Cu un an înainte să expire mandatul actualei conduceri, Liga Profesionistă de Fotbal invită cluburile să conducă singure instituția, după opt ani în care le-a ignorat.
La LPF vor fi alegeri pentru președinție în 2022, așa că administrația actuală a intrat deja în campanie pentru încă un mandat. Ce le promite celor 16 cluburi din eșalonul de elită: în curând se vor conduce singure.
Justin Ștefan le-a explicat membrilor din Adunarea Generală că vor fi înființate două comisii pentru ei: o comisie "business" și una "sport".
Câte opt președinți ai cluburilor vor face parte din fiecare comisie. Componența fiecăreia va fi stabilită în urma unei votări.
Conducătorii din "business" și din "sport" vor putea, teoretic, să influențeze toate deciziile importante care au legătură cu prima ligă.
O democratizare a campionatului, una pe care secretarul general Ștefan le-o promite cu un an înaintea alegerilor și într-un moment în care cluburile au contestat tot mai des comportamentul avut de LPF în mandatele cuplului Gino Iorgulescu-Justin Ștefan.
Cel mai bun angajator
Comentariile critice s-au referit mai ales la bugetul uriaș al instituției, unul pe care Liga Profesionistă îl consumă aproape numai cu salariile puținilor angajați pe care îi are.
LPF are 25 de angajați și plătește salarii de 9,1 milioane de lei, o sumă la care se mai adaugă cheltuieli cu terți în valoare de 1,4 milioane de euro.
Rezultă un venit mediul lunar de 6.000 de euro pentru fiecare angajat al Ligii. Există în instituție și salarii de peste 15.000 de euro, atât câștigă președintele Iorgulescu, secretarul general Ștefan. Ei sunt plătiți la nivelul celor mai buni fotbaliști din campionat.
Doar CFR și FCSB își permit să suporte asemenea costuri. LPF nu are în subordine nici loturi naționale, nici comisii jurisdicționale, nici Comisia Centrală a Arbitrilor. De toate acestea se ocupă Federația.
7 la sutădin valoarea drepturilor TV reprezintă comisionul pe care îl percepe LPF, adică două milioane de euro din totalul de 28,5 milioane de euro. Echipele ajung să încaseze întreaga sumă, de fapt, pentru că LPF oprește comisionul aferent dintr-un contract de sponsorizare avut cu o casă de pariuri
LPF i-a enervat și cu VAR
Cluburile au fost nemulțumite de prestația Ligii Profesioniste și în "cazul VAR". LPF insista că Federația era responsabilă de achitarea costurilor pentru implementarea arbitrajului video în prima ligă, din moment ce Comisia Centrală a Arbitrilor e un departament din FRF.
În urma negocierilor pe care le-au purtat instituțiile a rezultat că Liga o să contribuie și ea cu 250.000 de euro, jumătate din suma necesară pentru pregătirea arbitrilor în folosirea VAR.
Valeriu Iftime s-a referit tocmai la salariile foarte mari din LPF atunci când a comentat subiectul acesta:
"Știți cum e situația? Bogații trebuie doar să scotocească prin buzunare ca să găsească niște mărunțiș, așa ar trebui să procedeze Liga pentru a avea banii pentru VAR. LPF oprește anual mai mult de două milioane de euro din drepturile TV!".
{{text}}