Stranieri

Mircea Lucescu, #1 în Europa ca diversitate și longevitate » GSP face radiografia unei cariere de legendă: recordurile care l-au propulsat lângă Ferguson, Lobanovski, Guardiola și Mourinho

Mircea Lucescu, într-o companie selectă

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  luni, 17 mai 2021

Cele 3 triumfuri din acest sezon, reușite pe banca lui Dinamo Kiev, titlul, Cupa și Supercupa în Ucraina, i-au completat lui Mircea Lucescu un palmares uluitor ca antrenor: 35 de trofee câștigate. Doar Alex Ferguson e peste el, în vreme ce nume precum Guardiola, Mourinho, Van Gaal, Lippi, Capello sau Cruyff se află în spatele său

Supercupa Ucrainei vara trecută! Titlul de campioană, antamat în urmă cu două săptămâni! Cupa Ucrainei, cucerită joia trecută, 1-0, după prelungiri împotriva Zoriei Lugansk. Trei trofee din 3 posibile în primul său an ca antrenor la Dinamo Kiev. Mircea Lucescu se întoarce triumfător în antrenorat și atinge în acest moment o cotă uluitoare, raportat la numărul trofeelor pe care le are în palmares. Nu mai puțin de 35! E pe locul 2 all-time, iar peste el se află poate cel mai mare tehnician pe care l-a dat fotbalul mondial: Alex Ferguson.

Compania în care se află Il Luce e una amețitoare, iar sub tehnicianul român se află nume colosale, foști sau actuali antrenori. De la Guardiola și Cruyff până la Trapattoni și Helenio Herrera. Lucescu are cucerite cu peste 50% mai multe trofee decât legendarul Trapattoni și mai mult decât dublu față de tehnicieni precum Ernst Happel, Capello, Heynckes, Matt Busby. 

Dintre primii 12 în acest top, care sunt și cei ce au atins cel puțin 20 de trofee cucerite, în afara lui Lucescu, activi mai sunt doar doi: Guardiola și Mourinho. În rest, toți ceilalți sunt retrași din activitate, în frunte cu Ferguson, Wenger, Hitzfeld, Van Gaal și Trapattoni, iar alții au decedat între timp: Stein, Lobanovski, Bob Paisley. 


ANTRENORTROFEE
Alex Ferguson49
Mircea Lucescu35
Jock Stein35
Pep Guardiola31
Valeri Lobanovski29
Jose Mourinho25
Ottmar Hitzfeld25
Giovanni Trapattoni22
Marcelo Lippi20
Louis Van Gaal20
Arsene Wenger20
Bob Paisley20
Carlo Ancelotti19
Helenio Herrera17
Ernst Happel17
Fabio Capello15
Miguel Munoz14
Johan Cruyff14
Guus Hiddink13
Jupp Heynckes13
Matt Busby13
Dick Advocaat13
Rinus Michel12
Bela Guttmann12
Zinedine Zidane11

Pep ne va depăși pe toți. Și pe mine, și pe Ferguson. La 50 de ani și la ritmul în care câștigă, nu va fi o problemă. E inteligent, întotdeauna se duce acolo unde își poate construi echipa, unde are toate resursele. Și la joc, și la trofee, e mereu foarte sus. Întreaga lui carieră a rămas la cel mai înalt nivel. Barcelona, Bayern, Manchester City. Așa va fi până la capăt

Mircea Lucescu

50 de aniare Guardiola, vârstă la care Mircea Lucescu câștigase ca antrenor doar 4 trofee. În schimb, Pep are deja 31 și va disputa și finala Champions League pe 29 mai

13 dintre cele35 de trofee cucerite de Lucescu sunt titluri de campion, bifate cu 6 echipe: Dinamo, Rapid, Beșiktaș, Galatasaray, Șahtior și Dinamo Kiev


Cu cine a luat Lucescu cele 36 de trofee

ECHIPATROFEE
Șahtior Donețk22
Dinamo București3
Rapid3
Dinamo Kiev3
Galatasaray2
Beșiktaș1
Zenit1

E numărul 1 ca diversitate și longevitate!

Mircea Lucescu e antrenorul, dintre cei analizați de GSP în acest studiu, care a câștigat trofee cu cele mai multe echipe, dar și cel care antrenează până la cea mai înaintată vârstă, el urmând să împlinească 76 de ani peste două luni

Radiografia celor 35 de trofee cucerite de Mircea Lucescu

  • 1986 - Cupa (Dinamo)
  • 1990 - Titlul, Cupa (Dinamo)
  • 1998 - Cupa (Rapid)
  • 1999 - Titlul, Supercupa (Rapid)
  • 2000 - Supercupa Europei (Galatasaray)
  • 2002 - Titlul (Galatasaray)
  • 2003 - Titlul (Beșiktaș)
  • 2004 - Cupa (Șahtior)
  • 2005 - Titlul, Supercupa (Șahtior)
  • 2006 - Titlul (Șahtior)
  • 2008 - Titlul, Cupa, Supercupa (Șahtior)
  • 2009 - Cupa UEFA (Șahtior)
  • 2010 - Titlul, Supercupa (Șahtior)
  • 2011 - Titlul, Cupa (Șahtior)
  • 2012 - Titlul, Cupa, Supercupa (Șahtior)
  • 2013 - Titlul, Cupa, Supercupa (Șahtior)
  • 2014 - Titlul, Supercupa (Șahtior)
  • 2015 - Supercupa (Șahtior)
  • 2016 - Cupa (Șahtior)
  • 2016 - Supercupa (Zenit)
  • 2020 - Supercupa (Dinamo Kiev)
  • 2021 - Titlul, Cupa (Dinamo Kiev)

Defalcarea trofeelor

  • Titlul 13
  • Cupa 10
  • Supercupa 10
  • Cupa UEFA 1
  • Supercupa Europei 1

35 de ani de la primul lui trofeu. A învins deținătoarea Cupei Campionilor!

