Liga 1

Dezvăluiri șocante în emisiunea lui Denise Rifai: „Am bătut toată echipa Dinamo, în vestiar! Au vrut bătaie, le-am dat bătaie!”

Miron Cozma, la Denise Rifai // foto: captură YouTube

Articol de Eduard Apostol  —  miercuri, 26 mai 2021

Miron Cozma, 66 de ani, a fost invitatul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D. Printre temele abordate, referitoare la mineriade sau la viața sa personală, fostul lider al minerilor din Valea Jiului a rememorat și un episod vechi de 25 de ani, pentru care a primit replica din partea lui Dănuț Lupu

  • CONTEXT: Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a făcut 10 ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat, ca urmare a violențelor de la mineriadele din 1991 și 1999
  • Prima condamnare a venit în 1999, pentru mineriada din 1991: 7 ani și 11 luni
  • Ulterior, a primit două noi condamnări, în 2003, la 10, respectiv 7 ani de închisoare, pentru acțiunile violente din ianuarie și februarie 1999, la Costești
  • Cozma a executat doar 10 ani din pedeapsa totală, o parte din sentință fiindu-i grațiată în decembrie 2004, printr-un decret al fostului președinte Ion Iliescu
  • A fost eliberat din pușcărie în 2007. 

Ca șef al Jiului Petroșani, în 1996, Miron Cozma a fost protagonistul unui moment reprobabil, care a făcut vâlvă la acea vreme: l-a lovit cu capul în figură pe Dănuț Lupu la un meci Jiul - Dinamo, supărat că fostul internațional a intrat "mișelește" asupra vedetei locale Vasile Matincă. Cozma a intrat pe teren și s-a răfuit cu fostul mijlocaș, una dintre vedetele primei ligi. Apoi, a avut conflicte cu Cornel Dinu și cu Cristi Borcea.

„Maestrul meu de aikido spunea că el vrea să mă învețe să nu mă bat. Cu Lupu n-am avut nimic, dacă-l lovea pe Matincă în timpul meciului, nu aș fi făcut nimic. Dar, la pauză, să vii pe la spate și să-l lovești pe ăla, pe care am dat 100.000 de dolari, banii minerilor... Pe Cornel Dinu l-am primit la mine acasă cu pâine și cu sare, iar el ce-a vrut? Să-mi bată nevasta și copiii. Au vrut bătaie, le-am dat bătaie. 

Am bătut toată echipa Dinamo în vestiar, pe toți. Și-am vrut s-o fac și la București, dar l-a scăpat Nicu Gheară pe Lupu. Eu nu sunt un bătăuș incontrolabil. De fiecare am făcut ceea ce am făcut doar în ideea de a proteja sau cineva a vrut să mă atace pe mine sau să mă omoare, cum a fost în pușcărie", a reacționat fostul lider al minerilor.

Miron Cozma, suspendat doi ani după acele incidente

Meciul la care Miron Cozma a făcut referire a avut loc pe 25 august 1996. Dinamo a pierdut cu Jiul Petroșani, scor 0-1, într-un meci din etapa 4 a Diviziei A, în care Lupu a fost eliminat în minutul 45.

Jiul Petroşani - Dinamo 1-0 
Dinamo: Prunea, Contra, Tâlvan, Bătrînu, Macavei (46 Coporan), Tararache, Mohora, Petre, Dănciulescu (60 Cula), Lupu, Ivan (60 Mihalcea)
*Lupu a fost eliminat în minutul 45
Antrenor Dinamo: Marian Bondrea

Pentru violența la care a recurs, Cozma a fost suspendat de FRF din activitatea fotbalistică timp de doi ani și a primit o amendă de zece milioane de lei. Decizia a fost luată în ședința din 26 august 1996 a Comitetului de Urgență al FRF, notează Libertatea.

Miron Cozma: „Pe Popescu și pe Hagi i-au amenințat că nu mai intră în Spania”

Fotbalul este una dintre pasiunile fostului lider al minerilor din Valea Jiului. A redeschis un subiect sensibil în fotbalul românesc, cel legat de meciurile tricolorilor la Euro 1996, când elevii lui Anghel Iordănescu au fost acuzați că ar fi cedat victoria Spaniei (1-2). 

Florin Răducioiu a provocat valuri cu o declarație în martie 2021 prin care a dat de înțeles că jucătorii echipei naționale i-au lăsat pe iberici să câștige ultimul meci jucat de "tricolori" la acel turneu final. Acel detaliu a adus furia lui Gică Popescu. Acum, Miron Cozma a redeschis "cazul". 

„Întrebați-l pe Răducioiu, vă rog să nu mă credeți pe mine. În 1996, am fost în Anglia, rugat de Federație să fiu acolo, să reprezint România. La meciul cu Spania, Răducioiu a fost schimbat după ce a dat gol. Un vârf de atac al spaniolilor a venit la Gică Popescu și la Gică Hagi și le-a zis: "Nu mai intrați în Spania!"

Oricum, nu aveam șanse. Iar cu Bulgaria a fost înțelegere cu Stoichkov. Mie nu mi-e frică nici de Hagi, nici de Gică Popescu. Știu ce vorbesc, fiindcă am fost acolo", a declarat Miron Cozma.

Miron Cozma, la Denise Rifai // foto: captură YouTube

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.