„Dezbaterea Zilei” de astăzi: cum va fi stabilită campioana în Liga 1? Prin valoarea echipei și a antrenorului sau prin jocuri de culise?
"Astăzi punem la microscop lupta la titlu din Liga 1, pentru că ultimele două victorii ale Craiovei, cu CFR și cu FCSB, au băgat curent în play-off, practic au restartat calculele și au încins discuțiile. Ca de fiecare dată, cursa către titlul de campioană e presărată cu multe controverse. De data asta, cu atât mai mult cu cât sunt implicate 3 echipe obișnuite să ridice vocea și să întrețină suspiciunile, acum parcă mai mult ca niciodată. Așadar, ce încercăm să anticipăm azi este dacă titlul în Liga 1 va fi decis strict de valoarea echipelor sau de jocurile de culise și de arbitraj”, a spus Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor și moderatorul emisiunii.
Discuția din studioul GSP i-a avut în prim-plan, ca de fiecare dată, pe jurnaliștii Gazetei Remus Răureanu și Dan Udrea, plus aliații lor: Ionuț Rada, respectiv Dănuț Lupu.
VIDEO. Dezbaterea Zilei » Cum va fi stabilită campioana în Liga 1?
Dan Udrea: „Eu cred că jocurile de culise și arbitrii vor avea un rol decisiv”
- „Eu cred că jocurile de culise și arbitrii vor avea un rol decisiv. De ce? Mi se pare că niciuna dintre cele 3 echipe nu e suficient de bună să domine campionatul cum se întâmpla în alte sezoane, când nu contau astfel de meciuri strategice și influența arbtrilor”
- „FCSB-ul anilor 2012-2014, cu Reghecampf, era o echipă prea bună ca să conteze erorile de arbitraj sau alte jocuri de culise. Dinamo 2006-2007 a câștigat campionatul și a dominat trecerea internă cum nu au reușit alte echipe. La fel, Steaua anilor 90 era o echipă care nu avea cum să nu câștige titlul, indiferent de arbitraje, erau prea buni”
- „Acum, nu mi se pare că vreo echipă dintre CFR, Craiova și FCSB are o asemenea forță care să pună sub tăcere ceea ce se întâmplă în afara terenului. În sezonul regulat, Craiova nu a marcat un gol cu CFR și FCSB în meciurile directe, iar acum s-a răsturnat totul pe parcursul play-off-ului când loturile sunt cam aceleași”
- „Când între echipe nu sunt diferențe foarte mari, totul se decide extra teren. Orice meci indirect și orice eroare de arbitraj vor avea o influență mai mare decât pot să producă aceste echipe”
- „Mi se pare imposibil de explicat cum CFR Cluj bate toate meciurile, dar când întâlnește o rivală la titlu pierde. FCSB câștigă fix împotriva echipelor despre care se spune că sunt prietene cu FCSB, că au avut relații de afaceri directe, dar când dă peste alte echipe care sunt într-adevăr potrivnice nu reușește să câștige și chiar pierde ambele meciuri”
- „Atenție, pe final de campionat, această luptă în trei este posibil să se transforme într-o luptă în doi! A treia echipă ar putea înclina balanța, ar putea să facă niște jocuri, la fel cum s-a mai întâmplat. Craiova a făcut asta în 2017, iar FCSB s-a răzbunat anul trecut”
- „În lumina noilor declarații pe care Gigi Becali le face, am curajul să anticipez ceva: dacă FCSB va ieși din luptă, eu cred că va înclina spre Craiova. Becali o acuză pe CFR de alianță cu Sepsi. Când dai astfel de declarații, îți construiești cumva ceea ce urmează să faci”
- „Și greșelile de arbitraj vor avea o pondere destul de mare”
Sunt multe echipe care joacă pentru celelalte. S-au îmbolnăvit de COVID când unii (n.r. Clinceni) au jucat cu Steaua. Atâta timp cât în meciurile din sezonul regulat i-au bătut ca să se califice în primele șase, acum e normal să tragă pentru Steaua. Fiecare își vede interesul. În România, de foarte mulți ani, nu mai câștigă campionatul o echipă că practică un joc frumos. Sunt echipe care au câștigat pentru că au fost ajutate. Problema mea e că niciodată nu s-a luat o măsură împotriva arbitrilor. Ok, suntem oameni, greșim, se poate întâmpla orice, dar când greșești așa, tot timpul, parcă nu mai e greșeală.
