Dezbaterea zilei de luni, 17 mai, propune următoarea întrebare: ce contează mai mult pentru un club, trofeele sau profitul?
„Mai sunt două etape, CFR este clar favorită, dar șansele FCSB-ului nu sunt dispărute complet. Dincolo de calcule, Gigi Becali pare să privească destul de senin varianta de a rata titlul și anul acesta, argumentul său fiind unul singur: «Clubul are 10 milioane în cont, de ce aș fi supărat?». Pornim de aici și dezbatem astfel cât de importantă este pentru un club stabilitatea financiară și dacă ea trebuie să fie chiar prioritară înaintea performanțelor sportive”, a explicat Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP și moderatorul dezbaterii.
VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 17 mai » Ce contează mai mult pentru un club: trofeele sau profitul?
Dan Udrea: „Trofeele și performanța sportivă contează mai mult”
- „Nu cred că poate exista stabiltate financiară fără trofee și performanță. În anii trecuți, în care FCSB nu a luat titlul și a ratat grupele europene, pierderile au fost mari. În 2017, unde apare o performanță, calificarea în grupele Europa League, profitul a fost de 500.000 euro. Între 2011 și 2013, FCSB a făcut un profit cumulat de aproape 20 de milioane de euro. Ce s-a întâmplat în acea perioadă? Două titluri, calificări succesive în grupele Europa League cu două primăveri europene și o prezență în grupele Champions League. Nu cred că putem delimita performanțele sportive și trofeele de bunăstarea unui club.
- Performanțele sportive îți aduc și altceva în afară de bani. Hai să ne gândim cum arăta acest club în urmă cu 15 ani, când încă nu era degradat de intervențiile și faptele lui Becali. Avea suporteri foarte mulți, ceea ce este cel mai important. De atunci, FCSB și-a pierdut pe rând o parte din suporteri și asta se vede din prezența pe stadion.
- O explicație a îndepărtării suporterilor este modul lui Becali de a gândi exclusiv financiar. Din cauza acestui mod primitiv de a conduce, a ajuns să piardă și toate fostele glorii. Ultimul a fost Duckadam, a plecat și el.
- FCSB a fost prejudiciată de modul în care Becali a relaționat cu anumiți oameni și instituții. Să ne imaginăm cum era FCSB astăzi dacă relația cu MApN, stricată exclusiv de Gigi Becali, era ca înainte. FCSB era în Ghencea și poate putea să folosească deja noul stadion. Poate FCSB era deja campioană, în grupele cupelor europene, poate nu mai aveau pierderile astea pe bandă rulantă.
- Modul ăsta de a gândi cred că a tras clubul ăsta încet-încet în jos și l-a adus într-o stare de degradare continuă”.
Fotbalul se face pentru suporteri, pentru spectacol. Ăsta e punctul meu de vedere ca om de fotbal, nu de afaceri. Mi se pare normal ca un brand ca FCSB să facă sportul pentru suporteri, care uneori pot fi principalii sponsori, dacă ne aducem aminte de meciurile FCSB-ului cu Chelsea, Ajax, când se umplea stadionul și FCSB câștiga peste un milion și jumătate de euro doar din bilete.
Dacă desconsideri suporterii, nu o să faci nici business, pentru că ei citesc, se uită la performanțele echipei, nu mai vin la stadion, nu mai cumpără produse cu sigla clubului și sponsorii nu o să mai vină. La FCSB iar va fi un an fără trofeu, fără campionat, fără Cupă, în grupele Europa League nu s-a calificat și suporterii se îndepărtează de echipă. Și ei au orgoliul lor și ușor-ușor se îndepărtează.
- Valeriu Răchită, fost jucător Steaua
Remus Răureanu: „Un club neatent la partea financiară se îndreaptă mai repede spre insolvență decât spre titlu”
- „Mi se pare că nu poți ajunge să câștigi trofee, dacă nu te gândești la bani în primul rând. O echipă care are contabilitatea șvaițer se îndreaptă mai repede spre insolvență decât spre titlu. Cazul lui Dinamo.
