Opinii

Implozia Craiovei

Editorial Cristian Geambașu

Articol de Cristian Geambașu  —  luni, 17 mai 2021

Se nasc întrebări după încă un sezon ratat al echipei finanțate de Mihai Rotaru. Întrebări accentuate și de promovarea rivalei patronate de familia Mititelu.

Asistăm la implozia unei echipe. 4 înfrângeri consecutive. Craiova patronată de Mihai Rotaru se prăbușește din interior, cu un zgomot înfundat. Nimeni nu înțelege ce se întâmplă. Mai ales de două săptămâni încoace. Cum a fost posibil ca după două victorii împotriva CFR-ului și FCSB-ului la început de play-off totul să se transforme într-o prelungită agonie? Dar agonie este un termen prea literar. La fotbal se spune că echipa e praf. Sau pe butuci. Cine este autorul?

Varianta Ouzounidis

Marinos Ouzounidis arată spre jucători, ceea ce nu doar la noi este semnul începutului sfârșitului pentru antrenor. Războiul cu fotbaliștii are mereu același deznodământ. Grecul nu dă nume, însă atunci când amenință că va folosi echipa a doua cu FCSB trimite mesaje țintite spre liderii echipei: Cicâldău, Nistor, Ivan, Vătăjelu (reactivat chiar de el, de Ouzounidis), Mateiu.

Mai bine băgăm echipa a doua cu FCSB! Să vedem iarăşi acest joc? Nu pot să accept! Asta nu e echipa mea, nu e stilul meu! Nu pot să înţeleg cum au renunţat aşa la meci. Chiar dacă scorul e 10-0, de ce să te opreşti!? Nu mai credeau și au încetat să mai joace. E incredibil!
Marinos Ouzounidis după Craiova-CFR 1-3

Apă chioară

Problema este că dacă va proceda așa, Ouzounidis nu s-ar limita să țină o lecție de pedagogie cu Nistor și Cicâldău, ci ar alimenta scandalul din lupta pentru titlul de campioană. Pentru că ar putea fi acuzat de clujeni că nu își apără corect șansele, oferind formației lui Becali perspectiva unui meci mai ușor. Cadrele TV au surprins, în timpul jocului pierdut cu CFR (1-3), mina unui om mai degrabă contrariat de ce vede pe teren decât aceea a unei persoane preocupate să găsească soluții. 

Criza de efectiv - doar în timpul partidei de sâmbătă oltenii i-au pierdut pe Baiaram și Marius Constantin - explică parțial exprimarea plată a echipei. Mai exact, de apă plată. Altfel spus, apă chioară, de la chiuvetă. Fără bule, fără viață. Și atunci, care este stilul invocat de Ouzounidis?

Cicâldău a dezamăgit în derby-ul cu CFR Cluj. Foto: CSU Craiova

Care este, de fapt, stilul grecului?

Și care este echipa care în mintea lui toarce spre perfecțiune? Să nu uităm că și atunci când au câștigat, oltenii o făceau anevoie, cu economie de mijloace și cu multe icnete. "Stilul" Ouzounidis amintește mai curând de școala veche a antrenorilor italieni, nu de moda fotbalului contemporan, ofensiv, cursiv, spectaculos, gen Tuchel sau Nagelsmann. Scuzați comparația cam hazardată! 

Se auzise de atunci când a fost numit că Ouzounidis este tipul de tehnician care la un moment dat intră în conflict cu jucătorii exponențiali ai vestiarului. Doar că în Bănie a reușit-o în câteva etape. Când și de ce s-a produs ruptura? Este el prea arogant? Că n-or fi alde Cicâldău, Nistor, Nicușor Bancu sau Andrei Ivan personalități de dimensiunea unui Balaci sau Costică Ștefănescu.

„Clona” și „originalul”

Apropo de trecut. În acest punct, apare ca din senin o altă problemă. Cea identitară. Problemă adâncită de promovarea pe prima scenă a celeilalte formații a Craiovei, cea patronată de familia Mititelu. Potrivit sondajului inițiat de Gazeta Sporturilor, cam doi din trei microbiști susțin echipa venită din liga secundă, nu "clona". 

Să fie rezultatele proaste ale lui CSU din ultima vreme și unda de șoc a apariției rivalei conduse de Mititelu junior? Greu de spus. Cert este că Bănia nu va fi un oraș liniștit în sezonul următor, iar Poliția și Jandarmeria trebuie să se aștepte la tot ce poate fi mai rău. Să dea zeul fotbalului să ne înșelăm!

Factorul Rotaru

Mă îndoiesc că o eventuală cucerire a Cupei României va salva sezonul echipei aflate pe punctul să piardă și locul 3 în Liga 1. Cupa este prea puțin și miroase a premiu de consolare. Mihai Rotaru tace deocamdată. Este genul acela de tăcere rău prevestitoare, după încă un sezon ratat la care a contribuit și el, cel puțin prin alegerile bizare în materie de antrenori. 

Și se nasc întrebări. De exemplu, cât va mai fi dispus să cheltuie într-o întreprindere care de ani buni lucrează în pierdere și care nici nu beneficiază de simpatia largă a publicului local?

Sunt curios, de asemenea, ce gândesc Sorin Cârțu și Gică Craioveanu?, doi oameni importanți din trecutul Craiovei istorice, aceea care nu putea fi confundată sau clonată. Sunt curios pentru că țin la ei și, dincolo de orice, mi se pare nedreaptă ostilitatea suporterilor.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.