FRF a anunțat zilele trecute lansarea Academiei Naționale de Fotbal, care va deveni, conform lui Răzvan Burleanu, "cel mai important furnizor de servicii educaționale din sport". Chiar așteptăm să devină, de aceea nu-i de criticat, dimpotrivă, inițiativa în discuție.
Nu-i însă ușor de înțeles de ce actuala administrație federală a avut nevoie de 7 ani de domnie pentru a realiza că, simplificând un demers mai amplu, Școala de Antrenori a FRF trebuie înlocuită. În ediția de vineri, Gazeta o numea "Școala federală de diplome" și arăta cu exemple ce valoare au licențele acordate de ea și cât le prețuiesc cluburile. Puțin spre deloc, probă că tehnicienii a două dintre cele 6 echipe de L1 prezente în play-off, Poenaru de la Clinceni și Croitoru de la Botoșani, n-au calificarea cerută. După cum n-o au nici Balint de la UTA, Prepeliță de la Argeș, Iosif de la Rapid și alții.
Înființarea ANF a fost însoțită, evident, de focurile de artificii cu care ne-au obișnuit Burleanu et Comp. Așa am aflat că n-au scăpat prilejul de a saluta momentul Arsene Wenger și Thomas Junod, Fernando Gomes și Florent Malouda, ba și însuși Andrea Agnelli. Foarte frumos. Chiar eram convinși că președintele federației portugheze și patronul lui Juventus Torino nu puteau dormi noaptea de grija noastră!
Totul e însă imagine la FRF, nu-i nimic nou aici. Să vadă și să audă lumea. Să rămână cu o impresie favorabilă chiar dacă în majoritatea situațiilor aceasta e falsă. Cosmetizată spre a induce în eroare și a transmite mesajul dorit. Când are interes ca opinia publică să creadă ceva, administrația Burleanu știe ce și cum trebuie făcut. Când însă nu-i convine, nu ezită să pună, scuzați expresia, batista pe țambal. Ascunde în anonimat, camuflează, ce nu-i pică bine.
foto: www.frf.ro
De pildă, a trecut în pas forțat peste faptul că, deși repartizată într-o grupă accesibilă, cu Serbia, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina, naționala de futsal a ratat luna asta calificarea la Euro 2022. Știrea s-a strecurat neobservată, cu toate că, citez dintr-un comunicat federal, "susținerea financiară a FRF pentru futsal a crescut, au fost create noi competiții și s-a dezvoltat permanent formatul celor existente". Bla, bla, cunoașteți placa.
În realitate, nu-i de neglijat fotbalul în sală, cât timp el dispune de 36 de voturi în Adunarea Generală, 13% din totalul decidenților. La fel, e reprezentat în Comitetul Executiv. Futsalului i se alocă sume consistente din bugetul FRF, citiți mai sus. Federația explică adesea că nu posedă fonduri să ajute cluburile din L1 și L2 pentru că dirijează bani mulți către fotbalul de sală și către cel feminin!
Se mai întâmplă, corect, să se rateze participarea la un turneu final sau la altul. Noi chiar ne-am specializat în așa ceva. Am descoperit însă cu stupoare că 4 dintre cei 15 membri ai lotului nostru național de futsal, de regulă titulari, sunt naturalizați, un portughez și trei brazilieni!
Da, e clar, lesne de dedus că, sprijinit substanțial de FRF, futsalul tricolor se dezvoltă necontenit și scoate talente pe bandă rulantă. În acești 7 ani de când Burleanu conduce federația, el a luat un mare avantaj. Zboară. Ar trebui găsit cineva să-l mai oprească.
{{text}}