GSP.ro   •   GSP special   •   TRAGEDIE

„Gardul a acționat ca o ghilotină” » Reportaj GSP la locul tragediei de la Galați: cei implicați în moartea copilului de 10 ani dau vina unul pe altul

Acesta este locul unde și-a pierdut viața micuțul David Chiric, strivit de plăcle de beton ale gardului arenei Dunărea 2

Articol de Marius Mărgărit, Răzvan Luțac   —  marţi, 27 aprilie 2021

REPORTAJ GSP DIN GALAȚI. Sâmbătă, la Galați, într-un turneu de fotbal rezervat puștilor de 9-10 ani, David Chiric (10 ani) voia să meargă la toaletă, dar și-a găsit sfârșitul strivit de plăcile de beton ale gardului ce împrejmuia terenul. Cei implicați, antrenorul, reprezentanții organizatorilor, ai administratorului, aruncă vina de la unul la altul. Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați a deschis o acțiune de urmărire penală pentru ucidere din culpă

În jurul bazei "Dunărea" din Galați e liniște, dar o liniște ciudată, apăsătoare. În urmă cu doar trei zile, aici a avut loc un eveniment cumplit, o tragedie imposibil de redat în cuvinte. Poarta este închisă, peste tot sunt lacăte, accesul este interzis. Nu se aud vocile copiilor care de obicei se antrenează pe teren. Portarul explică: "Nu poate să mai intre nimeni, a murit băiatul acela din Bârlad și Poliția face cercetări, a blocat accesul în bază". 

De afară, de după gard, se vede locul tragediei, o porțiune ce pare să aibă o placă lipsă. Din loc în loc se mai văd plăci ieșite din soclurile lor. Un pericol mut, ce pare că așteaptă, profitând de indiferența și nepuțința oamenilor, o altă victimă.


Antrenor „Juniorul” Bârlad: „Organizatorul ne-a zis să se ducă copiii după gard, dacă au nevoie la toaletă”

Sâmbătă, aici a avut loc un turneu de fotbal pentru copii de 9-10 ani, Cupa "Iepurașul", la care au participat 8 echipe, printre care și "Juniorul" din Bârlad. Se jucase deja câte un meci și urma al doilea. Era pauză, copiii mâncau la marginea terenului. Părinții erau în afara bazei, îi urmăreau pe cei mici de după gard, din cauza regulilor impuse de pandemie. 

Antrenorul bârlădenilor, Ovidiu Mangu, povestește: "La un moment dat, unul dintre băieții de la mine m-a întrebat unde pot merge și ei la toaletă. Domnul Tiberiu Grosu, de la clubul Sporting din Galați, organizatorul acestei competiții, era lângă noi. Când l-am întrebat, mi-a zis «să se ducă după gard». Unei mămici, care avea tot așa, nevoie la toaletă, i-a spus să meargă la vestiare, că îi va spune paznicului să-i dea voie acolo. Iar cei mici au auzit, au trecut pe lângă mine și s-au dus la gard, la 6-7 metri în spatele meu, unde era o spărtură în placa de jos. Eu nici n-am observat-o. 

Au plecat trei copii. Rareș și Justin au reușit să treacă, dar David Chiric n-a mai apucat. Încercând să treacă, probabil că a atins acea placă spartă, iar cele două plăci de beton de deasupra ei au căzut pe el, în zona gâtului, având un efect de ghilotină. Am auzit o bubuitură și l-am văzut pe David prins acolo, sub plăci. Încă se mișca, încerca să iasă. Ne-am repezit toți antrenorii să ridicăm plăcile, dar nu am reușit din prima".


David Chiriac

Antrenor „Juniorul” Bârlad: „Tatăl a văzut totul de pe marginea terenului”

Mangu continuă: "Am reușit în cele din urmă cu greu să îl scoatem pe David, era plin de sânge, dar încă trăia. Nu era nicio Ambulanță la teren, niciun medic. Cred că era doar un asistent medical cu un spray. Primul ajutor a încercat să-l dea o mămică, care era doctor. Pe margine, tatăl copilului, Marcel, urla înnebunit de durere. 

