În 2019, când a promovat din Liga 2, despre Academica Clinceni se spunea că a intrat în istoria fotbalului românesc reprezentând așezarea cu cei mai puțini locuitori care are echipă în Liga 1.
Spre surprinderea multora, gruparea din comuna cu doar 4.957 de oameni a trecut foarte repede la un nou nivel. În 2021, Clinceni a devenit localitatea cu cei mai puțini locuitori cu echipă calificată în play-off-ul Ligii 1. Ce poate să mai urmeze pentru formația pregătită de Ilie Poenaru, care a terminat sezonul regulat pe 5, cu 44 de puncte?
”Locul 4 ar fi ideal. Primele trei sunt deja ocupate”, a anunțat Adrian Budeanu, primarul comunei Clinceni, în discuția purtată cu reporterul Libertatea - GSP. Edilul a dat de înțeles că echipa și-a atins deja scopul, dar promite onoare.
”Este un vis frumos. Principalul obiectiv, pentru mine personal, a fost să ne calificăm în play-off pentru imagine și pentru latura financiară. Vom primi bani foarte mulți din drepturile TV, iar asta îmi dă liniștea necesară să mă ocup de dezvoltarea infrastructurii: refacerea suprafaței de joc, instalație de încălzire și nocturnă”, a recunoscut Budeanu, edilul comunei care poartă numele de la jocul “clincea”, pe care îl jucau copiii, țurca din alte regiuni.
Academica Clinceni începe primul play-off din istoria clubului cu eticheta de ”aliat” al FCSB în lupta pentru titlu cu CFR Cluj și CSU Craiova. Speculațiile sunt cunoscute în Ilfov. ”Sunt tot felul de discuții care n-au nicio treabă cu realitatea. Dovadă stau rezultatele. Anul trecut am încurcat FCSB, iar sezonul acesta am mai încurcat-o o dată. Noi ne apărăm corect șansele, cum am făcut-o de fiecare dată”, asigură primarul din Clinceni, fost fotbalist la Voința Clinceni în anii '80.
Ca un făcut, parcă, ilfovenii joacă în primele două etape cu principalele abonate la titlu: CFR Cluj, duminică, în deplasare, și cu FCSB, joi, acasă. ”Dacă pe FCSB și pe Craiova le-am învins, pe CFR n-am reușit să o batem niciodată. Trebuie să-i batem”, îi îndeamnă Adrian Budeanu pe Raul Rusescu și compania.
Adrian Budeanu: ”În sezonul viitor, echipa se va numi Academica Ilfov”
La Clinceni, planurile fotbalistice sunt să se treacă la un nivel superior: Ilfovul să aibă o echipă reprezentativă. Proiectul este de ceva vreme în dezbatare, dar Adrian Budeanu spune că acum este momentul să fie pus în practică. ”Am luat acceptul majorității primarilor din județ și am schimbat denumirea echipei în Academica Ilfov, pentru sezonul viitor. Ei m-au rugat să vorbesc cu președintele CJ Ilfov. Județul llfov reprezintă o forță, are 230.000 de locuitori. Am putea să nu folosim deloc bani publici, decât să avem acces la marii contribuabili. Sponsorizări, publicitate”, a dezvăluit primarul.
Pe hârtie există și un proiect de stadion. ”În zona de la Belvedere, între Bragadiru și Clinceni, există un teren generos. Am un proiect la CNI de ani de zile de renovare a stadionului din Clinceni, dar mai bine pleci cu un stadion nou pentru Ilfov, pentru viitor”, consideră Adrian Budeanu.
Academica Clinceni există de 6 ani
La Clinceni se joacă fotbal din 1952, cu o întrerupere în perioada 1972-1980. Înainte de Academica au fost Sabarul Clinceni, Voința Clinceni, Sportul Clinceni, Armata Clinceni și Inter Clinceni. Academica Clinceni s-a înființat în 2013, sub numele de FC Clinceni, care a preluat locul din Liga a II-a a grupării CS Buftea. În anul următor s-a mutat la Pitești, devenind Academica Argeș Pitești. După doar un sezon, în 2015, Academica Argeș a revenit la Clinceni, cu denumirea actuală, Academica Clinceni. După 2000, Clinceni a făcut asocieri cu Progresul București, Dinamo și FCSB.
{{text}}