Dănuț Lupu
Remus Răureanu: „Până la urmă tot jucătorii și antrenorii fac diferența”
- „De la Bayern la Juventus și la CFR, toți câștigătorii au niște influențe mai puternice decât au cei mici din competiții, dar până la urmă tot jucătorii și antrenorii fac diferența”
- „Până și Juventus a lui Moggi avea fotbaliști foarte buni și nu își permitea să angajeze un Toni Petrea italian, să ignore vestiarul. Fluierul nu era de ajuns și nu e de ajuns nici în România. Sezonul trecut, Craiova a avut arbitraje convenabile în finalul stagiunii și s-a trezit în finala campionatului, acasă, cu CFR Cluj, într-un mediu comod, confortabil. CFR a jucat mult mai bine și a câștigat, deși Hațegan le-a refuzat două penalty-uri. Influența și ajutorul pe care le primise Craiova nu au fost decisive până la urmă”
- „Steaua lui Reghe reușea să câștige aproape toate meciurile din campionat. Același club, tot cu Becali patron, de când nu mai are antrenori, nu mai câștigă nimic. FCSB rămâne un nume sonor de care sunt convins că se mai tem destui arbitri și mai mulți adversari, dar nu mai câștigă pentru că nu mai are un antrenor bun”
- „Tot valoarea uneia dintre echipe o să facă diferența. Craiova părea că a ieșit din calcule, dar după ce a schimbat antrenorul și a venit un grec experimentat și rulat la nivelul cel mai bun din fotbal, oltenii au început să câștige și sunt luați în seamă din nou”
- „Clubul era același, patronul era același, arbitrajele erau mai favorabile decât sunt azi, dar cu Papură pe bancă, echipa nu reușea să conteze. Drept dovadă, dacă ai un antrenor mai bun, ai șanse mai mari să devii campion sau măcar să contezi în luptă decât dacă te-ai baza pe adversari lejeri și pe arbitrii favoriți”
- „Toate cluburile mari câștigă și datorită echipei din spatele echipei, datorită unor oameni care asigură un climat de siguranță, dar climatul acela invizibil nu e niciodată de ajuns. Nu țin minte vreo campioană din istoria României despre care să spun că e o echipă penibilă, dar are un președinte fantastic care jonglează cu niște marionate. Bistrița lui Pădureanu, cu toate influența lui, nici nu a contat în lupta pentru titlu. El controla ca un păpușar tot fotbalul și era conștient că nu putea să lupte cu Rapidul lui Lupu sau cu Steaua lui Luțu”
Ne este mult mai ușor să spunem că arbitrii sau jocurile de culise sunt de vină decât să acceptăm că greșelile sunt omenești. Dar eu nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Iubesc prea mult acest sport și vreau cumva să văd o greșeală la un fotbalist, un joc nepregătit, un antrenor neinspirat decât să mă gândesc tot timpul la aceste lucruri care au tras fotbalul în jos. Jucătorii greșesc la fel de flagrant cum o poate face un arbitru, numai că acolo e mult mai ușor să tragem concluzia că arbitrul a fost de vină și că sunt jocuri de culise
Ionuț Rada, fost jucător CFR Cluj, Craiova și FCSB
CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „CFR, Craiova și FCSB vor folosi toate armele de care dispun, fie că se numesc echipe prietene sau arbitraje avantajoase”
- Îmi mențin părerea dintr-o dezbatere recentă pe o temă similară. Spuneam atunci că nu există sport sau competiție 100% curată
- Fiecare dintre aceste echipe își va folosi armele de care dispune - fie că ele se numesc echipe prietene, presiune pe arbitri sau chiar mai mult de atât - dar tocmai pentru că e o luptă strânsă în 3, niciuna dintre ele nu poate câștiga exclusiv datorită sforilor trase
- Mai sunt 4 meciuri directe si, dincolo de puterea subterană a fiecărei echipe, diferențele se vor face până la urmă pe fotbal.
- Sigur, orice punct pus pe tavă de vreun aliat - arbitraj favorabil sau atitudini prietenoase ale unor echipe care doar se plimbă prin playoff - va conta și el enorm.
Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!
{{text}}