Liga Campionilor

Cine are cel mai mare merit pentru rezultatele Stelei '86? Lăcătuș, răspuns surprinzător: „Știu povestea... El este artizanul performanței!”

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Friday, 07 May 2021

În seara zilei de 7 mai 1986, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, fotbalul românesc intra pentru totdeauna în istorie. Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni, bifând cel mai mare triumf realizat vreodată de o echipă de fotbal de la noi

  • Astăzi se împlinesc 35 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc! Steaua a scris istorie în fața Barcelonei, în finala Cupei Campionilor Europeni 
  • Helmuth Duckadam devenea primul portar din istoria fotbalului care reușea să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri la loviturile de departajare, performanţa sa ajungând direct în Guinness Book
  • Marius Lăcătuş și Gavril Balint au fost singurii jucători care au marcat pentru Steaua de la 11 metri, în poarta lui Francisco Gonzalez Urruticoechea

În cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”, Marius Lăcătuș a vorbit despre performanța Stelei din 1986, de la Sevilla.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Marius, cel mai bun antrenor pe care l-ai avut cine fost?

- Ienei! Cel mai bun antrenor român! Eu am lucrat cu mulți, dar rezultatele vorbesc. Nea Imi a reușit alături de noi să câștige Cupa Campionilor, altul n-a făcut-o! Întotdeauna eu le-am mulțumit tuturor pentru că de la fiecare am învățat câte ceva. Fiecare avea un mod de a gândi fotbalul și, slavă Domnului!, am avut antrenori de la care am putut învăța.

>

- Povestea e veche. Halagian sau Ienei, cine e artizanul Stelei '86?

- Știu povestea... Eu cred că principalul merit îl are cel care a adus acești jucători la echipă, iar acest lucru l-a făcut nea Ion Alecsandrescu. Fără dânsul, Dumnezeu să-l ierte!, nu cred că puteau fi aduși acești jucători. Dacă nea Ion voia să aducă un jucător, îl aducea! Și dânsul i-a adus pe toți. Apoi, meritul principal al câștigării este al lui nea Imi, nea Florin a avut o perioadă scurtă la dispoziție. A stat doar șapte etape, era greu să formezi o echipă puternică, una care să câștige Cupa Campionilor, în șapte etape.

- Crezi...

- Poate li s-a cerut părerea antrenorilor, dar când a venit domnul Halagian au venit Bărbulescu, Bumbescu, Radu II și Loți. Îmi aduc aminte și-mi pare rău că spun asta, dar Ilie, Dumnezeu să-l ierte!, când a auzit că vine Halagian antrenor n-a vrut să mai vină la Steaua. Dar până la urmă, nea Ion l-a convins. Artizanul Stelei din 1986 este Ion Alecsandrescu!

- Cel mai bun prieten al tău din fotbal cine-a fost?

- Mi-e greu să aleg. La început, eu și Mariana eram atașați de familia Iovan, eram tot timpul împreună. Mariana cu Sabina, fosta soție a lui Fane, erau ca surorile, petreceau foarte mult timp împreună. Nu pot să spun că eram mai prieten cu unul decât cu altul. Eram apropiați și nici n-am cum să-i omit pe cei de la Dinamo, Răducioiu, Lupescu, Andone. Am avut prieteni mulți jucători de la Dinamo. Am fost, suntem și vom rămâne prieteni! Rivalitate pe teren și prietenie după meci. Noi chiar petreceam mult timp împreună, în cantonamente.

Ca antrenor am încercat să nu fac cantonamente prelungite. Pe vremuri asta era metoda de pregătire. Mergeam cu echipa de club două săptămâni iarna, apoi cu naționala am fost și două luni, cu nea Mircea Lucescu. Când am fost plecați prin America de Sud. Cantonamentele erau lungi și obositoare!
- Marius Lăcătuș

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.