Fotbal   •   Liga 1   •   SPECIAL

De la titlul lui Andone la performanța lui Edi Iordănescu » Povestea fiecărui campionat cucerit de CFR Cluj! Ardelenii chiar sunt „echipa mileniului”

+50 Foto
CFR Cluj sărbătorește un nou titlu, al șaptelea // Foto: GSP

Articol de Bogdan Fechită   —  joi, 20 mai 2021

CFR Cluj a devenit pentru a șaptea oară campioană a României la fotbal. Ardelenii și-au asigurat astfel titlul de „campioană a provinciei”, fiind echipa din afara Bucureștiului cu cele mai multe titluri câștigate.

De altfel, chiar dacă MM Stoica îi contestă titlul de „echipa deceniului”, CFR Cluj poate fi considerată chiar echipa noului mileniu în Liga 1, având în vedere faptul că are cele mai multe titluri câștigate pe prima scenă a fotbalului românesc din 2001 încoace.

EchipăNr. Titluri
CFR Cluj7
Steaua / FCSB6
Dinamo3
Rapid1
Unirea Urziceni1
Oțelul 1
Astra1
Viitorul 1

Toate cele 7 titluri au fost cucerite de CFR Cluj din sezonul 2007/2008 încoace, adică 7 campionate câștigate în 14 sezoane! Iată povestea fiecărui triumf:


2007/2008 Primul succes: stanierii încep să invadeze lotul CFR-ului

În 2008, CFR cucerea primul titlu din istorie și spărgea aproape două decenii de monopol al Bucureștiului. Titlul venea la doar patru ani după promovarea în prima ligă și era cucerit de o echipă antrenată de Ioan Andone.

Pe lângă jucătorii autohtoni care duseseră greul și în anii precedenți (Panin, Minteuan, Anca, Mureșan), începuse să se formeze și un contigent de jucători străini ce aveau să propulseze CFR-ul spre titlu. Nume ca Tony, Cadu, Dorsin, Culio, Dubarbier și Fabbiani începeau să apară în lotul echipei și să contribuie la primul titlu câștigat de clujeni.

CFR a câștigat atunci campionatul cu 76 de puncte, peste Steaua, clasată pe locul doi și la 15 puncte în fața Rapidului, clasat pe locul 3.


CFR Cluj în 2008

2009/2010 Titlul revine la Cluj

După un sezon în care echipa construită de Dan Petrescu la Urziceni a reușit surpriza și a luat campionatul, titlul a revenit la Cluj în următoarea ediție, 2009/2010. Clujenii au început sezonul cu Antonio Conceicao, însă acesta a fost demis la jumătatea lunii noiembrie și înlocuit cu italianul Andrea Mandorlini.

În lot se afla și Roberto de Zerbi, fostul antrenor al lui Vlad Chiricheș la Sassuolo, proaspăt numit la Șahtior, dar și Nicolae Dică, actualul secund al naționalei. De asemenea, a fost primul titlu cucerit de Ciprian Deac cu CFR Cluj, jucător care se află și în prezent în lotul ardelenilor. 

Alături de Cristian Bud, Lacina Traore era unul din tunurile ardelenilor și era văzut una din marile speranțe ale fotbalului, urmând să fie vândut ulterior pe una dintre cele mai mari sume primite pe un jucător din Liga 1.

Pentru al doilea titlu, CFR (69 de puncte) s-a duelat cu Unirea Urziceni (locul 2, 66 de puncte) și FC Vaslui (locul 3, 62 de puncte).

2011/2012 Al doilea titlu cu Andone pe bancă

După un alt sezon în care titlul a ajuns și la Galați, câștigat de Oțelul, CFR Cluj bifează un nou succes, cel de-al treilea din istoria clubului. Campionatul l-a început cu portughezul Jorge Costa pe banca tehnică, însă acesta a fost înlocuit cu Ioan Andone pe final de sezon, mai exact în luna aprilie, când șansele la titlu păreau compromise.

A fost titlul care l-a scos la rampă pe Pantelis Kapetanos (12 reușite în Liga 1, golgeterul clujenilor). Alături de senegalezul Modou Sougou, grecul a format un atac letal care a a adus titlul în Gruia. În lot îi mai regăsim pe fostul rapidist Vasile Maftei, precum și pe Camora, cel care va deveni ulterior căpitanul incontestabil al echipei.

CFR a câștigat acest titlu la limită, cu doar un punct în fața lui FC Vaslui. Ardelenii au avut la final 71 de puncte, în timp ce echipa lui Porumboiu (cu Wesley în mare formă, 27 de goluri) a acumulat 70 de puncte. Pe locul 3 s-a clasat Steaua, cu 66 de puncte.

