Snooker

Mark Selby - Shaun Murphy e finala CM de snooker 2021! Seară nebună la Crucible + Acuze incredibile: „Eu n-aș face niciodată așa ceva!”

Mark Selby este locul 4 mondial, foto: Imago

Articol de Mitică Docan  —  duminică, 02 mai 2021

Mark Selby și Shaun Murphy, doi englezi, își vor disputa trofeul de campion mondial la snooker în 2021. Primul are deja 3 trofee, în timp ce Murphy a fost campion mondial o singură dată, în 2005. 

  • În vârstă de 37 de ani, Mark Selby este la cea de-a cincea finală la Campionatul Mondial;
  • Shaun Murphy, adversarul în vârstă de 38 de ani, este la cea de-a patra sa încercare;
  • Finala se va disputa duminică și luni, după sistemul „cel mai bun dintr-un maxim posibil de 35 de frameuri” sau „primul la 18”. 

Mark Selby, victorie cu 17-15 în fața lui Bingham

Englezul Mark Selby a început greu semifinala cu compatriotul Stuart Bingham, dar a întors lucrurile în favoarea sa în sesiunea a doua. Scorul este 9-7, înainte de a treia sesiune.  

După o primă sesiune în care s-a agățat cu unghiile pentru a închide la 4-4, Selby s-a văzut din nou pus sub presiune. Bingham, fost campion mondial în 2015, a profitat de fiecare greșeală oferită de adversarul său și a condus pe rând 5-4, 6-5. Triplu campion mondial, Mark Selby a arătat clasă și determinare. S-a distanțat la 8-6 cu două breakuri de 134 de puncte (video mai jos) și a închis sesiunea la 9-7. 

Ce a urmat a fost o nebunie. Selby și Stuart Bingham au ajuns la 12-12, grație unei perseverențe de neînchipuit din partea primului. În sesiunea de sâmbătă seară, Selby a continuat galopul. S-a dus în 16-14 și lucrurile păreau decise. Dar Bingham a mai rezistat un meci, iar meciul a fost suspendat pentru a începe ultima sesiune din cealaltă semifinală!

La reluare, după ce Shaun Murphy s-a impus într-un alt meci extraordinar, contra lui Kyren Wilson, Selby și-a păstrat calmul și s-a calificat în cea de-a cincea sa finală la Crucible, 17-15. La finalul partidei, Bingham l-a acuzat pe Selby de lipsă de sportivitate, fiindcă ar fi prelungit prea mult timpul de executare a loviturilor. 

„E greu să pierzi un meci așa strâns. Totuși, el e același gen de jucător, care joacă foarte lent. Oare o face dinadins? Toată lumea a văzut că a avut o lovitură la care a stat 3 minute. Am crezut că are mai mult respect decât să se bucure înainte să execute lovitura de meci, dar mi-am pierdut puțin din respectul pentru evoluția lui. Eu n-aș face așa ceva. Mi-a lăsat un gust amar”, a explicat Stuart Bingham, conform Guardian. Selby a contrat: „Dacă îmi ia 5 zile, dar ajung la 17 frameuri, sunt mulțumit cu asta. E o competiție”. 

Shaun Murphy, genial cu Kyren Wilson, 17-12!

La început, favoritul lui Ronnie O'Sullivan, Shaun Murphy, nu a mai reușit să prezinte același snooker de calitate cu care l-a eliminat pe Judd Trump în sferturi. Kyren Wilson, singurul jucător din semifinale în acest an care nu are în palmares titlul la Crucible, a sprintat în prima sesiune, 6-2, după care și-a temperat evoluția. Shaun Murphy a închis a doua sesiune la egalitate și scorul a ajuns la 10-6. 

După aceea, lucrurile au avut un singur sens. Murphy a egalat la 12, după ce a fost condus 12-9, iar în sesiunea de seară s-a dezlănțuit. 5 jocuri consecutive și și-a obținut biletele în finală! Nici aici fără controverse, însă. Kyren Wilson l-a acuzat că a fost prea „teatral”, deoarece Murphy a ridicat pumnul spre tribună de prea multe ori când a câștigat frameuri importante. „Poate Kyren ar trebui să afle că snookerul nu înseamnă doar să ții tacul și să ai țintă”, a replicat Murphy. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.