Am sunat la 112, a venit cam în 10 minute o ambulanță, o Skoda Octavia roșie de la SMURD, cu un medic, care i-a administrat o soluție, intravenos, apoi l-a conectat la un aparat portabil. După alte câteva minute, a mai venit o ambulanță mai mare, iar medicii au continuat operațiunile de resuscitare. Când au plecat spre spital, unul dintre ei chiar a strigat: «Haideți, că îl pierdem!». 

Primul telefon la 112 l-am dat la 11:21, apoi un altul la 11:23, când am solicitat un elicopter, dar ni s-a spus că nu este disponibil, pentru că este în revizie. Medicii ne-au mai spus, înainte să plece cu el la spital, că avea fractură craniană, fractură cervicală, hemoragie abdominală și era și în stop cardiorespirator". 

Ulterior, David a decedat la Spitalul Județean, iar luni seară, corpul micuțului a ajuns acasă, în comuna Grivița, satul Trestiana, aflat la 5 kilometri de Bârlad. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și toți cei implicați au dat deja declarații la Poliție. Ancheta continuă, însă personajele implicate nu fac decât să arunce vina de la unul la altul.

Tiberiu Grosu: „Nu a fost ceva oficial, doar un turneu de meciuri amicale”

Ana Grosu este președinte la Sporting Galați, clubul care a organizat competiția, având un contract cu Fundația Sportului Gălățean, organizație care a preluat în administrare mai multe baze sportive din oraș de la Primăria Galați, proprietarul acestora. Tiberiu Grosu este soțul Anei, nu are nicio funcție oficială la club, dar a acceptat să ofere câteva detalii: "Soția mea nu poate să vorbească, e prea afectată de cele întâmplate. 

Acolo nu a fost o competiție oficială, ci doar niște meciuri amicale. Nici n-am perceput vreo taxă. De aceea nu aveam nevoie să anunțăm Jandarmeria și nici să aducem o ambulanță. Era un asistent medical la teren. Problema este alta. Eu nu le-am spus nimic copiilor, ci am vorbit doar cu antrenorul. I-am zis că există toalete, le-am spus unde să se ducă. 

De ce nu i-a supravegheat?! Cum au ajuns copiii aceia la gard? Nu aveau ce să caute acolo. Ce antrenor e ăla?! La Poliție s-a contrazis de mai multe ori în declarații. Eu le-am zis să iasă pe poartă spre toalete. Copiii de la noi fac zilnic antrenamente acolo și nu s-a întâmplat nimic. Este o tragedie imensă, dar nu știu dacă eu pot fi făcut responsabil, vor decide organele de anchetă".

Președinte Fundația Sportului Gălățean: „Antrenorul nu a avut grijă de copii”

Din 2014, în urma unei Hotărâri a Consiliului Județean Galați, mai multe baze din oraș, printre care și "Dunărea", au fost preluate în administrare de Fundația Sportului Gălățean, al cărei președinte este Florin Mirea. Acesta nu a fost sâmbătă la bază, dar este convins că principalul vinovat pentru cele întâmplate este antrenorul Ovidiu Mangu: "De ce antrenorul nu i-a supravegheat?! Dacă copiii nu trăgeau de gard, nu s-ar fi întâmplat nimic. De ce nu s-au dus pe poartă spre toalete?! Ce fel de antrenor e ăsta?! Văd că și cei de la presă caută țapi ispășitori, pe noi, de la Fundație, pe cei de la Primărie...".

Apoi a adăugat: "Noi suntem administratori și micile reparații le facem din fonduri proprii. Dacă e vorba de ceva mai serios, care implică sume mai mari, se ocupă Primăria. Gardul nu avea nimic, era doar o spărtură într-o placă! Era acolo și o plasă de protecție. Am mai făcut rapoarte către Primărie de-a lungul timpului pentru unele reparații, dar nu le mai știu pe dinafară". Primarul Ionuț Puichianu nu se afla ieri în oraș și nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere în legătură cu tragedia de sâmbătă.

