Aleksander Ceferin (53 de ani), președintele UEFA, a recunoscut că ar prefera ca Liga Campionilor să treacă la un format de tipul „Final 4” spre finalul competiției.
- Finala Ligii Campionilor din sezonul 2020/2021, între Manchester City și Chelsea, se joacă în această seară, de la ora 22:00, liveTEXT pe GSP.ro.
Încântat de felul în care a decurs competiția în sezonul 2019/2020, când s-a jucat în format „Final 8” începând din faza sferturilor - adică un singur meci în fiecare fază a competiției, pe teren neutru -, Ceferin înclină spre un format tip „Final 4” în Ligă.
Ceferin: „Pentru un «Final 4», există avantaje și dezavantaje”
„Sunt în favoarea unui «Final 4» în Liga Campionilor. Ar fi foarte bine și eficient din punctul de vedere al veniturilor, dacă ar fi făcut cum trebuie. Dar toată lumea trebuie să-și spună punctul de vedere. Discutăm, nu este încă decis. Ne-a plăcut «Final 8-ul» de anul trecut, din Portugalia.
Dar un «Final 8» ar dura peste două săptămâni, ceea ce este prea mult. Pentru un «Final 4», după 2024, există avantaje și dezavantaje. Pe de-o parte, ar putea fi o săptămână de fotbal fantastic, acompaniată de alte evenimente, precum concerte. Dar echipele pierd meciuri, pe cele de pe teren propriu”, a declarat Ceferin pentru L'Equipe, citat de Reuters.
Schimbări majore în Liga Campionilor
Din 2024, Liga Campionilor va suferi modificări majore. Vor dispărea grupele și vor participa 36 de echipe, în sistem elvețian. Cluburile vor fi împărțite în patru urne de câte nouă, în funcție de coeficientul UEFA.
Fiecare formație va disputa 10 meciuri cu 10 adversari diferiți, fără tur-retur. La sfârșit, primele opt clasate în ierarhia generală se vor califica direct în optimile de finală, iar pozițiile 25-36 vor fi eliminate. La rândul lor, locurile 9-24 vor participa un play-off tur-retur pentru ultimele 8 tichete de „optimi”.
Ulterior, programul rămâne la fel ca acum, cu partide în două manșe. Astfel, finalistele vor aduna în total 17 întâlniri, cu patru mai multe ca în prezent. Dacă vor fi implicate și în play-off, vor avea chiar 19 meciuri.
UEFA continuă să pună la cale schimbări majore în cea mai importantă competiție inter-cluburi în contextul presiunii pe care cele mai mari cluburi europene o aplică. Recent, 12 dintre granzii fotbalului european au anunțat înființarea unei noi competiții, Super Liga Europei, care nu s-ar fi desfășurat sub egida UEFA.
Ca urmare a presiunii din partea forului continental și a autorităților din țările importante, 9 dintre cele 12 cluburi au dat înapoi. Au rămas într-un război rece cu UEFA Barcelona, Juventus și Real Madrid.
{{text}}