Fotbal   •   Liga 1   •   TOP 5 TRANSFERURI

Nu toți sunt submediocri » 5 străini care au încântat în play-out și au jucat roluri esențiale pentru echipele lor

Roger și Albentosa au impresionat în Liga 1

Articol de Aurelian Rotea   —  marţi, 25 mai 2021

În Liga 1 nu vin doar jucători străini mediocri sau submediocri. Gazeta vă prezintă cinci fotbaliști care au fost esențiali în salvarea de la retrogradare a echipelor lor.

Cum majoritatea echipelor din Liga 1 sunt la pământ atât din punct de vedere financiar, cât și în ceea ce privește construirea unei academii care să genereze tinere talente pentru echipa mare, oficialii formațiilor din campionatul intern și-au încercat norocul cu jucători străini aduși liberi de contract.

Câtorva dintre cluburi le-a reușit această strategie, izbutind să transfere niște fotbaliști care au avut evoluții bune în stagiunea recent încheiată.

Gazeta vă prezintă un top 5 al celor mai bune astfel de transferuri reușite de echipele din play-out.


1. Cephas Malele - FC Argeș

În urmă cu 9 ani, Malele se anunța un jucător de mare viitor, fiind transferat pe când avea 18 ani de la FC Zurich de către Palermo, formație ce la acea vreme activa în prima ligă din Italia, în schimbul sumei de 900.000 de euro.

Elvețianul nu s-a transformat într-un jucător de calibru în Seria A, iar după mai multe împrumuturi prin ligile inferioare ale Italiei și Portugaliei, a ajuns la Pitești în toamna anului trecut.

Cephas Malele

În România acesta s-a integrat perfect, arătându-și pe deplin calitățile de marcator. În cele 30 de meciuri jucate în tricoul Argeșiului, Malele a adunat 18 goluri și 4 pase decisive, fiind al doilea golgheter al campionatului, după Florin Tănase. Elvețianul a înregistrat o eficiență grozavă la finalizare, capitol la care conduce detașat topul atacanților din Liga 1, 38% din șuturile trimise spre poarta adversă transformându-se în goluri.

Cu siguranță, Malele a fost cel mai bun jucător al piteștenilor în acest campionat, dacă nu chiar cel mai bun stranier al Ligii 1.

2. Ricardo Valente - Gaz Metan Mediaș

Oficialii medieșeni au fost foarte inspirați atunci când au decis să-l aducă în România pe Ricardo Valente, un mijlocaș stânga format în academia celor de la Porto, care după perioada junioratului a trecut prin curtea unor cluburi din prima ligă portugheză, precum Vitoria Guimaraes, Pacos de Ferreira sau Maritimo Funchal.

Valente a fost unul dintre cei mai buni jucători ai echipei în acest campionat, reușind să-l facă uitat pe Dumitru Cardoso, plecat în iarna în Coreea.

Ricardo Valente

Deși producția sa ofensivă nu a fost una foarte impresionată în sezonul regulat, adunând 4 goluri și 3 pase decisive, acesta și-a ridicat în mod semnificativ nivelul jocului spre finalul sezonului, devenind golgheterul din play-out, după ce a contribuit cu încă 6 reușite și 3 assist-uri care au ajutat clubul să prindă un loc 10 confortabil, scăpând de emoțiile barajului.

3. Jefte Betancor - FC Voluntari

Un alt jucător de atac care a impresionat prin evoluțiile sale este vârful Voluntariului.

Jefte Betancor

După mai mulți ani petrecuți la diferite echipe din Spania și Austria, dintre care cele mai importante au fost Las Palmas și SV Ried, spaniolul în vârstă de 27 de ani a ajuns la formația ilfoveană unde terminat primul sezon din postura de cel mai bun marcator al echipei, cu 8 reușite.

Interesant este faptul că Betancor a contribuit direct la 10 puncte câștigate de ilfoveni, marcând golurile decisive în cele două victorii cu Viitorul, în meciul câștigat în fața Clinceniului, precum și golul egalizator din meciul cu Dinamo, reușite fără de care ilfovenii s-ar fi aflat astăzi în Liga 2.

4. Raul Albentosa - Dinamo

Fundașul spaniol are un CV interesant, care cuprinde cluburi precum Eibar, Derby County, Deportivo La Coruna sau CSKA Sofia.

Raul Albentosa

Rămas liber de contract, acesta a fost adus în "Ștefan cel Mare" în luna aprilie a acestui an, ajutând la îmbunătățirea defensivei problematice a "câinilor". Albentosa a demonstrat rapid că reprezintă o variantă mai bună decât Ehmann, devenind titular incontestabil.

Cu acesta în teren, Dinamo a scăzut media golurilor primite pe meci de la 2.4 la 1 gol, spaniolul având evoluții și mai bune în noul sistem impus de Uhrin, cel cu 3 fundași centrali.

5. Roger - UTA

Ajuns la Arad la finele turului sezonului regulat, Roger s-a integrat rapid în echipa lui Balint, acoperind un post deficitar la UTA, acela de mijlocaș ofensiv.

Fost participant îl preliminariile Champions League alături de letonii de la Riga, brazilianul în vârstă de 25 de ani a bifat 23 de meciuri în tricoul "Bătrânei Doamne", luându-și în serios rolul de "număr 10", fiind liderul echipei în ceea ce privește ocaziile de gol create.

Roger

Roger a terminat cu 2 goluri și 5 pase decisive un campionat reușit pentru arădeni, care în ultima etapă au reușit să prindă locul 8, menținând speranțele la participarea într-o cupă europeană încă din primul sezon de la revenirea în Liga 1. 

173 de jucătoristrăini numără loturile echipelor din Liga 1 în acest moment

 Cotele actuale de piață a jucătorilor 

  1. Cephas Malele - 700.000 euro*
  2. Jefte Betancor - 450.000 euro
  3. Ricardo Valente - 350.000 euro
  4.  Raul Albentosa - 300.000 euro
  5. Roger - 300.000 euro

    *potrivit transfermarkt

188 de milioane de euroeste valoarea totală a jucătorilor din Liga 1, conform transfermarkt.com

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.