Primăria Brașov a făcut toate demersurile ca echipa FC Brașov să ia parte la următorul sezon, cel mai probabil în Liga a 2-a. Asta pentru că brandul legendar va fi preluat de Corona, formație ca și promovată în al doilea eșalon. Sebastian Rusu, viceprimarul Brașovului, a oferit toate detaliile despre proiectul reînvierii clubului de tradiție de sub Tâmpa.
Brașovul fotbalistic e, azi, împărțit. Nucleul suporterilor e cu SR Brașov, o parte a fanilor susțin Corona, în oraș există și Kids Tâmpa, însă planurile Primăriei sunt altele. Cum municipalitatea deține toate elementele legendarului club FC Brașov, ideea readucerii clubului-fanion al orașului e mai aproape de realizare ca oricând.
Corona devine FC Brașov din vară!
Gazeta Sporturilor a stat de vorbă cu Sebastian Rusu, viceprimarul Brașovului, cel care a recunoscut că Primăria tinde să ofere marca FC Brașov clubului Corona Brașov. Iar șansele ca din sezonul viitor marca notorie FC Brașov să activeze în Liga a 2-a sunt foarte mari: Corona e prima în Seria a 5-a a Ligii a 3-a, la 16 uncte de SR, cu mari șanse de victorie și la baraj. Practic, calculele sunt închise!
VIDEO Sebastian Rusu, viceprimar Brașov: „Există o sete de fotbal la Brașov! Acest oraș are nevoie de o echipă fanion”
- Domnule Rusu, cum e situația la zi cu brandul FC Brașov, care înțelegem că e la Primăria Brașov?
- Într-adevăr, a fost o serie de discuții, motiv pentru care am luat inițiativa reînvierii brandului FC Brașov. Se vehiculau tot felul de idei, diverse cluburi începuseră să abordeze primăria. Am considerat că e cazul să fim fair-play, să facem o discuție și să redăm Brașovului echipa de fotbal la care să se uite cu drag. Să dea Dumnezeu să o vedem iar în Liga 1. Ăsta e obiectivul.
- Din exterior se văd anumite tensiuni între cluburile implicate...
- Tocmai de asta am încercat să coagulăm toate aceste echipe, să inducem ideea de FC Brașov. Aici vrem să fie implicați toți jucătorii, de la toate cluburile din Brașov. Mi s-ar fi părut o nedreptate ca brandul să fie atribuit unui club anume. Atunci am spus, OK, ce putem face din punct de vedere legal și moral ca să reînvie FC Brașov?
- Care e feedback-ul primit până acum?
- Am discutat cu mulți foști mari fotbaliști ai Brașovului. Am avut chiar surpriza să mă sune Marius Lăcătuș. Personal, nu l-am întâlnit niciodată. De mic copil m-am uitat la el, la Hagi sau la Popescu. Efectiv m-am emoționat când m-a sunat. A fost o onoare faptul că m-a sunat și mi-a zis că procedez foarte bine, asta apropo de desființarea Coronei.
- Exact aici voiam să ajung. Pentru că ați spus că brandul n-ar trebui atribuit unui club anume, însă pare că primăria către direcția asta merge, de a da Coronei brandul.
- Am avut în calcul o construcție. Iar pentru ca aceasta să fie sănătoasă, dar și pentru a nu porni de la Liga a 5-a, să mai pierdem timp și bani, trebuia să păstrăm Corona. Echipa asta are toate șansele de promovare. Păstrăm seniorii de la Corona, înființăm FC Brașov, am și dat demarat treburile pentru Asociație și rezervare de nume, cam în două luni e totul gata.
- Să înțeleg că ați ales drumul scurt pentru a nu pierde bani și timp?
- Da, gândiți-vă că din vară putem avea FC Brașov în Liga a 2-a. Automat devenim mai tentanți pentru investitori. De unde deja sunt orizonturi pentru Liga 1, pentru bani din drepturi TV. Banii vin altfel, lumea va fi încurajată altfel. Efectiv nu ne-am dorit ca acest brand să fie dat cadou.
- Păi, nu pare dat cadou?
- Nu, pentru că vom face totul transparent și legal. Vă zic sincer, nu am niciun fel de pasiuni. Poate veni de la oricare clubul. Orgoliile suporterilor trebuie date deoparte. Am fost dezamăgit să văd cum un om ca Marius Lăcătuș este hulit pe pagina mea de Facebook. Sau alte mari glorii ale fotbalului brașovean. Atitudinile de genul ăsta nu pot fi tolerate. Interesul nostru e ceea ce vor brașovenii. Mai departe de acei 30-40 de oameni care jignesc, există mii de oameni. Sunt convins că vom avea iar un stadion plin de oameni când vor revedea FC Brașov.
