FRF a anunțat azi că procesul de obținere a licenței pentru sezonul 2021-2022 al cupelor europene s-a încheiat.
Astfel, 10 cluburi din Liga 1 au solicitat și au primi licența UEFA pentru a participa în cupele europene.
Pe lângă echipele deja cunoscute de pe lista celor care nu și-au depus dosarul, acum apare un nou club, Gaz Metan. Medieșnii sunt pe 4 în play-out și încă pot să prindă un loc care i-ar duce la barajul pentru cupele europene.
Echipele din Liga 1 care au primit licența pentru cupele europene:
- FCSB
- Botoșani
- CS Universitatea Craiova
- Chindia
- Viitorul
- Sepsi
- CFR Cluj
- Astra
- Dinamo
- FC Argeș
Astfel, UTA, Academica Clinceni, Hermannstadt, Poli Iași, Gaz Metan și FC Voluntari sunt cele care nu au solicitat licența pentru cupele europene.
Pe hârtie, două baraje. În realitate, 5 variante posibile, una nu include niciun baraj
Sistemul implementat de FRF prevede ca primele două clasate, la finalul play-out-ului să joace, într-o singură manșă, pe terenul locului 1, un meci la capătul căruia să se afle echipa care va susține finala europeană cu formația aflată în play-off pe ultima poziție cu eligibilitate de cupă europeană. Și acest meci s-ar disputa o singură dată, acasă la clubul din play-off, iar cine se impune va ajunge în Conference League!
Numai că, raportat la situația de azi, e posibil să ajungem în situația în care primul joc de baraj să nu se mai dispute, ci să aibă loc direct finala dintre gruparea din play-off și cea din play-out. Există 5 variante, explicate de cei din FRF, la solicitarea Gazetei Sporturlior:
- Varianta cea mai simplă. Primele două clasate au licență de Europa, atunci vor susține semifinala barajului
- Din primele două clasate, doar una are licență. În acest caz, la baraj va ajunge următoarea clasată cu "verde pentru Europa", dar nu dintre cele clasate în afara primelor 4 locuri. Exemplu, dacă ordinea ar fi Argeș, UTA, Chindia, Mediaș, atunci barajul va fi între Argeș și Chindia
- Din primele două clasate niciuna nu va avea licență, atunci barajul va fi între locurile 3 și 4, cu condiția ca acestea să fie eligibile. Un exemplu ar fi dacă ierarhia ar arăta așa: UTA, Voluntari, Argeș, Astra. Barajul ar fi între Argeș și Astra
- Dacă între primele 4 clasate se va regăsi o singură formație cu licență de Europa, atunci barajul din play-out nu va mai avea loc, iar respectiva formație cu licență va merge să joace direct cu cea din play-off. Un exemplu pentru acest caz ar fi un clasament: 1. UTA, 2. Voluntari, 3. Astra, 4. Hermannstadt. Astra ar disputa direct finala cu cea dintre primele 6
- Dacă n-ar exista nicio formație cu lincență de Europa între primele 4 clasate din play-out, atunci nu va mai avea loc niciun baraj pentru ultimul loc de Conference League, unde va accede direct ultima formație, de pe loc european, din play-off. Pentru a exista această situație, ar trebui ca primele 4 să fie ocupate de echipe precum UTA, Voluntari, Hermannstadt,Gaz Metan sau Poli Iași.
Cele două baraje pentru ultimul loc de Conference League se vor disputa pe datele în care sunt programate și cele două dispute de promovare-retrogradare: locurile 13 și 14 din Liga 1 versus locurile 4 și 3 din Liga 2, mai precis pe 25/27 mai și apoi pe 29/30 mai.
{{text}}