GSP.ro   •   GSP special   •   REPORTAJ GSP

30.000 € pentru bijuteria Nadiei! A acceptat oferta, după ce îl refuzase și pe Ion Țiriac

+46 Foto
Mașinuța Nadiei nu e doar pentru decor. Șcheul are documentele complete pentru a ieși la plimbare cu "bolidul" pe străzile Bucovinei // FOTO: Justin Gafiuc

Articol de Justin Gafiuc   —  marţi, 11 mai 2021

REPORTAJ GSP. În Bucovina, omul de afaceri Alexandru Șcheul deține cea mai mare colecție de motociclete din România, cu 166 de modele din 1926 până în 2020. În showroom și-a făcut loc, recent, și o mașinuță electrică pe care Nadia Comăneci, „Zeița de la Montreal” a primit-o cadou în 1977 de la fostul președinte al Mexicului.

Aflată la 3 kilometri distanță de Rădăuți, chiar la intrarea în comuna Horodnicul de Jos, cea mai mare expoziție de motociclete din România a căpătat o notorietate specială prin modelele deosebite adunate de-a lungul anilor de colecționarul Alexandru Șcheul. Omul de afaceri care deține compania „Killer", producătoare de preparate din carne, a demarat în 2006 proiectul vintage, urmându-și chemarea unei pasiuni căpătate din copilărie.

Un Monette Goyon de aproape un secol

De altfel, un Carpați Super cu două locuri din 1960, care i-a aparținut tatălui său, și o Jawa 250, model achiziționat de la Târgu Mureș și similar unuia folosit de un unchi, au fost „bijuteriile" de la care a pornit nebunia. Între timp, a adunat 166 de exponate, toate funcționale, unele refăcute din piese culese de la alte două-trei modele identice, sacrificate în atelierul mecanic pentru recondiționarea altuia.


Cel mai vechi e un exemplar franțuzesc Monette Goyon din 1926. 

„Mai sunt cinci ani și face un secol de viață. Are 250 cmc, transmisie cu curea trapezoidală de cauciuc și far cu acetilenă. Se deschide o clapă, dai foc cu chibritul și arde în interiorul lămpii", descrie Șcheul una dintre motocicletele-vedetă din hala aflată chiar la drumul care urcă spre Putna.

În rest, showroom-ul cuprinde mărci și versiuni din țările ex-comuniste, de la URSS și RDG până la Polonia, Cehoslovacia și Ungaria. Dar și, evident, motoare de top, gen Yamaha, Kawasaki, BMW, Harley Davidson sau American Chopper.

VIDEO Povestea mașinuței electrice pe care Nadia Comăneci a primit-o cadou de la fostul președinte al Mexicului


O piesă de rezistență a intrat abia în urmă cu circa două luni în portofoliul lui Șcheul. E vorba despre o mașinuță electrică primită cadou de Nadia Comăneci de la președintele Mexicului, Jose Lopez Portillo, în 1977, cu ocazia unui turneu demonstrativ susținut pe tărâmuri aztece de lotul de gimnastică al României. Se întâmpla la un an după ce oneșteanca devenise „Zeița de la Montreal", care, în timpul vizitei de la Ciudad de Mexico, a fost plimbată cu vehiculul inedit de către fiica șefului statului.

Nadiei i-a plăcut atât de mult mașina, o versiune după un exemplar de epocă Rolls Royce, încât Portillo i-a oferit una identică. Dotat cu o manetă pentru direcție în loc de volan, pedale de frână și accelerație, automobilul i-a fost livrat în România, fiind practic primul model electric ajuns în țara noastră. E dotat cu două motoare electrice și acumulatori de 72 de volți, beneficiind de o autonomie de circa 100 km, iar viteza maximă e 40 km/h.

A cumpărat-o soțul dirigintei de la Deva

Comăneci s-a bucurat scurt timp de minunăție, dar instalația electrică s-a ars în momentul reîncărcării bateriilor, pentru că sistemul era construit pentru o rețea de 110V, ca în Mexic, spre deosebire de România, unde e vorba despre 220V.