„SR are probleme juridice, de asta am ales Corona"
- Totuși, nu mi-ați spus de ce ați exclus varianta SR Brașov, echipa suporterilor?
- Corona e interesantă strict din punctul de vedere al locului din clasament. E o chestiune de calcul, strict matematic. Nu se pune problema de vreo feblețe. Era discuția de a desființa clubul de fotbal Corona luna trecută. Dacă noi am fi desființat Corona, nu rămânea decât SR-ul în cursă. Și nu știam care sunt șansele. Plus că n-ar fi corect ca după prima repriză, când tu conduci meciul, să-ți stingă cineva lumina și să te duci acasă. Mi se părea incorect față de jucătorii de acolo.
- Atât? Sau mai sunt și alte probleme?
- Atât din punct de vedere juridic, cât și fiscal, într-adevăr la SR sunt ceva probleme. Mi s-a confirmat asta. Nici actuala formă de organizare nu-i ajută. Însă noi suntem la fotbal, chiar îmi doresc ca fotbaliștii care performează la SR Brașov să vină la FC Brașov.
- Galeria, nucleul suporterilor, nu pare să îmbrățișeze ideea dumneavoastră. Aveți speranțe că se vor mai schimba lucrurile?
- Cu siguranță se va întâmpla acest lucru. Vreau să le reamintesc tuturor, există o galerie foarte numeroasă la Brașov care în prezent nu e nicăieri. Nici la Corona, nici la SR. Sunt convins că atunci când va apărea FC Brașov, această galerie va exista. Și nu vor fi 200, ci 10.000 care vor cumpăra bilete. Oamenii care s-au pierdut trebuie readuși înapoi. Dezbinarea nu e bună! Trebuie să ne dăm mâna, să uităm de culoarea politică. Avem nevoie de FC Brașov, să nu mai fim părtinitori.
- Unde ar urma să joace echipa? Actualul stadion nu-i în cea mai bună stare!
- Acum se joacă meciuri de Liga a 3-a acolo. Cred că se va putea și la Liga a 2-a, însă noi vrem să ne pregătim din timp. Vom investi să-l refacem ca să fie pregătit chiar de Liga 1.
- Proiect pentru unul nou există?
- Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul primar, da! Nu în locul celui actual, de la zero, alt stadion. Trebuie să studiem ca să vedem unde îl vom face. Pentru că e nevoie de o suprafață mare. Ideea e acum să fii în afara metropolei. Să vedem ce proprietăți avem, să nu fie o destinație industrială. Posibil să fie făcut cu CNI. Avem discuții multe!
Ne gândim la înființarea unei academii de fotbal, susținută integral de primărie. Asta pe lângă toate celelalte cluburi private din oraș care sunt așteptate să pună umărul la treabă și să-și aducă la clubul mare vârfurile
E foarte important ca echipa mare, cea care se vrea în Liga 1, să atragă mediul privat. Fotbalul fără bani privați nu e posibil. Sunt convins însă că marile companii vor da bani pentru că există sete de fotbal la Brașov
- Sebastian Rusu
Răzvan Lucescu a achitat jumătate din datoriile SR-ului!
Echipa suporterilor din Brașov nu trece prin momente prea roz. Situația financiară a clubului e departe de a fi una buna, însă fanii au primit o gură de oxigen datorită lui Răzvan Lucescu. Fostul antrenor al Brașovului a achitat jumătate din datoria pe care clubul o avea către ANAF, adică undeva în jur de 100.000 de lei din totalul de 217.000 de lei. Tocmai din cauza acestor datorii echipa fanilor nu poate primi niciun fel de sponsorizare deductibilă și nici nu poate iniția proiecte cu alte surse de finanțare.
Cum a evoluat Clubul FC Brașov?
Clubul FC Brașov a fost înființat în 1939, sub numele de Uzinele Astra Brașov, iar după nouă ani și l-a schimbat în Steagul Roșu Brașov, denumire care a rezistat până în 1980, excepție făcând perioadele în care acesta s-a numit Metalul Steagul Roșu Brașov (1950-1956) și Energia Steagul Roșu Brașov (1956-1958). Începând cu anii '80, clubul s-a numit FCM Brașov (Fotbal Club Muncitoresc Brașov), pentru ca, după Revoluție, să renunțe la acel "M" și să se cheme FC Brașov.
Cele mai mari performanțe ale echipei Brașovului:
- vicecampioană în 1960
- două locuri 3, în 1974 și 2001
- 7 semifinale de Cupa României
- optimi de finală în 1966 în Cupa Orașelor Târguri
- campioană în Cupa Balcanică în 1961
{{text}}