Actorul Ion Dichiseanu a murit astăzi, la vârsta de 87 de ani. El se afla internat de mai multe luni la Spitalul Floreasca. La începutul lunii februarie, Ioana Dichiseanu, fiica lui, a publicat un mesaj pe Facebook în care anunţa că actorul se confrunta cu probleme de sănătate cauzate de o investigaţie „făcută greşit” la o clinică privată.
„Mi-am petrecut copilăria cu mingea de fotbal printre liniile de cale ferată!”
"De unde a venit pasiunea mea pentru giuleșteni? Țin minte că asta mă întreba, ani și ani de zile, regretatul Cristi Țopescu... Străbunicul meu a fost ceferist, la fel și bunicul, dar și tata. Eu m-am născut la pavilioanele CFR-ului de la Adjud. Mi-am petrecut copilăria cu mingea de fotbal printre liniile de cale ferată! Încă de mic am sânge de rapidist", spunea maestrul Dichiseanu pentru Gazeta Sporturilor, în martie anul trecut.
Dichiseanu, în deplasări, cu trenul, alături de favoriți
După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București în 1959, Dichiseanu era nelipsit de pe stadion. Fie că alb-vișiniii jucau în Potcoava Giuleștiului, fie în deplasare. Anii au trecut, iar gașca de actori rapidiști s-a mărit.
"Ne suiam în tren și mergeam cu echipa. Era trenul plin de actori, de cântăreți, de regizori, lumea bună. Toți erau rapidiști. Eram înnebuniți după băieți. Ne țineam după Rică Răducanu, după Culae Lupescu sau Dan Coe. Făceam deplasările cu ei, la cușete. Ce povești frumoase, ce amintiri! A mers și săraca Stela Popescu cu noi într-o deplasare, când m-a confundat unul cu nea Mircea Lucescu. De s-a speriat biata Stela", povestea actorul.
„Am suferit mult, n-am putut să dorm și am băgat și niște pahare de whisky"
Dichiseanu a mai povestit pentru Gazetă: „Drăgălașilor, eram pe vremuri în Mexic. Eram cu trupa de teatru și țin minte că am fugit de la repetiții. M-am dus glonț la ambasada din Ciudad de Mexico să întreb ce-a făcut Rapid. Am mai făcut așa și prin Roma sau Paris. Mă duceam și îi puneam pe cei de la ambasadă să sune acasă, să văd ce-a făcut echipa. Eu am sânge vișiniu! Nu are cum să mă schimbe cineva. Chiar și atunci când am ajuns în Liga a 5-a am fost cel mai mare rapidist! Am suferit mult, n-am putut să dorm și am băgat și niște pahare de whisky de supărare... Parcă eram un pacient în stare gravă tăiat, căruia îi curgea sângele și nu mai apărea salvarea! Așa suntem noi, rapidiștii, și am supraviețuit!".
De afară ținea cu Atletico Madrid
Actorul nu se uita doar la partidele Rapidului. "Ăsta e un punct sensibil! Fotbalul pentru mine e totul. Mă uit și la alte meciuri la televizor și îmi plac echipele mari: Juventus, Liverpool, Atletico Madrid. Eu țin cu Atletico! Ce meciuri fabuloase face Simeone ăla! Parcă e un nebun! Un nebun frumos care se agită să meargă echipa bine. Face ca toate alea pe margine, dar știe să-i impulsioneze pe jucători. De Liverpool îmi place că acolo joacă fiara egipteană Salah. Ăsta e fotbalist mare, mare de tot", spunea "Dichi".
CV Ion Dichiseanu
- Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, în 1959. Cariera lui se întinde pe parcursul a şase decenii.
- A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.
- Filmografia lui cuprinde titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanşa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) şi „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986). La sfârşitul anilor ’80, Dichiseanu a colaborat şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”.
{{text}}