Opinii

Atentatul n-a reușit!

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  Thursday, 22 April 2021

Când măcar 8 cluburi din cele 12 fondatoare au bătut în retragere, se poate afirma, fie și sub rezervă, că Super Liga Europei (ESL) a murit înainte de a se naște. Vorba lui Guardiola, a fost doar "un embrion". 

Concret, câteva grupări bogate din Anglia, Spania și Italia s-au gândit să devină și mai bogate, așa că au convenit să lanseze o întrecere exclusivistă. Cu circuit închis. Una care, sigur știți detaliile, urma să înlocuiască UEFA Champions League. 

Manevra însă n-a ținut. Deoarece varianta respectivă a stârnit o reacție contrară unanimă și de o virulență neașteptată. În interiorul fenomenului și, deopotrivă, în afara lui. 

Întreaga societate s-a opus proiectului. S-au dezis de el, între alții, președintele Franței și prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson scriind pe Twitter că "Planurile pentru o Super Ligă ar fi foarte dăunătoare". 

Dar nu politicienii i-au determinat pe cei 8, mai nou 10, să facă pasul înapoi. Nici foștii ori actualii jucători de vârf ori antrenori celebri. Precum Guardiola sau Klopp, care au intrat astfel, curajoși, în conflict cu propriile cluburi. 

Nu, elementul hotărâtor l-a constituit publicul. Masa suporterilor. Intuind riscul secesiunii, aceștia au contestat zgomotos înființarea Super Ligii. Pretutindeni și pe toate căile. Însuși președintele Barcei, Joan Laporta, a certificat rolul fanilor: "Să se pronunțe socios, e echipa lor, ei să decidă!". Iar socios au răspuns imediat fără ESL! 

În momentul în care, conform ultimelor știri, 8 ori chiar 10 din 12 ar fi abandonat ideea, subiectul încă nu-i închis. Atentatul la adresa fotbalului, cum îl identificam miercuri în Gazetă, n-a reușit, dar primejdia n-a trecut complet. Pe de-o parte, Andrea Agnelli, șef la Juventus și vicepreședinte la ESL, a părut să capituleze, "ESL nu poate continua, se suspendă", ca pe de alta, s-o dea la întors cu "Avem sută la sută la șanse de succes"! 

Andrea Agnelli, preşedintele lui Juventus Torino FOTO: Imago

La rându-i, Florentino Perez, numărul 1 la Real Madrid și la ESL, s-a dovedit și mai încrezător: "Super Liga are ca scop salvarea fotbalului și nu se abate de la drumul ei". De notat că Real și Juventus nu-s dispuse să părăsească proiectul. Se agață de el ca înecatul de pai. 

Fiind în tabăra adversarilor ESL, să nu se înțeleagă din acest veto că privim la UEFA ca la un reper moral. Doamne ferește! Trebuie repetat ce-am mai susținut, că forul de la Nyon e vinovat, chiar principalul vinovat, pentru că s-a ajuns în pragul schismei. El culege acum ce-a semănat. 

Pentru că le-a tot cântat în strună grupărilor de top. Le-a oferit, tocmai ca să nu le scape din mână, avantaje și privilegii cu nemiluita. Să-mi fie cu iertare, dar ce caută ocupantele locurilor 2, 3 și 4 din 4 campionate occidentale direct în grupele UCL, unde accesul câștigătoarelor titlurilor din țările estice e practic interzis?! Ce Ligă a Campionilor e competiția în care joacă împinse de la spate, cu bilete de favoare, o grămadă de echipe, numai campioanele nu?! 

Uite cum, cultivând discriminarea, UEFA s-a trezit în pericol să se transforme din călău în victimă. Și totul pentru bani.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.