Nationala

Programul României pentru Jocurile Olimpice, dat peste cap! Planul FRF e în aer

Naționala preconizată pentru Jocurile Olimpice urma să participe la sfârșitul lunii la un turneu puternic în Franța, dar organizatorii l-au mutat în toamnă din rațiuni sanitare

Articol de Justin Gafiuc  —  Wednesday, 05 May 2021

Naționala preconizată pentru Jocurile Olimpice urma să participe la sfârșitul lunii la un turneu puternic în Franța, dar organizatorii l-au mutat în toamnă din rațiuni sanitare. Și cantonamentul de două săptămâni anterior JO, pe care FRF ar fi vrut să-l antameze chiar în Japonia, e în pericol.

Cu două luni și jumătate înainte de JO, programul naționalei U21 e dat peste cap. Asta pentru că tinerii tricolori ar fi trebuit să participe în perioada 30 mai-13 iunie la un tradițional turneu preolimpic la Toulon, dar organizatorii francezi au mutat competiția în toamnă din cauza complicațiilor sanitare din Hexagon.

Programul României la Jocuile Olimpice, dat peste cap

A existat o încercare de relocare a întregului proiect în Austria, dar și planul B s-a blocat atunci când mai multe formații de pe tablou au făcut un pas înapoi. În afara României, printre reprezentativele care urmau să fie prezente se aflau și Australia, Coasta de Fildeș, Japonia și Mexic, calificate, de asemenea, la Olimpiadă.

Soluții de rezervă: Spania, Austria, Elveția. Sau Mogoșoaia!

În acest context, FRF caută acum soluții de acoperire a perioadei respective. E în discuție un cantonament în Spania, Austria sau Elveția, dar ținta principală e să se găsească doi adversari pentru amicale, preferabil din afara Europei. Varianta de rezervă e un stagiu chiar la Mogoșoaia, cu posibilitatea de a invita la București echipe interesate de jocuri de pregătire.

Și organizarea deplasării la Jocuri e în suspans. După tragerea la sorți, când România a aflat că va juca la Kashima și Sapporo, o delegație federală ar trebui să meargă în Japonia pentru inspecția câtorva baze spre a alege locațiile de cazare și antrenament pe durata JO. Valul trei de coronavirus, care a explodat pe teritoriul nipon, cu Tokyo și prefecturile vecine intrate în stare de urgență, a pus frână, momentan, și acestui demers.

Japonia e greu accesibilă înaintea Olimpiadei

Nici cantonamentul de acomodare asiatic preconizat înaintea Olimpiadei nu mai e așa sigur. Rădoi va suna adunarea în jurul datei de 6-7 iulie, iar după câteva zile ar fi dorit să plece deja spre Japonia, cu circa două săptămâni înaintea debutului la JO (22 iulie, cu Honduras). Măsurile sanitare severe impuse însă de organizatori, cu restricții majore și permisiunea de a intra în țară în buza competiției, sunt pe punctul de a compromite și acest demers.

Soluția unui stagiu în Coreea de Sud a căzut după ce am nimerit în aceeași grupă la JO, iar alternativa de avarie ar mai fi China, unde tricolorii U21 să se pregătească în condiții similare de fus orar și temperatură, după care să decoleze spre Tokyo aproape de meciul de start.

Programul naționalei la Jocurile Olimpice:

  • 22 iulie: Honduras – România (14:00*, Kashima) 
  • 25 iulie: România – Coreea de Sud (14:00, Kashima) 
  • 28 iulie: România – Noua Zeelandă (11:30, Sapporo) 
    * ora României, plus șase ore în Japonia

Pe ce stadioane jucăm

Kashima „Ibaraki Kashima Stadium”

  • Capacitate: 40.700 
  • Data inaugurării: mai 1993 (extins 2001) 
  • Preț: 161 mil. USD 
  • A găzduit 3 jocuri la CM 2002: Argentina – Nigeria 1-0, Germania – Irlanda 1-1, Italia – Croația 1-2 
  • Este arena pe care joacă echipa de fotbal Kashima Antlers din prima ligă niponă

Sapporo „Sapporo Dome”

  • Capacitate: 41.500 (indoor) 
  • Data inaugurării: iunie 2001 
  • Preț: 350 mil. USD 
  • A găzduit 3 jocuri la CM 2002: Germania – Arabia Saudită 8-0, Italia – Ecuador 2-0, Argentina – Anglia 0-1 
  • Alte evenimente: festivitatea de deschidere a Jocurilor de Iarnă ale Asiei (2017) și partide la Cupa Mondială de rugby (2019) 
  • Este arena pe care joacă echipa de fotbal Consadole Sapporo (J1 League) și formația de baseball Hokkaido Ham Fighters

3 participăria avut fotbalul românesc la JO: Paris 1924 (0-6 cu Olanda), Helsinki 1952 (1-2 cu Ungaria) și Tokyo 1964 (locul 5)

Cel mai mare regret al lui Mircea Bornescu: „Cred că meritam să joc măcar un meci la echipa națională”

>

Citește mai multe știri despre echipa națională:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.