca Federație, să contribuim la elaborarea și implementarea unei strategii tehnice la nivelul fiecărui club de fotbal din România.



Am urmat modele de sucess din Occident, de aceea vom regăsi la București experți internaționali în toate etapele de implementare ale acestui proiect, la fel cum vom beneficia de cea mai înaltă expertiză dinspre UEFA și FIFA, două organizații care și-au oferit deja susținerea pentru acest proiect educațional.

- Răzvan Burleanu, președinte FRF


Cursurile Academiei Naționale de Fotbal

Lucian Burchel, fost jucător la echipe precum Sportul Studențesc, Inter Sibiu și Minerul Lupeni, a fost numit directorul executiv al Academiei FRF. Ex-atacantul, care din februarie 2020 ocupa funcția de director al Școlii Federale de Antrenori, a explicat care va fi activitatea Academiei.

„Academia în momentul de față are două specializări autorizate, cele de instructor sportiv și de preparator sportiv. Acestea vor începe la mijlocul lunii mai, iar pe lângă acestea vor mai exista cursuri legate de licențieri, licențieri UEFA - perfecționarea antrenorilor produși în România, în sistemul de învățământ românesc - ei vor dobândi licențele UEFA pe care și le doresc, în condiția în care vom respecta recomandările UEFA în ceea ce privește livrarea acestor servicii.

Vor exista și cursurile de perfecționare ale managementului administrativ din cluburi, astfel încât cele două linii - managementul administrativ și cel sportiv - să profite unul de celălalt, astfel încât să crească nivelul clubului. 

Consider foarte bună inițiativa FRF de a înființa o Academie de Fotbal care să ajute la dezvoltarea fotbalului românesc. Avem nevoie de educație profesională și de manageri sportivi, așa cum găsim și în fotbalul european și mondial.

- Gheorghe Hagi

Mesaje de susținere din partea FIFA și UEFA

Inițiativa FRF a primit mesaje apreciative din partea persoanelor care se află la conducerea forurilor din fotbalul internațional. „Îi salut pe toți iubitorii fotbalului din România. Am primit cu bucurie două vești bune din țara voastră: deschiderea Academiei Naționale de Fotbal și lansarea platformei de e-learning Academia. Pe parcursul carierei mele, în special din postura de manager al clubului Arsenal, am constatat că educația este un aspect cheie în drumul spre succesul sportiv”, a declarat Arsene Wenger, în prezent director de dezvoltare globală a fotbalului la FIFA.

Fostul antrenor al lui Arsenal a fost completat de Florent Malouda, Ambasador UEFA și fost jucător la Chelsea, Thomas Junod, director al Academiei UEFA, Fernando Gomes, președinte al Federației Portugheze de Fotbal și Andrea Agnelli, președintele clubului Juventus și al European Club Association.

Astăzi este ziua lansării Academiei Naționale de Fotbal. Consider că este un pas important care va contribui la multe din succesele viitoare ale fotbalului românesc. Iar acest moment nu este important doar pentru jucători și antrenorii lor. Este un moment cheie pentru staff-urile administrative, pentru staff-urile de management, pentru fani și pentru familiile lor. 



O educație solidă ne poate ajuta pe toți să ne dezvoltăm și consider că strategia Federației Române de Fotbal pentru educație va contribui din plin la dezvoltarea sustenabilă a fotbalului românesc.

- Florent Malouda, ambasador UEFA

Felicit Federația Română de Fotbal pentru atingerea unui obiectiv important, lansarea Academiei Naționale de Fotbal. Atât eu, cât și echipa mea suntem de acord că educația este importantă atât pe teren, cât și în afara lui și suntem încrezători că munca Federației Române de Fotbal va face o diferență pentru dezvoltarea fotbalului românesc.

- Andrea Agnelli, președintele lui Juventus și al European Club Association

Așa cum știm cu toții, nu este posibil să avem succes în sport fără pregătirea necesară. Aceasta este o realitate pentru toți cei implicați în fotbal: jucători, arbitri, echipa tehnică, cât și pentru echipa administrativă responsabilă de organizarea meciurilor și competițiilor sau de mentenanța facilităților. Fotbalul este o pasiune pe care o purtăm cu noi toată viața, în timp ce educația este o unealtă pe care o folosim pentru a alimenta și crește această pasiune. 



Apreciez strategia de educație a Federației Române de Fotbal pentru toți jucătorii cheie implicați în fotbalul românesc și consider că Academia Națională de Fotbal și noua platformă de e-learning sunt inițiative cheie care vor facilita accesul la educație pentru aceștia.

- Thomas Junod, șeful Academiei UEFA

Din 2017 înființarea Școlii Portugheze de Fotbal a fost un moment cheie, care a contribuit la educarea a 4000 de cursanți prin peste 150 de cursuri. Felicit Federația Română de Fotbal pentru decizia strategică de a crea Academia Națională de Fotbal și sunt convins că acest pas va fi un factor cheie pentru dezvoltarea fotbalului românesc.

- Fernando Gomes, președintele Federației Portugheze de Fotbal

„Avem nevoie de specialiști, un sportiv nu se construiește singur”

La evenimentul de lansare au luat cuvântul și fostul baschetbalist Virgil Stănescu, președinte Sports Hub, și Irina Giurgiu, antrenoare la lotul național feminin. „Această Academie este o necesitate, nu un moft. Având în vedere deschiderea FRF către un efect pozitiv național, această Academie sper să fie un exemplu și pentru alte Federații, pentru cluburi. Noi învățăm multe trăsături de caracter din sport, numai că lucrurile astea odată puse într-un șablon formal, prin educație formală, le putem traduce. Asta face o astfel de Academie, îți deschide aceste orizonturi astfel încât să vezi cât mai departe”, a spus Stănescu.

„Vreau să remarc dezvoltarea fotbalului feminin la nivel internațional, prin această Academie putem ajuta la educarea antrenorilor, voluntarilor și părinților din România”, a declarat și Irina Giurgiu.

În sportul modern, toți sportivii se antrenează total, asta implicând toate paliere pe care le știm: fizic, tehnic, tactic și psihologic, aici intrând aspectele mental și emoțional. În România, acest aspect psihologic este tratat ca o Cenușăreasă, este dat cumva la o parte. Din păcate, acest lucru se vede în mentalitatea sportivului român și în performanțele noastre sportive. 



Este nevoie ca munca noastră să fie începută încă de la nivelul de copii și juniori și să fie continuată la cluburi. Fără această muncă, nu prea putem să avem rezultate la nivel internațional așa cum ne dorim. De aceea, cred că este foarte important să înțelegem că avem nevoie de specialiști. Un sportiv nu se construiește singur, ci din munca și interacțiunea cu o echipă multidisciplinară de specialiști care stau în jurul lui. 

- Silviu Ioniță, mental coach echipa națională de fotbal

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.