O explicație pentru modul în care s-a încheiat disputa pentru campionat: trupa din Gruia a fost ajutată din plin de metodele, inclusiv neortodoxe, ale conducerii, dar și de cuplul preparator fizic-doctor, în vreme ce FCSB nu s-a ales cu nimic de pe urma "strategiei" extrem de vocale a tandemului Gigi-MM, iar lotul e plin de accidentări în primul sezon plin cu Neubert la echipă.
CFR e campioană. Iarăși! Pentru al 4-lea sezon consecutiv! FCSB e loser. Iarăși. Pentru al 6-lea sezon consecutiv!
O dată se poate spune că e întâmplare, a doua oară poate fi coincidență, dar în acest raport CFR vs FCSB s-a așternut deja o tradiție. Care spune că o echipă câștigă mereu și cealaltă pierde mereu! Actualul campionat a confirmat regula, chiar dacă ambele echipe au jucat slab.
Ca fotbal prestat nu există o campioană adevărată pentru 2020-2021. Dacă cel mai bun fotbal din play-off a fost arătat de Sepsi, înseamnă că titlul are o destinație care a fost decisă de alte lucruri, nu doar de modul în care echipa s-a exprimat.
Ce stă în spatele acestui nou triumf? Detaliile, cele care întotdeauna fac diferența, așa atrage mereu atenția Mircea Lucescu! Și care sunt detaliile acestui sezon?
Banca FCSB-ului e de Liga 3! Cea a CFR-ului e de titlu
Primul ține de competența staff-ului tehnic. În principal de cuplul preparator fizic - doctor. Situația în care CFR și FCSB au ajuns la ora meciurilor decisive, din perspectiva lotului, e de un contrast atât de mare, încât nu poate lăsa loc interpretărilor.
Banca de rezerve a FCSB-ului la meciul cu Sepsi, din etapa trecută:
- A. Vlad
- Perianu
- Musi
- Ciuciulete
- Fulga
- Ad. Niță
- Buziuc
- Vână
Banca de rezerve a CFR-ului la meciul cu Botoșani, de marți seară:
- Bălgrădean
- Latovlevici
- Ben Youssef
- Hoban
- Itu
- Chipciu
- Pereira
- Păun
- Rondon
Mitul Neubert începe să se destrame
Variantele FCSB-ului nu sunt demne nici măcar de Liga 3, cu atât mai puțin de o echipă cu pretenții de a fi campioană. În schimb, CFR ar fi putut alcătui ușor un prim "11", exclusiv din fotbaliștii de rezervă, cu care s-ar fi bătut foarte probabil la titlul de campioană.
Cine nu crede, să noteze următoarea formație: Bălgrădean - Susici, Ben Youssef, D. Ciobotariu, Latovlevici - Hoban, Itu - Chipciu, Omrani, Pereira - Rondon
Preparator la FCSB e "magicianul" Neubert, dar în ciuda laudelor pe care le-a tot primit, poate că are și el pe conștiință aproape un prim "11" format din jucători care au avut probleme medicale grave sau mai puțin grave, a căror absență a cauzat daune majore clubului. Pe această listă: Miron, Panțâru, Moruțan, Nedelcu, Ovidiu Popescu, Șut, Olaru, Coman, Vukusici, Buziuc.
Mitul Neubert începe să se spulbere, iar actualul preparator al FCSB-ului ar trebui să se întrebe de ce inclusiv cei de la Al Wasl, fostul său loc de muncă, și-au pus mari semne de întrebare în privința accidentărilor extrem de dese din rândul echipei.
2jucători accidentați are CFR acum: Cestor și Omrani
7jucători accidentați are FCSB în acest moment: Haruț, Miron, Nedelcu, Panțâru, Ovidiu Popescu, Șut, Fl. Coman
CFR Cluj a bifat al 7-lea titlu din istorieDar un titlu, așa cum am mai scris, chiar pe parcursul acestei primăveri, nu se câștigă exclusiv pe teren. E nevoie și de jocuri de culise, de influență, de o conducere capabilă să împingă sau să tragă echipa atunci când aceasta se află în dificultate. Iar la acest capitol, CFR o subordonează total pe FCSB!
Demonstrație de forță pe axa FRF-CCA-arbitri
Cel mai bun exemplu despre ce putere are CFR e ceea ce s-a întâmplat în play-off după momentul în care primele două clasate au declanșat un război total împotriva câte unui arbitru. FCSB l-a acuzat violent pe Istvan Kovacs și a cerut să nu mai fie oficiată de el. Același lucru a făcut CFR cu Ovidiu Hațegan.
Rezultatul? Chiar la scurt timp, Vassaras l-a delegat pe Kovacs la Craiova - FCSB! Semn că Becali, MM, Argăseală n-au niciun cuvânt de spus la FRF și CCA, n-au nicio "intrare", niciun prieten, nimic! Mai mult, Kovacs greșește grav, anti-FCSB, în startul meciului, când nu dictează un penalty.
În schimb, din momentul în care CFR a solicitat să nu-l mai primească pe Hațegan, Vassaras s-a supus, iar clujenii nu l-au mai văzut pe arbitrul numărul 1. Deloc! La niciun meci! Semn că Varga-Copilu e un cuplu cu foarte multă influență la FRF via CCA!
