Altele

Alpiniştii Alex Găvan şi Mihnea Rădulescu pe vârful Makalu

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Alpiniştii Alex Găvan şi Mihnea Rădulescu vor escalada vârful Makalu din Himalaya

Alpiniştii români Alex Găvan şi Mihnea Rădulescu vor escalada începând de joi, în premieră românească, al cincilea vârf al lumii ca altitudine, Makalu, care se află în Himalaya, la graniţa dintre Nepal şi Tibet, care o înăllţime de 8.463 metri, se arată într-un comunicat remis agenţiei NewsIn.

Expediţia va dura două luni (10 aprilie – 3 iunie), majoritatea timpului fiind folosit pentru aclimatizare şi pentru a stabili taberele intermediare. Tabăra de bază avansată va fi la altitudinea de 5.600 metri, urmând ca de aici să fie aşezate trei tabere intermediare, la 6.300 metri, 6.800 metri şi 7.400 metri. Ascensiunea finală către vârf va porni dintr-un bivuac de la 7.800 metri, la sfârşitul lunii mai.

Vârful Makalu este renumit pentru versanţii abrupţi şi crestele înguste, expuse elementelor naturale. Partea finală a ascensiunii, din apropierea vârfului, este şi cea mai tehnică din tot traseul, iar pe vârful propriu-zis spaţiul este atât de restrâns încat abia încap două persoane.

Makalu a fost urcat prima data în 1955 de o echipă de alpinişti francezi şi doar cinci din primele 16 tentative de a-l escalada au avut succes. Makalu este singurul vârf nepalez de peste 8.000 de metri care încă nu a putut fi escaladat pe timp de iarnă. Alex Găvan şi Mihnea Rădulescu vor face ascensiunea fără a folosi oxigen suplimentar, fără sprijinul şerpaşilor şi vor folosi ruta franceză.

Alex Găvan este cel mai tânăr român care a urcat un vârf de peste 8.000 (Cho Oyu – 8.201 metri, în 2006). La doar zece luni de la această realizare, Alex a devenit primul român care a păşit pe vârful Gasherbrum I (8068 metri). Pentru acestă realizare, Alex a fost numit de Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă "Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine", alături de Horia Colibăşanu (pentru prima ascensiune românească a vârfului Dhaulagiri). În ascensiunile sale, Alex nu foloseşte oxigen suplimentar şi şerpaşi.

De partea cealaltă, Mihnea Rădulescu păşeşte pentru prima dată în Himalaya şi are în palmares o bogată experienţă montană, câştigată în Munţii Carpaţi, Caucaz şi Alpi. Unele din cele mai importante realizări ale sale o reprezintă escaladările din Bucegi şi Făgăraş (o înlănţuire de patru trasee dificile în patru pereţi diferiţi în mai puţin de 24 de ore - Fisura Albastră, Fisura Mult Dorită, Scorpionul şi Trei Surplombe), la care se adaugă trasee dificile în Caucaz şi Alpii francezi şi italieni.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.