Administratorul bazei: „Copiii au fost nesupravegheați”

Administratorul bazei este Gelu Popescu, fostul fotbalist al Oțelului Galați în perioada 1982-1994. A fost pe teren și la celebrul meci cu Juventus, în 1988, din Cupa UEFA (1-0 la Galați, 0-5 la Torino). Ridică și el neputincios din umeri: "Nu eram la teren, ci în birou. Când am ajuns, băiatul era plin de sânge, nu mai avea nicio șansă. Nu au fost supravegheați copiii! Ce au căutat ei la gard?! Aveau poarta la trei metri de ei! Mai trecuseră pe acolo alți doi puști, înaintea celui care a murit. Mi-au dat lacrimile când am văzut. 

Terenul e omologat, se joacă aici fotbal zilnic. Au mai fost probleme cu gardul, că se lasă pământul, dar nu s-a întâmplat niciodată nimic. Noi, Fundația Sportului Galați, administrăm baza, facem lucrările mici de mentenanță. Se lăsase un stâlp de nocturnă și am făcut noi reparația, inclusiv la bucata de gard care se afundase și ea. Dar lucrările mari le face Primăria. Noi am mai anunțat că e nevoie de unele investiții, dar nu sunt bani, că abia a fost aprobat bugetul pe anul acesta. 

Gardul este vechi, de prin 2005-2006, dar este bun. Noi îl verificăm. Acolo era doar o placă spartă, nu avea nimeni loc să treacă pe acolo, decât un copil. Însă cei mici nu aveau ce să caute în acel loc, unde e pusă și o placă de protecție. A fost o întâmplare tragică. Omologarea se face de la FRF, în fiecare an".

Gelu Popescu, administratorul bazei pe care s-a petrecut tragedia

Noi, cei de la AJF, nu am avut nicio implicare. A fost un turneu amical acolo, pe «Dunărea». Dar terenul este omologat la nivel național, de FRF. Cu câteva zile înainte se jucaseră pe el două partide oficiale din campionatul U 17 și U19, între CSM Galați și LPS Focșani

- Liviu Ciubotariu, președinte AJF Galați

Este o tragedie și ne exprimăm întreaga compasiune față de familia îndurerată. Bazele sportive din municipiul Galați sunt în administrarea Fundației Sportul Gălățean. Evenimentul nu a fost organizat de municipalitate, iar acel teren nu era destinat competițiilor sportive, ci numai pentru antrenamente. Noi am făcut numeroase sesizări către CNI, pentru lucrări de infrastructură a bazelor, dar nu am primit niciun ban

- Petrica Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați

Copiii sunt extrem de afectați, mai ales Rareș și Justin, care erau lângă David când s-a întâmplat tragedia. I-am chemat totuși luni la antrenament și am chemat și un psiholog, mai ales că unii dintre copii nici nu aflaseră că David a murit. Este foarte greu și pentru ei, dar psihologul mi-a spus că e mai bine să continuăm activitatea

- Ovidiu Mangu, antrenor "Juniorul" Bârlad

David era un copil foarte cuminte și talentat. Era un atacant de forță. Jucase în primul meci pe care îl avuseserăm sâmbătă. Este o mare tragedie. Fiul meu, Mario, care e și el la echipă, nu reușește să își revină, are coșmaruri

- Ovidiu Mangu, antrenor "Juniorul" Bârlad

Coordonator UPU-SMURD Galați: „Nu era nevoie de elicopter”

Contactat de GSP, coordonatorul UPU-SMURD Galați, dr. Angel Trifan, n-a știut să ofere detaliile exacte referitoare la orele la care s-a chemat ambulanța, la care au ajuns mașinile SMURD. N-a dorit să fie contactat nici mai târziu, spunând că are treabă. N-a lămurit nici dacă s-a cerut ori nu elicopter, însă a punctat că "nu era nevoie de elicopter" deoarece tânărul "a fost decedat aproape imediat". Întrebat cum de băiatul a fost declarat totuși decedat abia la spital, acesta a punctat că a fost resuscitat vreme de 40 de minute, iar decesul a fost constatat pe secția pediatrie de la spitalul de copii Galați.

Citește mai multe știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.