- În România, mi se pare sănătos principiul lui Becali, fiindcă au fost cluburi care au jucat ca la cazino, cu o strategie de gambleri. Au pompat bani care nu existau, cu gândul că vor ajunge în Champions League și că vor recupera în felul acesta pierderile. Nu au ajuns în grupe, fiindcă nu există nicio garanție în fotbal, oricât ai investi. Au intrat în faliment, au păcălit jucători, au păcălit statul.
- Nu ai cum să investești încontinuu dincolo de posibilitățile firești ale clubului. Poți face asta doar dacă ai o societate, o țară, dispuse să te susțină în demersul ăsta, în goana după un titlu, fără să îți ceară banii înapoi.
- CFR Cluj, cel mai de succes club din România în ultimii 4 ani, nu e un model de succes și din punct de vedere economic. Pentru că CFR are o datorie către Varga, patronul societății, de 20 de milioane de euro.
- FCSB, ca și Craiova, s-a pus la adăpost cu această strategie de a miza pe jucători tineri. Au de suferit în campionat, dar pot oricând să vândă un jucător, doi, trei, ca să își echilibreze bugetul. CFR, care a creat un lot foarte experimentat, alcătuit doar pentru victorii pe teren, nu are alternativă. Ori ia titlul și merge în cupele europene, ca să își mai regleze bugetul, ori ajunge în colaps. CFR nu-i poate vinde pe Deac, pe Camora, pe Hoban. Ei sunt utili, iau titlul, îi bat pe Baiaram sau Oaidă pe teren, dar pentru economie sigur sunt mai buni Baiaram sau Oaidă.
- E adevărat că sunt și dezavantaje. Fiindcă suporterii nu se uită în bilanț, se uită în clasament. Dar îți poți asuma să îi superi pe suporteri, doar ca să menții clubul în viață. Sau poți să joci ca Borcea și ca Badea, ca la cazino, suporterii să te aclame și să te poreclească Leonidas, dar societatea să se ducă spre groapă, spre faliment direct”.
Toți vrem în fruntea clasamentului, dar nimic nu se poate face fără bani. Din păcate, cam toți fug când e vorba să contribuie în vreun fel sau altul la acest joc de fotbal. E clar că mai bine să ai grijă de buget. Să vezi câți bani scoți de pe fotbaliști, câți bani din publicitate ai.
Construcția bugetului este foarte importantă. Când nu primești ajutor de la stat etc, trebuie să ai grijă cum gestionezi banii. Ai nevoie de un echilibru foarte atent. Să nu promiți prime foarte mari, să dai mulți bani pe jucători.
Eu sunt foarte atent la aceste lucruri. Le-am putea face altfel, mai spectaculos, dar aș risca foarte mult. Exercițiul meu de management presupune să construiesc Botoșaniul pe un buget echilibrat.
- Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani
CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „N-am văzut suporteri aplaudând un extras de cont. Toți trăiesc pentru trofee!”
- „Sportul la nivel înalt înseamnă obsesie pentru victorii, pentru trofee. Campionii ridică deasupra capului cupe, medalii, centuri, diplome, nimeni nu ridică deasupra capului un cec, cu atât mai puțin cecul altcuiva. Nu știu foarte mulți oameni bucuroși de prosperitatea altcuiva, de asta nu cred că Gigi Becali nu poate fi aplaudat de vreun suporter pentru că are el bani mulți în cont și doarme liniștit.
- Din contră, discursul lui Gigi Becali îi va înstrăina pe suporteri și mai mult față de echipa asta. Niciun fan nu ține cu echipa de dragul lui Gigi Becali și a banilor lui. Unii țin pentru că o consideră echipa istorică, alții pentru că tot așteaptă niște performanțe pe care clubul le tot promite.
- E adevărat că profitul este semnul unei companii sănătoase, dar parcă s-au strâns prea mulți ani doar de promisiuni și fără satisfacții pentru suporteri.
- N-am văzut pe nimeni aplaudând un lingou de aur, n-am văzut suporteri ovaționând un autocar care se plimbă prin centrul orașului cu un extras de cont, cu un cec pe care scrie "10 milioane de euro în contul lui Gigi Becali"
- Cred că fără trofee, echipa lui Gigi Becali va însemna din ce în ce mai puțin. Nu în procente absolute ca popularitate, dar ca atașament efectiv al oamenilor simpli, care vor bucurii la fel de simple. Adică trofee”.
Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!
{{text}}