Fotbal   •   Liga 1   •   PRIETENII LUI OVIDIU

„Din capul locului, FCSB este Steaua!” » Omul care a contribuit la privatizarea clubului rupe tăcerea: „Chiar dacă se supără generalul Zisu pe mine”

Moculescu hotăra viitorul Stelei alături de Ienei și de Hagi. Foto: Arhivă GSP

Articol de Gazeta Sporturilor   —  joi, 13 mai 2021

Compozitorul Horia Moculescu (84 de ani) afirmă, fără să stea prea mult pe gânduri, că FCSB e Steaua. Acesta a făcut parte din Adunarea Generală pestriță care a aprobat privatizarea clubului.

Pițurcă, Balint, Hagi, Ienei, Horia Moculescu, Bujor Hălmăgeanu... Horia Moculescu?! Ce căuta un muzician în Adunarea Generală a Asociației Fotbal Club Steaua? Compozitorul a făcut parte din AG, n-a apărut doar ca nume aruncat pe o listă. A participat la ședințe, a votat, l-a cunoscut pe Becali la începuturile lui fotbalistice.

Activitatea din fotbal a lui Moculescu s-a încheiat în momentul în care numărul membrilor din Adunare a fost redus drastic, în decembrie 1998, pentru a facilita transformarea societății: din asociație nonprofit a devenit societate pe acțiuni, modelul pe care îl dorea Gigi. Era "tiparul" favorit deoarece o SA îi permitea să dețină controlul și să retragă profitul, ceea ce s-a întâmplat din 2003 încoace.


- Horia, ce zici de scandalul ăsta FCSB, Steaua...?

- Am prieteni foarte buni steliști care dubitează asupra aplecării către FCSB sau Steaua. Și eu le spun așa. Eu am avut conflicte mari cu Gigi și-am fost în ăia 2.000 de membri fondatori. Ne-am și certat la cuțite, într-un cazinou. Eu sunt FCSB-ist! Din capul locului, FCSB este Steaua, chiar dacă se supără generalul Zisu pe mine.

- Dar...

- Ovidiu, dacă Gigi nu este, FCSB nu există, iar Steaua tot în Liga 4, Liga 3 sau Liga 2. Numai noi suntem în stare să avem două echipe Steaua, două echipe Rapid, două echipe Universitatea Craiova, două echipe Politehnica Timișoara, două echipe pe 10 metri pătrați cum e Covasna... Numai noi am avut două numere de înmatriculare la mașini, două hârtii de o sută, două de două sute. Oameni cu imaginație extraordinară... Durerea mea mare este dispariția echipelor românești. Pentru că a dispărut inclusiv spiritul.


De la 82 de membri au ajuns la 21

Fostă ramură a Clubului Sportiv Steaua, apaținând Armatei, secția de fotbal s-a constituit în Asociație nonprofit în aprilie 1998. Atunci Adunarea Generală era compusă din 82 de membri, iar invitați erau 109. Următoarea ședință a avut loc în luna iunie a aceluiași an, atunci când s-au mai cooptat alte 7 persoane, ajugându-se la 89. 

Apoi, în decembrie 1998, Consiliul de Administrație s-a redus de la 15 la 9 membri și tot atunci a apărut decizia conform căreia din AG vor face parte doar cei care urmează să plătească o taxă anuală de 1.200 de dolari. Mulți membri habar n-au avut de noua regulă și s-au trezit excluși. 

Ce nume mai apar printre membrii fondatori ai Asociației Fotbal Club Steaua în afară de jucători, antrenori și ofițeri:

  • Gheorghe Nertea (jurnalist Gazeta Sporturilor)
  • Mircea Popa (fizioterapeut FRF)
  • Octavian Vintilă (ziarist Radio România)
  • Cristian Țânțăreanu (om de afaceri)

Vă spun din toată inima și sunt sigur de asta. România este blestemată să nu ne ducem niciodată iubirea până la capăt față de ce avem bun în țara asta. De Ilie Năstase s-au spus numai tâmpenii, de Țiriac tot felul de prostii, pe gimnaste... Mai aveam puțin și le făceam prostituate! Dacă Nadia nu fugea din România, era și ea în mocirla asta de la noi. Nu suntem capabili să ne iubim până la capăt valorile... Asta facem acum și cu Steaua!

Horia Moculescu, în 2017

"Ne-au scos din lista membrilor fondatori ca într-o lovitură de stat!"

Horia Moculescu dezvăluia într-un interviu mai vechi pentru Gazeta Sporturilor cum a fost înlăturat de la Steaua: 

"Ne-au scos din lista membrilor fondatori ca într-o lovitură de stat! Am dispărut din această funcție pentru că așa au decis ei, nu pentru că așa mi-am dorit eu. S-au trezit într-o noapte să ne ceară vreo două mii de dolari să plătim cotizație dacă vrem să mai fim aici. Doar că pe noi nu ne-a informat nimeni. N-a pus nimeni mâna pe telefon și să zică: «Bă, dacă vreți să continuați aici, trebuie să plătiți 2.000 de dolari». Nu! Ei au făcut manevra fără să știe cei pe care nu-i mai doreau și i-au executat. Așa s-a întâmplat și în cazul meu. Ce erau două mii de dolari? Cotizația asta ar fi ajutat clubul? Dacă adunăm toate cotizațiile ajungem la vreo 300 de mii de dolari, iar ei transferau jucători pe două, trei, patru milioane de dolari! Să fim serioși!".

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.