2017/2018 Începe hegemonia CFR

Timp de cinci sezoane, CFR nu s-a mai regăsit pe lista campioanelor. În această perioadă, trei dintre titluri au fost cucerite de Steaua/FCSB, iar câte unul de Astra și de Viitorul Constanța.

Sezonul 2017/2018 a revenit însă clujenilor, iar de aici începe hegemonia cu cele patru titluri câștigate consecutiv. A fost primul titlu câștigat de Dan Petrescu cu CFR, acesta luându-i locul lui Vasile Miriuță în presezon.

A fost sezonul lui George Țucudean, golgeterul echipei, dar și al campionatului, cu 15 reușite, la fel ca Harlem Gnohere (FCSB). De asemenea, poarta era ferecată de Arlauskis, iar pe teren se aflau jucători ca Boli, Camora, Vinicius, Djokovic și Omrani. Cristian Manea începea să se impună în primul 11 al echipei, în timp ce Bordeianu, Hoban și Deac erau deja jucători de bază.

CFR a terminat playoff-ul cu 50 de puncte, cu doar un punct deasupra FCSB-ului, în timp ce CS U Craiova s-a clasat pe locul 3, la mare distanță de cele două, cu doar 38 de puncte.

2018/2019 Petrescu pleacă, dar mai și revine

CFR a câștigat titlul și în acest sezon, deși pe banca tehnică s-au perindat mai mulți antrenori. Sezonul a început cu Dan Petrescu, însă acesta a semnat în presezon cu chinezii de la Guizhou Hengfeng și i-a lăsat astfel locul lui Edward Iordănescu.

Fiul fostului selecționer al naționalei nu a rezistat nici două luni, fiind demis pe final de iulie, când echipa se afla pe locul 7. Înlocuitorul lui Edward a fost Antonio Conceicao, însă și acesta avea să fie concediat la mijlocul lunii februarie 2019, iar Alin Minteuan a preluat echipa. În final, după doar o lună, Minteuan a fost mutat la echipa secundă, iar Dan Petrescu a revenit la CFR și și-a adjudecat titlul.

Și acest sezon a fost marcat de evoluțiile foarte bune ale lui George Țucudean, care a devenit pentru a doua oară la rând golgeterul Ligii 1, de această dată ocupând singur prima poziție, cu 18 reușite. De asemenea, sezonul a mai fost marcat de experimentul Julio Baptista. Adus ca o mare vedetă, fostul brazilian de la Real Madrid și AS Roma nu a reușit să se impună la CFR, fiind în urmă cu pregătirea fizică.

În clasamentul din playoff, CFR Cluj a terminat tot cu 50 de puncte, însă de această dată a avut două peste FCSB (locul 2) și 11 peste Viitorul (locul 3).

2019/2020 Titlul pe pandemie Covid-19

A urmat un sezon marcat de pandemia de Coronavirus, cu meciuri suspendate câteva luni, dar la finalul cărui CFR Cluj și-a păstrat coroana de regină a fotbalului românesc.

Cu Dan Petrescu pe banca tehnică pe parcursul întregului sezon și cu un Ciprian Deac în mare formă, CFR Cluj și-a adjudecat titlul la capătul unui sezon în care nu s-au disputat toate meciurile.

Astfel, clujenii au terminat pe locul 1 cu 49 de puncte și 10 meciuri disputate în playoff, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe locul doi cu 44 de puncte și 9 meciuri disputate Pe locul 3 s-a clasat Astra Giurgiu, echipă care a avut doar opt meciuri în playoff și a adunat 33 de puncte. FCSB s-a clasat abia pe locul 5, după FC Botoșani, dar cu un meci în minus față de moldoveni.

CFR Cluj, campioană în 2020

2020/2021 Poker și titlul lui Edward Iordănescu

În acest sezon, CFR Cluj și-a adjudecat din nou titlul de campioană, iar FCSB se va clasa sigur pe locul doi. Campionatul a început cu Dan Petrescu pe bancă, însă acesta a fost demis la finalul lunii noiembrie și înlocuit cu Edward Iordănescu, acesta revenind la echipă după experiența scurtă din 2018.

De această dată, Iordănescu Jr. a rămas la echipă până la finalul sezonului și a celebrat primul său titlu câștigat ca tehnician, dar al șaptelea din istoria lui CFR Cluj. Și în acest sezon, Ciprian Deac a fost locomotiva echipei, având evoluții care a menținut CFR-ul pe drumul spre titlu.

Cu 7 titluri câștigate în cele două decenii de la începutul acestui mileniu, toate cucerite de o echipă care a revenit în prima ligă în 2004, CFR Cluj demonstrează că nu e doar echipa deceniului, ci și echipa noului mileniu.

Citește și alte știri despre CFR Cluj:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.