Până la finalizarea discuțiilor pentru un nou stadion în Hunedoara, arena „Michael Klein” își trăiește ultimii ani într-o stare avansată de degradare. Locul unde s-au născut legende ale fotbalului românesc e departe de anii de glorie, când Corvinul reprezenta o forță a primei ligi.
Bătrânii încă povestesc, cu ardoare și nostalgie în ochi, cum mergeau de două ori pe lună, la final de săptămână, la stadion, pentru Corvinul. Înainte, copiii știau pe de rost poveștile Castelului Huniazilor în egală măsură cu cele ale Corvinului Hunedoara. Voinicul din basmul fotbalului românesc de la începutul anilor '80. Cu Mircea Lucescu antrenor, cu Ioan Andone, Florea Dumitrache, Romulus Gabor, cu Mișa Klein, Ioan Petcu ori Mircea Rednic, Corvinul termina pe locul 3, peste Steaua, peste FC Olt Scornicești, echipa sistemului, și Sportul Studențesc.
Nimeni nu scăpa „neatins" în Hunedoara. Tricouri în dungi verticale, în nuanțele alb și azur, cu guler și anchior, corbul cu inel în cioc, o amintire a celei mai mari echipe a Corvinului, a celui mai bun sezon, amintirea unui club ce anul acesta împlinește 100 de ani. Centenar în gri, cenușiu, în căutări după trecut, un vibe ținut în viață artificial de pasiunea suporterilor hunedoreni.
VIDEO Stadionul „Michael Klein”, uitat în trecut
Până la vremuri mai bune, Hunedoara se scaldă în ape reci, îndepărtate de crema fotbalului românesc. Iar stadionul „Michael Klein" a rămas blocat în trecut, pe când Mateuț sau Nunweiller îi călcau iarba. Doar pasiunea, talentul și imaginația fanilor mai dau culoare arenei, pereții fiind ticsiți de picturi urbane, graffiti-uri în alb-albastru.
O vizită la stadionul de pe malul Cernei îți dă fiori reci. Degradat și uitat, ici-colo vopsit de suprafață, locul unde 18.000 de hunedoreni sufocau tribunele și trăiau pe viu thrillerul cu Sarajevo din '82, de unde au strâns amintirile cu bomba lui Andone sau golul norocos al lui Dumitrache, e acum doar stafia acelei arene de basm. 40 de ani în care nu s-a întâmplat nimic, în care anotimpurile au trecut, au „mâncat" treptele, tribunele până la rugina fierului din structură.
Centenar în anonimat la Hunedoara
Iar micile încercări de modernizare, de genul băncilor de lemn înlocuite cu scaune la tribune, nu fac decât să-i încetinească puțin prăbușirea. În multe locuri aproape că ți-e frică să pășești, ca nu cumva să se surpe definitiv tribuna. Tabela trădează prezentul fotbalistic al orașului, unde Corvinul a fost înlocuit cu o echipă-hibrid, FC Hunedoara, o prezență palidă în Liga a 3-a.
Ruginit, scorojit, învechit, neîngrijit, așa arată 2021 pentru Corvinul, an ce-ar fi trebuit să fie o sărbătoare, centenarul echipei. Poate fi totuși anul în care sigla, numele, palmaresul să revină în oraș, asta dacă inițiativa fanilor va da în cele din urmă roade.
Fanii strâng bani pentru brandul „Corvinul”
Suporterii pătimași ai Corvinului se chinuie să-și readucă acasă echipa. Brandul este deținut de un om de afaceri din București, iar pentru „repatrierea" simbolului corvinist e nevoie de 47.000 de euro, sumă pe care suporterii și-au propus să o strângă prin colectă publică.
Suporteri, oameni simpli și chiar foste glorii adună bani pentru cauza Corvinului. S-au strâns doar 12.000 de euro, iar Primăria nu poate mișca niciun deget până când nu se face o evaluare a mărcii. Abia atunci municipalitatea poate negocia achiziţia ei în condiţii legale.
Promisiuni de stadion nou la Hunedoara
În prezent în proprietatea Primăriei Municipiului Hunedoara, arena ar putea fi refăcută din temelii, dacă planul început în 2016 va fi dus la bun sfârșit. Cel puțin asta susțin oficialitățile locale într-un răspuns pentru GSP.
„Primăria Municipiului Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara, în baza unui parteneriat, au început încă din 2016 o serie de demersuri şi proceduri legale pentru construirea unui nou stadion, pe amplasamentul celui vechi, cu fonduri alocate de Compania Naţională de Investiţii. Demersurile sunt în fază destul de avansată, proiectul aflându-se acum pe lista-sinteză a CNI".
9.000 de locuriar urma să aibă noul stadion "Michael Klein", dacă CNI va da aviz pozitiv proiectului
FOTO Stadionul „Michael Klein” e în paragină
Eforturi pentru reînvierea Corvinului
Gazeta Sporturilor a întrebat Primăria Hunedoara despre ideea readucerii în oraș a brandului „Corvinul". Proiectul există pe masa municipalității, care dorește să redenumească echipa CS Hunedoara atunci când va recupera brandul.
„Sperăm ca demersul municipalităţii să se finalizeze cu succes, în condițiile respectării legislaţiei, cât mai curând cu putință. În momentul în care procedurile se vor finaliza cu rezultatul dorit, actuala echipă de fotbal a oraşului, CS Hunedoara, va prelua denumirea «Corvinul» şi se va numi C.S.Corvinul Hunedoara”.
Ce spune Primăria despre licitația pentru brand:
„Primăria Hunedoara face demersuri pentru readucerea brandului Corvinul acasă. Conform prevederilor legale, achiziţia brandului nu se poate face fără ca, mai întâi, acesta să fie evaluat de un evaluator autorizat ANEVAR. Primăria va apela la serviciile unui evaluator autorizat ANEVAR care să stabilească valoarea brandului Corvinul. După stabilirea şi comunicarea rezultatului evaluării, se vor parcurge următorii paşi legali"
Ce spune Primăria despre investițiile în stadion și clubul de fotbal:
„Anual, Primăria Municipiului Hunedoara suportă costurile reparaţiilor curente şi cele de întreţinere ale stadionului. De asemenea, Primăria finanțează şi activitatea fotbalistică locală, desfăşurată în cadrul Clubului Sportiv Hunedoara, club în cadrul căruia activează peste 200 de fotbalişti din toate categoriile de vârstă. Deoarece demersurile pentru construirea unui stadion nou, pe amplasamentul celui vechi, au început încă din 2016, ar fi fost total neproductiv ca în ultimii ani să facem investiţii de amploare în vechiul stadion".
{{text}}