Apărătorii cercurilor sunt fermi. Să nu care cumva să fie Simona Halep, că întinăm idealurile olimpice!
Beatrice Câșlaru nu este de acord ca din partea fetelor Simona Halep să fie portdrapelul României la Jocurile Olimpice. Căci recent CIO a stabilit să fie un băiat și o fată purtători de drapel, să nu mai miroasă a discriminare de sex. Parampampam!
Pe turnantă apare dintr-odată și de nicăieri doamna Câșlaru și contestă candidatura campioanei de la Roland Garros și de la Wimbledon! În fond, de ce nu, trăim într-o țară liberă și fiecare cetățean are dreptul la opinie. Mai ales cineva care a fost un sportiv important al anilor 2000.
Întrebări pe 400 metri mixt
Cu două medalii cucerite la Jocurile Olimpice Sydney 2000, argint și bronz, cu alte două la Campionatul Mondial și 3 titluri continentale, fosta înotătoare specialistă a probelor de 200 și 400 metri mixt nu este o voce oarecare. Ce o mână totuși în luptă? Ce i-a cășunat pe Simona? Să fi fost Beatrice zgândărită de cineva? Posibil și asta, parcă prea vine dintr-odată și din nimic atacul. E ceva care miroase urât, dar prefer să nu îmi supralicitez calitățile de detectiv.
Oastea-i praf, dar ține coada sus
Înainte de a aduce câteva argumente, inclusiv pentru doamna Câșlaru, în virtutea cărora Simona ar fi o bună candidată, să observăm că exact înainte de Jocurile care se anunță a fi o încununare a colapsului din sportul românesc e ceartă mare pe un subiect simbolic, dar minor. Aiuritoare situație, dar tipică spațiului carpato-danubiano-pontic.
Dragi olimpiști și olimpiste, după cum probabil știți, oastea e praf, o să fim în Japonia mai puțini decât la orice ediție a Jocurilor Olimpice din timpurile moderne, deplasăm o delegație cu șanse aproape zero la medalii, dar e sfadă pe cine o să țină măciulia steagului tricolor. Și deocamdată Comitetul Olimpic și Sportiv Român tace mâlc. Trăiască temporizarea, geniala invenție a profesorului Angelo Niculescu!
Simona Halep ar putea fi portdrapelul României la Jocurile Olimpice. Foto: Imago
De ce ar merita Halep
Cât despre Simona, care și-a manifestat fățiș interesul de a fi portdrapelul României la Tokyo, am senzația că purtăm o discuție absurdă. Nu pretind ca fostul președinte al federației de tenis că trebuie să fim mândri că suntem contemporani cu ea, nici chiar așa. Dar constănțeanca mi se pare candidatul ideal și probabil că onoarea ar funcționa reciproc, persoană-țară.
Dincolo de faptul important că a ținut în viață echipa de Fed Cup, a României carevasăzică!, Halep este de ani de zile sportivul cel mai de succes al scumpei noastre țărișoare într-o disciplină de expunere planetară. Pla-ne-ta-ră! Când ai fost numărul 1 WTA timp de 64 de săptămâni, când te menții în Top 10 de vreo 8 ani și ai câștigat două Grand Slam-uri, plus buchet de turnee Premium Mandatory asta echivalează cu medalii olimpice de aur cât n-a luat România la ultimele două ediții ale Jocurilor.
Marcă planetară
Un Roland Garros sau un Wimbledon valorează cât salbe întregi de medalii la natație, scrimă, haltere, kaiac-canoe, chiar gimnastică. Fără supărare, dragi olimpiști și olimpiste. Cu toată admirația pentru marii noștri campioni la discipline de nișă, se pare că nu înțelegem că Simona Halep este altceva.
La fel ca Ilie Năstase sau Gheorghe Hagi, ea este o marcă planetară, nu doar un sportiv destoinic. Ca fotbalist sau jucător de tenis nu doar că ești privit/cunoscut de zeci de milioane de oameni, dar accezi la celebritate și luptându-te cu o concurență incomparabil mai mare decât la majoritatea sporturilor olimpice.
Eroii din statistici
Cam așa stau lucrurile și simt că puriștii vor strâmba din nas. Câteva întrebări-test și un exercițiu de sinceritate. Pentru cei mai tineri, dar și pentru cei mai în vârstă. Aurel Vernescu a fost portdrapelul României la trei ediții ale Jocurilor. Tokyo 1964, Mexico 1968 și Munchen 1972. Câți știu cine a fost Aurel Vernescu și în ce sport a strălucit el? Dar Nicolae Martinescu cine a fost? Dar Alexandru Bizim? Dar Vasile Andrei sau Iosif Sîrbu? Toți au purtat drapelul la Olimpiade și, pentru majoritatea covârșitoare a iubitorilor de sport de astăzi, sunt doar niște eroi din anuare și statistici.
Înțelegeți, doamna Câșlaru, de ce Simona ar putea avea "tupeul" să fie portdrapelul României la Tokyo?
{{text}}