Liga Campionilor

Cine l-a șocat pe Marius Lăcătuș înainte de finala cu Barcelona: „Am crezut la început că nu prea se pricepe la fotbal”

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Friday, 07 May 2021

În seara zilei de 7 mai 1986, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, fotbalul românesc intra pentru totdeauna în istorie. Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni, bifând cel mai mare triumf realizat vreodată de o echipă de fotbal de la noi.

  • Astăzi se împlinesc 35 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc! Steaua a scris istorie în fața Barcelonei, în finala Cupei Campionilor Europeni 
  • Helmuth Duckadam devenea primul portar din istoria fotbalului care reușea să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri la loviturile de departajare, performanţa sa ajungând direct în Guinness Book
  • Marius Lăcătuş și Gavril Balint au fost singurii jucători care au marcat pentru Steaua de la 11 metri, în poarta lui Francisco Gonzalez Urruticoechea

Marius Lăcătuș a vorbit cu Ovidiu Ioanițoaia, în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” despre performanța fantastică reușită de Steaua în 1986.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Marius, care e cea mai frumoasă amintire din fotbal?

- Nu poate fi decât finala Cupei Campionilor Europeni. Iar cea mai urâtă accidentarea lui Ardeleanu. Nu există om în fotbal care să nu sufere după o asemenea întâmplare. I-am făcut rău unui om și numai eu știu prin ce clipe am trecut singur acasă. Nu mă compătimesc, pentru că el a fost cel accidentat. Totuși, nici mie nu mi-a fost bine deloc! Au trecut atâția ani și acest lucru nu s-a uitat nici acum. Lucrurile rele ies mereu în evidență.

>

- Tu ai crezut vreun moment că se poate întâmpla performanța asta la Sevilla?

- Domnul Valentin a fost primul care a crezut că vom câștiga Cupa Campionilor Europeni. Dânsul a fost primul care ne-a spus la începutul campaniei: "Anul acesta trebuie să câștigăm Cupa Campionilor sau cel puțin să jucați finala!". Eu am crezut la început că nu prea se pricepe la fotbal. Cum, noi, Steaua, dintr-odată, dintr-o echipă care de foarte mult timp nu mai ajungea prin cupele europene, să câștigăm? Și uite că vorbele lui s-au adeverit! Practic, cum ne exprimam pe teren, ne-a dat și nouă speranțe și încredere să câștigăm. Observaserăm și noi Barcelona la jocurile pe care le-a avut și chiar dacă era o echipă din Spania, nu era așa de speriat. 

- Și cel mai frumos gol?

- Lăsându-l pe cel din finală, de la 11 metri, cred că cel din meciul cu Göteborg. Un gol pe care nici eu nu știam că l-am marcat și mi-a rămas întimpărit în minte. A fost o fază în care am căzut în careu, cred că a fost și 11 metri, dar în cădere am lovit mingea cu călcâiul. A fost ceva dubios oricum. Eu credeam că Pițurcă, dar după mi-am dat seama că eu am fost marcatorul golului.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.