GSP special   •   Media   •   OSCAR

Criticii culturali ai BBC: „«Colectiv» ar merita să ia Oscarul, dar probabil va câștiga «Time»”

Articol de Andrei Crăiţoiu   —  sâmbătă, 24 aprilie 2021

Cu peste 75% dintre voturi pentru Oscar venind din SUA, predicțiile presei internaționale se îndreaptă la Documentar către filmul american "Time", care ar trece înaintea producției sud-africane "My Octopus Teacher" și a celei românești "Colectiv"

Favorit până acum câteva zile, cu un sprijin intens al Netflix și cu o mare priză la public, documentarul "My Octopus Teacher", despre relația dintre un om și o caracatiță din apele Africii de Sud, nu mai e atât de sigur de victoria la Premiile Oscar.

Multe dintre cele mai proaspete pronosticuri merg acum pe "Time", filmul documentar american care spune povestea adevărată a unei familii de culoare.

Intrând înarmați să spargă o bancă, cei doi au fost prinși fără ca nimeni să fie rănit și fără ca nimic să se fure. Bărbatul a fost condamnat la 60 de ani de închisoare, din care a făcut 20, în ciuda apelurilor sistematice ale soției lui


Filmul este apreciat ca "o poveste de iubire care înfruntă timpul", venind și pe fondul marilor tulburări sociale și al injustițiilor sistemice împotriva minorităților din SUA.

"Zguduitorul film românesc «Colectiv»"

"«Time», regizat de Garrett Bradley, va câștiga, deoarece oferă câteva momeli majore pentru Oscar. Este un documentar îndrăzneț în alb-negru și are o temă actuală, relevantă social, despre închisorile din SUA. Câștigătorul ar trebui să fie un alt documentar de actualitate, zguduitorul film românesc «Colectiv», despre reporteri care descoperă o fraudă în domeniul sănătății în urma unui incendiu tragic", a scris vineri, într-o avancronică a Oscarurilor, Caryn James, o jurnalistă culturală americană care lucrează pentru BBC.

Și colegul său Nicholas Barber crede că documentarul lui Nanau ar merita statueta, dar că voturile membrilor Academiei vor indica altceva, tot un film excepțional.


"Campaniile jurnaliștilor dezvăluie corupția oribilă a Guvernului"

"«Colectiv» ar trebui să câștige – am văzut cu toții thrillerele conspirației de la Hollywood despre campaniile jurnaliștilor care dezvăluie corupția oribilă a Guvernului. Acest documentar românesc este la fel de tensionat și de șocant ca oricare dintre ele – și totul este adevărat. Cu toate acestea, «Time» este câștigătorul probabil. Un portret cald și poetic al unei femei neobosite care își ține viața și familia împreună, în timp ce soțul ei este în închisoare. Cu greu ar putea fi mai actual sau mai important acest film decât în 2021", a scris ziaristul de la BBC.

La cealaltă categorie de Oscar unde România este reprezentată de "Colectiv", aceea de Film Internațional, câștigător detașat se profilează "Another Round", filmul danez cu vedeta Mads Mikkelsen. "Că «Another Round» va lua statueta este una dintre certitudinile serii Oscar", apreciază criticii BBC.

Practic, "Colectiv" a încheiat o perioadă în care România nu a reușit să ajungă în atenția membrilor Academiei Americane de Film. Asta în ciuda regizorilor săi, care au primit aprecieri peste tot în lume.

România era singura, alături de Portugalia, dintre țările cu cinematografie semnificativă care nu reușise să fie nominalizată la Oscar, dar a ieșit din eclipsa de atenție din SUA "într-un mod sclipitor", cum scrie revista Time

Nominalizări cel mai bun documentar

Nominalizări cel mai bun film internațional

Gala e live pe Voyo

Decernarea Premiilor Academiei Americane de Film va ajunge la publicul din România prin intermediul platformei Voyo. Ceremonia va începe luni, pe 26 aprilie, de la ora 03:00 și va dura până la ora 06:00. Apoi, evenimentul va fi transmis la noi de Pro Cinema, înregistrat, marți, de la ora 20:30. Pentru a vedea gala live este obligatoriu să aveți cont activ, prețul acestuia fiind de 4 euro + TVA. Însă orice utilizator nou poate să testeze gratuit serviciul timp de 7 zile. Când se activează trial-ul plata pentru abonament nu va fi încasată în această perioadă.

Lipsește orchestra de la Oscar

În ciuda eforturilor Academiei de a păstra o anumită normalitate, muzica a fost regândită. Aceasta nu va fi asigurată de o orchestră, ci de DJ Questlove. Muzicianul american, care deja a participat ca DJ anul trecut, va avea rolul de director muzical şi va cânta muzica înregistrată în avans împreună cu grupul său "The Roots" special pentru gală. Chiar dacă orchestra va fi absentă din program, revista Variety precizează că instrumente cu coarde au fost înregistrate pentru momentul decernării premiilor.

Fără mască de protecție

Producătorul celei de-a 93-a ediţii, Steven Soderbergh, a anunţat că invitaţii nu vor fi obligaţi să poarte mască în faţa camerelor de filmat. Revista Variety a dezvăluit că printre prezentatorii galei se numără Brad Pitt, Zendaya, Rita Moreno, Joaquin Phoenix, Harrison Ford, Laura Dern, Regina King, Marlee Matlin, Reese Witherspoon, Renée Zellweger, Angela Bassett, Halle Berry, Bong Joon Ho, Don Cheadle şi Bryan Cranston. Totuşi, când invitaţii nu sunt în direct, ei trebuie să poarte măşti. De exemplu, în timpul pauzelor publicitare.

Doar 3 fotografi acreditați

Covorul roşu va fi anul acesta mult redus şi se vor afla doar trei fotografi şi câţiva jurnalişti care vor lua interviuri, de la ABC News, KABC şi E!. La eveniment și-au anunțat prezența și ziariști din presa internaţională, din Japonia, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, Brazilia, Spania, Mexic şi Australia. În plus, două sedii secundare ale Oscar vor fi în Londra şi Paris, unde vor putea veni nominalizaţii ce nu pot ajunge la Los Angeles.

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.