Mașina a fost abandonată vreme de un an de zile, după care Nadia i-a vândut-o în 1979 lui Loghin Lazăr, soțul dirigintei sale de la școala din Deva. Bărbatul a plătit 18.000 de lei, ceea ce la vremea respectivă însemna circa șase salarii medii în România comunistă. A reparat-o și, peste ani, a refuzat multiple oferte de cumpărare, venite inclusiv din partea lui Sergiu Nicolaescu și Ion Țiriac.

FOTO. Cum arată muzeul cu cea mai mare colecție de motocilete din România

Patru exemplare pe tot globul

La începutul lui 2021, Lazăr a acceptat însă propunerea financiară de 30.000 de euro înaintată de Alexandru Șcheul: „Nu m-am uitat la bani, pentru că e o piesă foarte rară. Din câte știu, în afară de aceasta din muzeul meu mai există doar alte trei pe planetă: una la un magnat din Peru, alta la fiica fostului președinte mexican și ultima la Hollywood, unde e folosită în diferite filme. Am inclusiv contractul de vânzare-cumpărare semnat între Nadia și Loghin Lazăr, precum și documentele de la federația de gimnastică pentru scutirea de vamă la intrarea în țară". 

Nu știu dacă Nadia e la curent că mașina primită de ea în Mexic e acum la Horodnic. O aștept în Bucovina, la muzeu, când ajunge în țară 

- Alexandru Șcheul

Are și Honda lui Nicu Ceaușescu

În colecția de la Horodnic există și o Honda CX50 care i-a aparținut lui Nicu Ceaușescu. E o piesă impecabilă, cu circa 80.000 km la bord, pe care Șcheul a cumpărat-o la un moment dat de la un bărbat din Rădăuți. În perioada în care a fost folosită de fiul dictatorului, avea numărul de înmatriculare 46 B 101. 

Cea mai valoroasă: un Zundapp folosit de naziști

Modelul cel mai costisitor din expoziția lui Șcheul este un Zundapp KS500 (foto), folosit de armata nazistă în Al Doilea Război Mondial. Motocicleta din showroom e fabricată în 1944, are 26 CP și ajunge la o viteză de 95 km/h. 

„Sunt foarte rare în România. Mai e una la Muzeul Militar din București, dar nefuncțională. Și eu am achiziționat-o stricată, însă am recondiționat-o și am băgat vreo 20.000 de euro numai în piese. Am făcut-o exact ca în timpul războiului, i-am atașat și un model de mitralieră folosit la vremea respectivă", spune Șcheul. El dezvăluie că a primit o ofertă de 65.000 de euro pentru a o vinde unui neamț, dar l-a refuzat: „I-am zis că n-o dau nici cu 100.000 de euro. Niciuna nu e de vânzare. Numai eu știu cât suflet și câtă muncă am pus în toți acești ani". 

Pilot de avion din 2009

Șcheul mai are o pasiune paralelă cu motociclismul: să zboare! E motivul pentru care, în 2009, și-a luat brevet de pilot, și-a cumpărat un avion ușor, cu două locuri, pe care a achitat la vremea respectivă în jur de 100.000 de euro. 

„Mi-am luat avion din cauza timpului care nu îmi mai ajunge. Întâi mi-am luat motor ca să circul mai uşor, dar şoselele au devenit atât de aglomerate că nu se mai putea. Acum, în maximum două ore sunt la Bucureşti, mai mult timp pierd în Bucureşti, să străbat oraşul cu maşina, decât îmi ia să ajung la aeroport. Şi mi-am împlinit un vis: din copilărie am visat să zbor şi a dat Dumnezeu că s-a împlinit", explica Alexandru Șcheul la momentul respectiv. 

 

24 de oredin 24 e deschis muzeul din Horodnic. Intrarea e gratuită, iar cheia de acces stă mereu la dispoziția unui portar

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.