Lucescu și-a trecut în palmares primul trofeu ca antrenor la 7 ani de la momentul în care a început să practice această meserie. În iunie 1986 a cucerit Cupa României cu Dinamo, în această vară se împlinesc 35 de ani. Performanța e una cu adevărat mare fiindcă în finală a învins-o pe rivala Steaua, care cu numai o lună și jumătate înainte câștigase Cupa Campionilor Europeni.

 În acel ultim act al Cupei, disputat pe fostul "23 August", în fața a 40.000 de spectatori, Steaua a avut un "11" chiar mai competitiv decât în finala cu Barcelona, de la Sevilla, fiindcă l-a putut folosi și pe căpitanul Tudorel Stoica. Dinamo s-a impus la limită, 1-0, grație golului marcat de Damaschin în minutul 71. Lucescu a trimis atunci în teren următoarea formulă de start: Moraru - Varga, Al. Nicolae, Lică Movilă, Stănescu - Rednic, Dragnea, Andone, Suciu - Damaschin, Orac. 

În schimb, Steaua a avut o garnitură stelară: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulesu - Balint, T. Stoica, Boloni, Majearu - Lăcătuș, Pițurcă. Acea Cupă a rămas singurul trofeu pentru Lucescu în primii lui 10 ani de antrenorat. Umătoarele au fost bifate abia în vara lui 1990, când a realizat eventul, tot cu Dinamo.

Are trofeu și cu Brescia

Lucescu figurează oficial cu 35 de trofee, însă în palmaresul său mai există o Cupă, într-o competiție care însă nu contează atunci când se contabilizează oficial trofeele, Cupa Anglo-Italiană, care a fost și desființată în 1996. Luce a triumfat aici în sezonul 1993-1994, când o pregătea pe Brescia.

În faza grupelor s-a clasat pe primul loc, având următoarele rezultate: 2-0 cu Charlton, 3-3 cu Bolton Wanderers, 3-1 cu Notts County și 1-0 cu Middlesbrough. În semifinale, Brescia a eliminat-o pe Pescara, 1-0 acasă și 2-3 în deplasare, iar în finala disputată pe Wembley s-a impus cu 1-0, în fața lui Notts County, gol marcat de Ambrosetti. În acel meci au evoluat și românii Hagi și Sabău.

Guttmann și Trapattoni s-au oprit la 74 de ani! Luce are pe masă contract până la 78 de ani!

Performanțele reușite de Lucescu vin la o vârstă pe care n-a reușit să o atingă, ca tehnician activ, nici unul dintre cei care apar în aceste pagini. Cel care a profesat cel mai mult a fost Bela Guttmann, care s-a retras în 1973, de la FC Porto, când avea 74 de ani. 

În schimb, Lucescu va împlini 76 în luna iulie, când va bifa și 42 de ani de la momentul în care a debutat în această meserie, în vreme ce Guttmann, născut la Budapesta în 1899, a avut o carieră de "principal" de numai 40 de ani. Trapattoni a renunțat și el la 74 de ani și jumătate, ultima echipă pe care a pregătit-o fiind naționala Irlandei, de care s-a despărțit în septembrie 2013. Il Luce are pe masă prelungirea contractului cu Dinamo Kiev, până în vara lui 2023, atunci când va avea 78 de ani!

Se luptă cu selecționerul statului Kosovo

Lucescu a debutat ca antrenor în 1979. Are deja 42 de ani de la acel moment, dar un alt tehnician care e în activitate e peste el. Numele acestuia: Bernard Challandes, un elvețian care acum e selecționer al statului Kosovo. Deși e mai tânăr cu 6 ani decât Lucescu, Challandes și-a început cariera de tehnician în 1978, cu un an înaintea românului. La acea vreme, elvețianul avea numai 27 de ani. Totuși, parcursul celor doi nu suportă comparație, Challandes are doar două trofee în CV: titlul cu Zurich (2009) și Cupa Elveției cu Sion (2011). Și selecționerul Albaniei, italianul Edoardo Reja, a luat startul ca tehnician tot în 1979, ca Lucescu, dar el nu are niciun trofeu câștigat!

Bernard Challandes

1 an și 5 lunia fost cea mai mare pauză pe care Lucescu a făcut-o în cariera de antrenor: între februarie 2019, când a fost demis de la naționa Turciei, și iulie 2020, când a preluat-o pe Dinamo Kiev

4 trofeede cel mai bun antrenor al anului a câștigat Mircea Lucescu în Ancheta Gazetei Sporturilor, care a debutat această secțiune în 2004. Tot de 4 ori a câștigat și Dan Petrescu

VIDEO Imagini colosale de acum 26 de ani cu Mircea Lucescu, Andone și Ioanițoaia: „Ce bună e secvența! Ce tânăr era nea Mircea... Dumnezeule!”

CITEȘTE ȘI » 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.