Mircea Rădulescu, care i-a fost supervizor lui Dinu Todoran la Voluntari, îi face o caracterizare în detalii lui Dinu Todoran, noul „principal” al FCSB-ului: „Are pasiune, simte jocul, are ochi să aleagă primul 11, dar vorbește exagerat de mult în timpul meciului, îi inhibă pe jucători”.
Dinu Todoran e noul antrenor al FCSB-ului. Numele surpriză ales de Gigi Becali pentru a începe noul campionat e cunoscut în fotbalul românesc mai mult datorită carierei de fotbalist.
Foarte puțin, în schimb, pentru ceea ce e făcut el ca antrenor, deși a debutat în această nouă meserie în urmă cu 5 ani.
Dinu Todoran a fost multă vreme, cu mici pauze, la Voluntari, unde a îndeplinit mai multe roluri: secund, antrenor la Academie, „principal” la Liga a 3-a, iar pentru un timp foarte scurt chiar la Liga 1.
În toată această perioadă petrecută la clubul ilfovean, Todoran l-a avut aproape pe Mircea Rădulescu, un fost tehnician cu o vechime de aproape 25 de ani în antrenorat, dar care a fost multă vreme și șeful Școlii de Antrenori din cadrul FRF.
Mircea Rădulescu, care în august va împlini 80 de ani, a acceptat un dialog despre Dinu Todoran ca antrenor.
- Domnule Rădulescu, bună ziua, ce mai faceți?
- Bună ziua, petrec! O sărbătoresc la un grătar pe soția mea, pe care o cheamă Elena.
- La mulți ani și din partea noastră, despre Dinu Todoran vrem să discutăm!
- Ați sunat la cine trebuia fiindcă îl cunosc nu bine, ci foarte, foarte bine. Chiar am stat și pe bancă alături de el, la unele meciuri ale Voluntariului.
Că nu s-au terminat bine acele meciuri, asta nu mai contează. Hahaha. Vă interesează să vă spun de el ca antrenor, nu?
Mircea Rădulescu, despre Dinu Todoran: „Nu face potlogării, nu e miștocar”
- Exact! Cu ce ați începe descrierea lui?
- Cu faptul că e beneficiarul unei cariere de fotbalist, care din punctul meu de vedere a fost exemplară. A fost jucător foarte bun, dovadă că multe dintre meciurile în care a jucat au fost decise de el.
Era un tip care hotăra soarta rezultatelor, acest lucru îți creează în timp un rol de lider, te va ajuta enorm în modul de abordare atunci când te vei face antrenor.
- Care credeți că e prima lui calitate ca antrenor?
- E serios! Face lucrurile profesionist, nu face potlogării, nu e un tip miștocar! E pasionat de meserie, adică nu o face împins de cineva de la spate sau din nevoia de a câștiga bani.
Apoi, are ceva ce mulți nu știu să facă. Să se folosească de experiența acumulată în cariera de fotbalist. Cât timp am stat pe lângă el la Divizia C am mai văzut anumite lucruri bune la el.
E exigent, simte jocul și din ce mi-am dat eu seama are capacitatea de a alege bine primul 11 în funcție de modul în care se pregătesc jucătorii la antrenamente.
Mircea Rădulescu: „Comentariile lui de pe margine crispează jucătorii”
- Ce defecte ar avea?
- Are și defecte! Cel mai mare al lui e faptul că vorbește exagerat de mult de pe margine, în timpul meciurilor. Exagerat, rețineți! Aproape că el comentează meciul, ca un comentator radio.
Dacă nu te uiți la joc și doar îl asculți pe Todoran înțelegi aproape fiecare minut. Eu i-am mai atras atenția cu privire la acest defect al lui, cu greu a acceptat că nu e în regulă ce face, mai ales că are și o voce baritonală, practic dacă mai și strigă se aude perfect chiar și din afara stadionului.
Când stai mereu cu gura pe jucători îi poți inhiba. Nu îi folosește modul acesta de a acționa, îi crispează pe jucători.
- E singurul minus al lui?
- Mai e ceva, când ești antrenor tânăr, așa cum e și el, trebuie să știi să accepți sau măcar să asculți și sfaturile unor oameni cu experiență!
- Înțeleg că el nu le accepta?
- Mmmm, cu anumite rezerve, care i se puteau citi ușor în ochi și pe figură. Oricum, ca o concluzie, eu l-aș introduce pe Dinu Todoran în categoria antrenorilor de perspectivă.
