Opinii

Din lac în puț

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  marţi, 27 aprilie 2021

Șeful FRF a anunțat că va propune în Comitetul Executiv de joi modificarea regulii U 21. În sensul în care echipele din L1 să fie obligate să folosească un tânăr sub 21 de ani pe durata întregului meci și un al doilea minimum o repriză. Nu ca până acum, doar 3-4 minute.

Cum nu s-a întâmplat ca, alcătuit majoritar din yesmeni, CEx să respingă vreo propunere înaintată de cel mai iubit fiu al fotbalului românesc, nu încape îndoială că o va vota și pe aceasta. Astfel, înăsprită întâia oară în 2019, când numărul jucătorilor U21 s-a mărit la doi, regula va fi înăsprită iarăși.

Destui specialiști, în special antrenori, o consideră însă nepotrivită în noua formulă. Ei atrag atenția că, deși inițial a produs efecte pozitive, regula devine o măsură menită mai degrabă să încurce decât să ajute. Ca atare, li s-a explicat lui Burleanu et Comp. că ar trebui să primeze calitatea, nu cantitatea. Firește că n-au înțeles. Au continuat pe drumul lor, convinși că au descoperit apa caldă și mersul pe jos.

Foto: Imago

Zadarnic li s-a transmis că o asemenea restricție nu funcționează nicăieri în lume. Că nu-i normal să transformi campionatul de elită într-unul de tineret. Ce se profilează la noi în condițiile în care fiecărei formații i se va impune să aibă disponibili măcar 4 U21, chiar 5. Pentru cazurile în care unul dintre tinerii aliniați la startul partidei se va accidenta și va trebui substituit, sine qua non, cu unul de aceeași vârstă.

Între alte argumente contra regulii li s-a adus și acela, de netăgăduit, că ea a dat serioase bătăi de cap reprezentantelor noastre din cupele continentale. Puse în postura incomodă de a folosi o garnitură în Liga 1 și o alta, fără cei 2 tineri, în Europa! Știți bine că nu puțini tehnicieni, în frunte cu Dan Petrescu, s-au plâns de asta și au protestat.

Am scris-o și repet, în varianta cu un singur U21, regula a creat emulație. A servit dezvoltării. Întâi a scos în evidență o serie de talente, apoi le-a propulsat chiar în loturile naționale. Man, Hagi jr., Manea, Cicâldău, alții. Care n-au fost însă atât de mulți câți s-au grăbit să inventarieze Burleanu și aghiotanții lui.

S-a demonstrat, de pildă, că dintre toți U21 de la turneul final Euro 2019 din Italia, unde România a reușit calificarea în semifinale, numai 2-3 au promovat datorită legii federale. Din păcate, exagerându-se cu ea, aceasta a încetat să mai constituie un stimulent. Un factor de progres. La urma urmei, ce mari rezultate a obținut fotbalul tricolor în perioada de când e în vigoare legea U21? Să nu ne îmbătăm cu apă rece, la nivelul reprezentativei A, niciunul! Conform unora, noua reglementare riscă să ne ducă din lac în puț.

În paralel cu varianta FRF, s-a lansat public o alta. Conform căreia, în locul celui de-al doilea U21, urma să fie obligatorie prezența unui U23 pentru 90 de minute, nu doar pentru 45. Astfel s-ar asigura continuitatea tinerilor care, depășind 21 de ani, vor pierde echipa și chiar lotul. FRF a ignorat-o, deși părea interesantă și merita încercată. Logic că, spre deosebire de LPF, nu și-a însușit-o, căci venea din partea unor profesioniști. Dar unii de talia lui Burleanu, Vișan ori Bodescu se întâlnesc mai rar. Ori chiar deloc.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.