Mare demonstrație de forță și de putere din partea CFR-ului! Așa se ia un titlu! Nici n-ar avea cum să fie altfel fiindcă relația CFR - FRF n-a conținut niciodată turbulențe, acuzații, amenințări, jigniri și procese la TAS, așa cum s-a întâmplat pe ruta FCSB - FRF!
Dacă Becali crede că va mai putea lua vreodată un campionat aflându-se într-un război deschis cu Burleanu și ceilalți de la Casa Fotbalului, înseamnă că e fie naiv, fie consiliat fals de oamenii pe care îi plătește în club.
0meciuri a arbitrat Hațegan în tot play-off-ul de când CFR l-a recuzat oficial, iar de atunci s-au mai disputat nu mai puțin de 6 runde
3meciuri a oficiat Kovacs în play-off de când FCSB l-a recuzat oficial, toate 3 cu implicarea directă a primelor două clasate: Sepsi - CFR 0-1, Craiova - FCSB 2-0, Craiova - CFR 1-3
CFR a tăcut, a abordat și a racolat...
CFR a arătat că are influență la arbitri, chiar mare de tot, dar tot n-ar fi fost probabil suficient. Acest club a învățat repede tehnicile neortodoxe prin care se câștigă un titlu și a apelat la ele și în actualul sezon.
Și anume, abordarea și racolarea unor fotbaliști, de la echipe care urmau să-i fie adversare și, eventual, să o ajute în meci direct. Cazul Bouhenna e cel mai bun exemplu. Cazul Jonathan Rodriguez e un alt argument că CFR a lucrat serios și pe întuneric pentru a nu pierde campionatul.
V-ați întrebat de ce CFR le-a solicitat acestor fotbaliști, la fel și lui Bălgrădean, să nu-și anunțe clubul că au semnat cu CFR? Dacă vrei să ascunzi ceva înseamnă că vrei să câștigi ceva pe căi care încalcă măcar onestitatea, dacă nu cumva chiar și legea!
... FCSB doar a vorbit, a tastat și a postat
În tot acest timp, FCSB a stat pe Facebook și la TV. Gigi Becali a continuat să facă tactica în emisiunile televiziunilor, unde s-a dezlănțuit și la adresa FRF, crezând că așa va crea un curent favorabil clubului său.
Mihai Stoica a amendat fiecare eroare de arbitraj, reală sau închipuită, dar a făcut-o pe Facebook, din spatele unui monitor. Exact ca un suporter, fără a avea vreun efect direct către Casa Fotbalului și a Comisiei Centrale.
În vreme ce cuplul Becali - MM credeau că sunt vocali, fiindă erau prezenți, teoretic, în spațiul public, în culise, CFR obținea interzicerea lui Hațegan, dar și semnăturile lui Bouhenna și Rodriguez! E o diferență care se vede și în clasament!
Toate echipele de top au nevoie de ajutor în culise
În anii '80, când Steaua avea o trupă fantastică, tot avea nevoie de ajutorul arbitrilor pentru a câștiga anumite meciuri. Dinamo din perioada anilor 2000 era o echipă care avea jucători de superclasă, în frunte cu Mutu, Marius Niculae, Claudiu Niculescu, Dănciulescu, Lobonț, Zicu, Adrian Cristea etc, avea și antrenori de top, precum Dinu, Andone și Rednic, dar chiar și așa era nevoie să fie controlat până și vântul de Cristi Borcea. Și l-a controlat, dovadă că Dinamo a luat 4 titluri între 2000 și 2007!
Exemplele pot continua la nivel înalt și în Europa. Juventus a fost, în intervalul cuprins între jumătatea anilor '90 și jumătatea anilor 2000, o echipă cu un palmares uluitor: titluri pe bandă rulantă într-un campionat care era, de departe, cel mai greu la acel moment, plus un triumf în Champions League și alte 3 finale disputate.
Lotul era de clasă mondială, dar la acest imperiu a lucrat din plin, în subterane, Luciano Moggi, care controla și solicita arbitri preferențiali până și în primul tur al cupelor europene!
Chiar și marele Real Madrid, dream-team-ul creat de Zidane, cu 3 Ligi ale Campionilor cucerite succesiv, a beneficiat de sprijin extern, chiar arbitraje grotești, cu Viktor Kassai în prim-plan.
Concluzia e una singură! General valabilă în fotbal, indiferent că se joacă într-un campionat sau competiție de top sau într-o întrecere de plan secund. Un club va ajunge la trofeu dacă toți oamenii din cadrul lui fac cu adevărat ceva pentru un titlu!
La vedere sau în spatele cortinei, la lumina zilei sau cu lumina stinsă, nu contează cum, dar fac ceva care să aducă puncte. Cu mijloace corecte, mai puțin corecte sau chiar dincolo de limita legii. Fiindcă, din păcate, fotbalul e o junglă.
În care rezistă doar "băieții deștepți", cei care știu să se descurce și să supraviețuiască. În niciun caz cei care doar vorbesc la TV și postează pe Facebook!
{{text}}