Eșecul de la Mediaș, 1-4, nu constituie un accident, el ilustrează exact situația în care se găsesc jucătorii lui Dinamo: neantrenați, fără chef și cu un program de amatori, ei mai au doar teoretic șanse să evite retrogradarea.
Matematic, Dinamo mai poate să prindă un loc de baraj și să rămână astfel în prima ligă sau ar putea chiar să se salveze fără emoția duelului decisiv cu o formație din eșalonul secund. Clasamentul nu constituie însă problema principală pe care o au roș-albii. Înfrângerea de la Mediaș, 1-4 cu Gaz Metan, e o consecință a comportamentului de club slab, înapoiat, pe care l-a avut Dinamo de la începutul anului până acum.
Situație incredibilă la Dinamo: „Care monitorizare? Nu avem nimic!"
Surse din preajma clubului povestesc lucruri incredibile care au condus la actuala stare de fapt. În momentul în care au preluat conducerea echipei, Uhrin și staff-ul său au încercat să se documenteze despre antrenamentele care fuseseră făcute înainte și despre parametrii fizici pe care-i înregistraseră antrenorii de dinainte.
„Aaa, nu avem nicio evidență!", le-au răspuns oamenii din club. „Nu a monitorizat nimeni, în niciun fel, activitatea echipei?". "Nu!". Ionel Gane și apoi Mulțescu au antrenat "din ochi", nu exista nimic care să ilustreze metodele, forma jucătorilor.
„N-avem bani și pentru preparator!"
Gane a petrecut cea mai lungă perioadă ca antrenor principal, el i-a succedat lui Contra în momentul în care Cosmin s-a convins că spaniolii care promiseseră să finanțeze clubul nu se țineau de cuvânt. Cosmin a plecat cu tot cu Javi Reyes, preparatorul fizic spaniol cu care colaborase în ambele mandate de la Dinamo.
Jerry a cerut să fie angajat alt specialist în pregătirea fizică. Suporterii din asociația "Doar Dinamo București", care conduc clubul, nu au fost de acord: "Nu avem bani și pentru un preparator fizic, descurcă-te singur!". Echipa pornise bine cu Gane pe bancă, apoi a scăzut încontinuu și a ajuns să piardă întruna.
Dinamo, în Evul Mediu al fotbalului
Antrenorul a insistat că, oricât de conștiincioși ar fi jucătorii, ei au nevoie de un preparator fizic care să-i forțeze în antrenamente. Suporterii-conducători nu au acceptat. Echipa s-a antrenat luni de zile într-un ritm lejer, spre amatorism. Absența unui specialist în pregătirea fizică a contat, dar a contat și faptul că jucătorii au fost cam tot timpul neplătiți, fără chef, nesiguri în privința viitorului pe care l-ar mai avea clubul.
Programul "light", în care toată lumea s-a antrenat după cum a vrut, a topit forma fizică a jucătorilor spre minimum. Numele destul de sonore care compun acum echipa lui Dinamo nu mai au vreo mare semnificație, fiindcă nimeni nu se află nici măcar aproape de randamentul maxim înregistrat în carieră. "Meci după meci, jucătorii capătă un ritm mai bun, dar numai pentru anduranță, e ca și cum ar face jogging zilnic. Într-un meci de fotbal mai e nevoie și de alte calități fizice: accelerație, forță pentru câștigarea duelurilor. Pe acestea nu le avem fiindcă nu ne-am antrenat mai deloc din ianuarie până acum", explică sursele din club.
10.000 de eurocâștiga lunar la Dinamo Javi Reyes, preparatorul fizic cu care colaborează Contra. Salariul e cel mai mare al unui astfel de specialist, îl egalează numai Thomas Neubert la FCSB
Șapte ore pe drum!
Uhrin nu va ameliora condiția fizică a echipei oricât ar încerca el. Programul din campionat și situația economică a clubului nu permit îmbunătățiri semnificative. Dinamo a revenit de la Mediaș cu autocarul, a petrecut șapte ore pe drum și a ajuns în București în jurul orei 4 dimineața, sâmbătă. Cehul le-a oferit jucătorilor ziua liberă, fiindcă oricum nu ar fi putut să lucreze serios cu ei după o asemenea călătorie. În play-out se joacă, oricum, din trei în trei zile, deci Uhrin nu are timp să programeze antrenamente fizice serioase, cu care să corecteze deficitul de pregătire.
Revine Eșanu
Achizițiile dezastruoase au afectat și ele parcursul echipei. Directorul sportiv Marius Nicolae l-a angajat pe Akpala, care s-a retras imediat din fotbal, după ce a suferit o ruptură a tendonului ahilean. Tot el l-a adus pe portarul norvegian Kongshavn, în care jucătorii nu mai au niciun pic de încredere: "Fiecare șut pe poarta noastră e gol!". Eșanu, un goalkeeper internațional de tineret, se antrenează normal de trei zile după ce a trecut peste o accidentare și va putea să fie folosit în meciurile următoare. El are șanse foarte mari să fie titular, în condițiile în care opinia antrenorilor și a fotbaliștilor despre norvegian s-a deteriorat complet.
{{text}}