Mircea Rădulescu: „Să-mi cadă ziarul din mână când l-am văzut pe Dinu Todoran pe prima pagină în Gazetă”
- V-a surprins să aflați că a fost numit la FCSB!
- Pfff, foarte tare chiar! Am aflat vestea sâmbătă dimineața, când m-am dus la chioșc și am cumpărat Gazeta Sporturilor. Să-mi pice ziarul din mână când l-am văzut pe Todoran pe prima pagină.
Nu înțelegeam de ce e poza lui atât de mare! Am scos telefonul și l-am sunat!
- Și ce i-ați zis?
- L-am luat direct, că îmi permit: E adevărat ce citesc, că te duci la FCSB? Mi-a zis că da! Apoi l-am chestionat dacă e serioasă treaba, că așa, am mai văzut vehiculate și alte nume la FCSB și apoi n-au mai ajuns.
L-am întrebat explicit dacă a și semnat, mi-a zis că încă n-a parafat, dar că s-a înțeles verbal și că a bătut palma cu ei.
Mircea Rădulescu: „Dacă va fi emotiv în fața jucătorilor va fi terminat ca antrenor”
- I-ați dat vreun sfat?
- Da, i-am dat! Pare formal, simplu, care la prima vedere nu pare cine știe ce, dar din experiența mea știu că el contează enorm. Rețineți, enorm de mult!
Să știe să-și ascundă emoțiile. În primul rând, în fața jucătorilor, apoi, în fața ziariștilor, la conferințele de presă, dar și în fața superiorilor din club.
Dacă jucătorii te simt că ești emotiv, gata, ești terminat ca antrenor. E fix ca un profesor care lasă garda jos într-o clasă, în fața elevilor, dacă aceștia l-au prins slab i se urcă în cap imediat.
Mi-a mulțumit și mi-a promis că va ști să pună barieră emoțiilor!
- De ce ar putea să aibă emoții?
- Fiindcă trece la un nivel la care n-a mai fost! Mi-aduc aminte de mine!
Ștefan Kovaci, care era selecționer al României și care era deja un titan la acea vreme, avea deja în palmares Cupa Campionilor, pregătise și naționala Franței, m-a chemat să-i fiu secund. Asistentul lui era Cernăianu, care plecase în Mexic la un Campionat universitar. Și mi-a zis mie:
„Puștiule, haide să mă ajuți!” Eram copleșit de emoții. Nici nu mai știam de mine, aveam 35 de ani parcă și primul meu gând a fost să nu cumva să ratez prima întâlnire a lui Kovaci cu jucătorii, ca să văd cum îi abordează, cum le vorbește.
- Ce s-a întâmplat?
- M-am dus în sala din hotel unde urma să aibă loc ședința tehnică și îl văd pe Ștefan Kovaci intrând cu haina pe umăr, așa cum o purta el mereu, a strâns jucătorii în jurul lui, cu o mină serioasă: băi băieți, haideți să vă spun două bancuri.
Și le-a zis unul cu olteni și unul cu milițieni. A destins atmosfera, abia apoi au urmat chestiunile serioase, dar el deja își apropiase jucătorii.
Aceasta era metoda lui, pe care înțeleg că a folosit-o inclusiv la Ajax. De la fiecare înveți câte ceva.
Mircea Rădulescu: „Răspund și eu ca Gagarin, fac excelent”
- Mulțumesc pentru dialog, domnule Rădulescu, și vă urez numai bine, apropo, mai aveți un pic și împliniți 80 de ani, cum vă simțiți, care mai e viața dumneavoastră?
- Răspund și eu ce răspunde mereu Gagarin, care era în spațiu de ceva timp și era întrebat de la stația de lansare ce face, cum se simte în condițiile în care pericolul pentru el era imens, iar el avea aceeași replică: sunt excelent!
Așa zic și eu, mă simt excelent, deși ce e în sufletul fiecăruia e mai greu de explicat și de ajuns acolo.
1977e anul în care Mircea Rădulescu a debutat ca antrenor principal, avea 36 de ani și a fost instalat la Sportul Studențesc
10 ania fost Rădulescu șeful Școlii de Antrenori din cadrul FRF: între 2001 și 2011, când a plecat din acest post pe motiv de vârstă, după ce a împlinit 70 de ani
{{text}}