Fotbal   •   Liga 1   •   CORUPȚIE

DNA intervine în Liga 1! Reprezentații unui club, acuzați de dare mită » Gigi Becali, condamnat pentru o faptă identică!

Doi reprezentați de la UTA Arad, trimiși în judecată // FOTO: facebook.com/UCVOficial

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 12 mai 2021

DNA a emis azi un comunicat prin care anunță că doi reprezentați ai clubului UTA și o a treia persoană au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, pentru mituirea unor jucători adverși și a unui arbitru.

Potrivit comunicatului emis de DNA, procurorii susțin că oficialii de la UTA au oferit sume de bani unor alte echipe pentru ca aceștia să își apere corect șansele în meciurile cu rivalele arădenilor la promovare.

În mai 2017, reprezentanții lui UTA ar fi promis 70.000 de lei jucătorilor de la Foresta pentru a-și apăra corect șansele în meciul cu Sepsi și suma de 80.000 de lei sau 40.000 de lei către jucătorii Daciei Unirea Brăila pentru a nu pierde cu Sepsi, rivala arădenilor la promovare.

Mai mult, arădenii ar fi oferit și 13.500 de lei unui arbitru.


Procurorii au obținut un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană implicată în oferire de bani către Dacia Unirea Brăila.

Reprezentanții clubului UTA Arad, acuzați de dare de mită. Comunicat DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:



două persoane fizice, reprezentanți ai unui club de fotbal din mun. Arad, în sarcina cărora s-a reținut comiterea mai multor infracțiuni de dare de mită,

persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de complicitate la dare de mită.



În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:



În cursul lunii mai 2017, cei doi reprezentanți ai unui club de fotbal din Arad, prin intermediul celuilalt inculpat, ar fi promis suma de 70.000 lei jucătorilor din cadrul unei echipe de fotbal din Suceava pentru ca aceștia să câștige meciul pe care îl aveau de jucat cu o echipă de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe).



În perioada menționată, cei doi inculpați, printr-un alt intermediar, au promis 80.000 lei sau 40.000 lei, jucătorilor de la o altă echipă, din Brăila, pentru ca aceștia să câștige ori să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu aceeași echipă de fotbal rivală.



Miza acestor demersuri era ca echipa din Arad pe care cei doi inculpați o reprezentau să promoveze în Liga 1.



În același context și pentru același motiv, cei doi inculpați ar fi remis unui arbitru (martor în cauză) suma de 13.500 lei prin intermediul persoanei fizice ce a fost complice și care a fost trimisă în judecată alături de cei doi coautori.



Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.



Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită în legătură cu promisiunea sumelor 80.000 lei sau 40.000 lei, jucătorilor de la echipa din Brăila pentru ca aceștia să câștige sau să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu echipa de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe).



Procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.



Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

- comunicat DNA

G4media susține că Claudiu Drăgan (director de competiții) și Decebal Grădinaru (director general) sunt cei acuzați de dare de mită, iar Ionuț Gabriel Vlădulescu ar fi treia persoană, complice la dare de mită.


În octombrie 2017, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a decis începerea urmăririi penale pe numele a patru persoane.

  • Baboia Claudiu-Gabriel, pentru săvârşirea infracțiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită;
  • Drăgan Claudiu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;
  • Stana Dorin, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită;
  • Vlădulescu Ionuţ-Gabriel, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită

Drăgan era director sportiv la UTA la acea vreme, Dorin Stana era secretar la UTA,  iar Claudiu-Gabriel Baboia era secretar al Asociației Municipale de Fotbal București.

Claudiu Drăgan, condamnat la închisoare

În octombrie 2020, Claudiu Drăgan (41 de ani) a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu executare de către Judecătoria Arad, pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care 3 persoane (Cosmin Crainic, Dumitru Stan și Dănuț Leș) au fost trimise în judecată după ce ar fi bătut și sechestrat un fost angajat al firmei Dey Bodyguard Internațional 2012.

În februarie 2021, Curtea de Apel a admis recursul acestuia și a dispus închisoare cu suspendare și supraveghere pentru 3 ani, obligându-l pe el și pe restul inculpaților la participarea la anumite programe de reintegrare socială.

Claudiu Drăgan are trei trofee cu Dinamo

Sepsi a câștigat lupta pentru promovare cu UTA

În sezonul 2016-2017, Sepsi a terminat pe locul 2 în Liga 2, cu 71 de puncte și a promovat în Liga 2. UTA a terminat pe 3 (66 de puncte) dar ratat promovarea la baraj. Echipa din Sf. Gheorghe a câștigat cele două meciuri în cauză, 3-0 cu Dacia Unirea Brăila (etapa 36) și 4-2 cu Foresta Suceva (etapa 35).

Ionuț Gabriel Vlădulescu, fost președinte la echipa lui Dragnea

Ionuț Gabriel Vlădulescu a fost președintele clubului Voința Saelele, club în care 3 firme ale fiului lui Liviu Dragnea au pompat anul trecut zeci de mii de euro, iar fostul șofer al șefului PSD e patron în acte.

Acesta a primit 3 ani de închisoare în 2013, când i-au fost confiscate 3.200 de pachete de țigări. Plus un pistol în 2015. Mai mult, deținea o casă de pariuri în timp ce era președinte al altei echipe de fotbal

Gigi Becali, închisoare pentru o faptă identică

Cazul celor de la UTA este asemănător cu „Dosarul Valiza”, în care Gigi Becali, patronul FCSB, a oferit suma de  1,7 milioane de euro pentru jucătorii de la U Cluj, ca să nu piardă meciul cu CFR în sezonul 2007-2008. Omul de afaceri a fost condamnat în iunie 2013 la 3 ani cu executare. El se afla în închisoare, fiind condamnat definitiv în „Dosarul Schimbului de terenuri cu Armata” şi a fost eliberat în aprilie 2015,

După decizia Tribunalului, FCSB a fost depunctată cu 7 puncte, U Cluj cu 6 puncte, iar Toni Doboş şi Gigi Becali au fost suspendați 2 ani de pe toate stadioanele din România! Ulterior, după o lună, de la prima decizie, Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a anulat sentința. Echipa roș-albastră risca și excluderea din cupele europene, dar UEFA a decis ca FCSB să fie exclusă un an din cupele europene, dacă va mai încălca regulamentele în următorii 5 ani.

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.