La doar patru ani de la înființare, CS Medgidia s-a calificat în cupele europene cu o echipă formată, cu o singură excepție, din jucătoare române.
Pe dealul care se ridică deasupra imensului complex sportiv „Iftimie Ilisei", la doi pași de canalul care străbate localitatea cu puțin peste 40.000 de locuitori, scrie cu litere mari numele orașului. Medgidia. O soră mai mică a celebrei imagini de deasupra centrului magic al filmului mondial, Hollywood. Și parcă un semn că poveștile de pe marele ecran se pot transforma în realitate.
CS Medgidia, performanță altfel
Sub soarele călduț de aprilie, Medgidia își pregătește hainele pentru Europa. Clubul născut în urmă cu doar patru ani își trimite reprezentanta de seamă la întâlnirea cu echipe de pe bătrânul continent. Echipa de volei feminin a trecut peste toate barierele și a făcut pasul către cupele europene. Și nu oricum, ci intrând în lupta cu cei mari, în turneul final, de unde a mers direct spre Challenge Cup.
O performanță inedită și pentru că a fost atinsă cu jucătoare fără un CV impresionant, cu un buget de aproape trei ori mai mic decât al rivalelor și, cel mai important, cu un lot format, cu o singură excepție, din românce. Mai mult, o treime din jucătoare sunt localnice, o motivație perfectă pentru micile voleibaliste care vin din spate de la echipele de juniori ale clubului.
Ochi de antrenor
Ridicată de la zero de autoritățile locale, CS Medgidia a început de jos, din liga secundă. Și a trecut prin toate etapele, condusă de un antrenor tânăr, dar ambițios, Florin Voinea. Fost jucător de națională, multiplu campion cu CVM Tomis Constanța și prezent cu fosta campioană de pe Litoral în Top 12 al Ligii Campionilor, tehnicianul în vârstă de 40 de ani și-a suflecat mânecile și a trecut la treabă.
Sprijinit de managerul Nicoleta Gonțea, fostă voleibalistă plecată pe drumul performanței chiar de la Medgidia, a readus acasă cele mai bune produse voleibalistice ale orașului din ultimii ani. Apoi a căutat jucătoare tinere și talentate, care nu prea primeau șansa de a juca în prima ligă. Cu acest mix a plecat la drum și a obținut promovarea fără să piardă nici măcar un meci.
„Nucleul l-am format cu jucătoare care evolua în liga secundă. Iar lotul este unul foarte tânăr, cu 6 jucătoare sub 23 de ani", explică Florin Voinea. Primul sezon la cel mai înalt nivel a fost blocat de pandemie, dar a fost doar preludiul în drumul către visul european.
Florin Voinea la un time-out alături de jucătoarele pe care le antrenează FOTO Alexandru ObrejaVis împlinit
După un început cu emoții, au adunat victorii după victorii și au început să urce spre locurile fruntașe. Iar prima parte a campionatului le-a prins pe fetele de la Medgidia pe ultima treaptă a podiumului. Sub marile favorite, CSM Târgoviște și Volei Alb-Blaj, dar deasupra celor de la Dinamo București. Nici măcar întâlnirea cu COVID-19, care le-a adus 12 cazuri pozitive la mijlocul lui februarie, nu le-a oprit. Doar le-a blocat prezența la Cupa României și le-a încetinit un pic viteza.
Însă și-au întins mâinile deasupra fileului și-au prins Europa, așa cum au visat. Locul 4, la final de sezon regulat, dar și la capătul turneului din play-off. „Pentru Medgidia, prezența în cupele europene este un lucru incredibil. Abia aștept să fim acolo, să ne testăm forțele, să vedem unde suntem pe plan european", spune cu entuziasm Nicoleta Gonțea.
Sunt mândru de ceea ce am realizat aici și nu pot decât să le felicit pe fete pentru că ne-am atins obiectivul.
- Florin Voinea
6 jucătoarede la CS Medgidia au fost convocate la naționala României pentru Golden League: Larisa Vasilică, Diana Ariton, Petruța Gabriela Orlandea, Mihaela Albu, Adriana Matei și Marina Cojocaru
382 de punctea reușit în acest sezon Adriana Matei, locul 5 în topul celor mai bine punchere din prima ligă
Miza pe tricolor
Întregul proiect al clubului din Medgidia a fost construit în jurul comunității și cu obiectivul clar de a promova jucătoare autohtone care să facă pasul către naționala României. Conducerea administrativă are în frunte doi localnici, Nicolae Tutungiu, președintele clubului, și Nicoleta Gonțea, managerul secției de volei, iar cea tehnică este alcătuită din doi constănțeni, Florin Voinea și Radu Began, foști jucători de top.
În privința lotului, spre deosebire de celelalte echipe fruntașe, care au în componență straniere cu medalii europene și mondiale în palmares, la Medgidia există o singură jucătoare de peste hotare, Jovana Gogic (Serbia).
„În mare parte din acest sezon, am avut doar românce în teren. Am evoluat foarte bine și foarte sănătos în ultimii ani. Avem un nucleu de jucătoare române, ceea ce mă bucură mult. Este un proiect în care atât eu, cât și întreaga conducere am crezut și sunt fericit că a dat roade atât de repede. Sper să ajungem în momentul în care să obținem aceste performanțe cu copiii crescuți în pepinierele noastre", explică Florin Voinea.
Jucătoarele de la Medgidia după un punct reușit FOTO Alexandru Obreja„Sunt un pic mai mult naționalist și țin mult la românismul acesta. Trebuie să investim oricât este nevoie ca în prima ligă, în toate sporturile din România, să fie preponderent românii noștri. Nu putem să investim în echipele de club și să ținem jucătoare din alte țări care sunt campioane la nivel de națională. Adică, pe banii noștri, ținem campioanele altor țări.
Fiecare unitate administrativă, fiecare primar, fiecare autoritate locală au propriile strategii. Este doar o părere, nu dau sfaturi la nimeni, dar voi merge pe această linie", spune primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie.
{{text}}