Numit pe 26 ianuarie la Chelsea, Thomas Tuchel (47 de ani) i-a oferit echipei engleze a doua sa Ligă a Campionilor după 9 ani. Totul în 123 de zile și 30 de meciuri.
Ce bucurie pentru Thomas Tuchel! A intrat în vestiar și a început să se învârtească frenetic în mijlocul echipei, stropind cu șampanie în toate direcțiile. Râdea, plângea, clipe de fericire maximă.
„A fost cel mai important meci, o finală excepțională și noi am câștigat-o, e incredibil. Sunt foarte mândru, într-un grup de jucători care mi-a dat încredere și căruia i-am oferit încredere. Suntem puternici, împreună, uniți. Acesta e secretul. La noi, orice e posibil, inclusiv să o batem de trei ori pe City”.
Germanul era în extaz. E campionul Europei, la 47 de ani. La Chelsea, căreia i-a dăruit a doua Ligă a Campionilor după 9 ani. Totul în 123 de zile, în patru luni și 30 de jocuri. Al 30-lea a fost triumful!
Thomas Tuchel: „Dacă nu sunt mulțumiți de mine, oricum mă demit!”
După tot ce i s-a întâmplat, după prima sa finală de Ligă pierdută, anul trecut, cu PSG, după demiterea patru luni mai târziu, între Crăciun și Anul Nou, cine se mai gândea că Thomas Tuchel va cuceri imediat, în același sezon, la un alt club, cupa cu urechi mari? Nimeni nu mai reușise o asemenea performanță în astfel de circumstanțe. El a făcut posibil imposibilul.
Când a semnat contractul pe 18 luni, pe 26 ianuarie, le-a spus jurnaliștilor englezi la prima sa conferință, cuvinte redate de The Times: „Vreau să fiu sincer cu noi. Inițial, m-am speriat un pic. «Oh, de ce doar 18 luni?», mă gândeam. Un minut mi-a luat. Mi-am răspuns singur. «Ce contează durata, se schimbă ceva? Ar fi fost mai bine dacă mi-ar fi propus patru ani și jumătate și m-ar fi concediat la sfârșitul întâiului sezon? Dacă nu sunt mulțumiți de mine, oricum mă demit!»”.
Știa că vine la Chelsea, unde managerii, antrenorii pot fi schimbați în orice clipă. El era al 15-lea tehnician în ultimii 18 ani pe „Stamford Bridge”, cu Abramovici proprietar. Mai știa și că la Londra nu va controla totul, pentru că umbra Marinei Granovskaia, autoritarul director executiv al albaștrilor și mâna forte a patronului, plutește peste tot.
Chiar și așa, a acceptat provocarea: „Am decis să las grijile în spate. Mi-am zis: «Ești curajos, nu refuza aventura». Nu voiam să pierd ocazia”.
Tuchel, după Di Matteo
Trecutul lui Chelsea îi dădea speranțe. Exact în momentele de răscruce, când totul părea afectat iremediabil, echipa a renăscut. Marile performanțe au apărut în cele mai delicate perioade.
2007-2008: Jose Mourinho a fost demis în toamnă. Cu Avram Grant, noul manager, a atins finala Champions League. Ar fi câștigat-o dacă John Terry ar fi transformat ultimul penalty, după ratarea lui Cristiano Ronaldo. Dar căpitanul a tras în bară și Man. United a învins la loviturile de departajare.
2011-2012: Acordul cu Andre Villas Boas a fost reziliat. Numit în martie, Roberto Di Matteo a jucat două luni mai târziu ultimul act al Ligii. Și l-a câștigat, tot la penaltyuri, la Munchen, chiar în fața lui Bayern.
Organizare defensivă, viteză, verticalizare
Spre deosebire Di Matteo, Tuchel avea timp! Două luni în plus! Încă din primele zile la Cobham, centrul sportiv al londonezilor, Thomas i-a convins pe „the blues”. I-a strâns unii lângă alții, i-a făcut să creadă din nou în ei și în manager, în planul său.
Le-a spus că „atacul începe din apărare, iar apărarea începe din atac”. Le-a vorbit despre organizarea defensivă (a primit , baza oricărei formații, însă și despre importanța vitezei de joc și a verticalizării.
Poți ajunge în careul advers foarte repede din puține atingeri, câteva pase și mingea e deja acolo, unde e cel mai mare pericol. De ce să pierzi timpul pasând în plus, pasând în lateral? Fără timpi morți, le-a cerut. Și așa a fost (la fel, și acțiunea golului lui Havertz, sâmbătă). În 3-4-2-1, sistemul care se potrivește perfect stilului TT, noua Chelsea i-a surprins pe toți. Mai ales pe Guardiola.
Analiza lui Guardiola. Și lungile discuții cu Pep
Tuchel l-a urmărit mereu pe Guardiola, l-a analizat, i-a descusut jocul până la ultimul detaliu. După ce s-a despărțit de Mainz, în anul sabatic 2014-2015, înainte de a semna cu Dortmund, iar catalanul era la Bayern, Thomas s-a întâlnit cu Pep într-un restaurant și au discutat mai multe ore. O discuție care s-a reluat în toamna lui 2015, după primul "Klassiker" direct, Bayern - Borussia 5-1.
Atât de bine îl cunoaște pe Guardiola încât poate să dejoace orice plan al ibericului. În două luni, l-a înfruntat de trei ori și l-a învins de fiecare dată:
- 17 aprilie, 1-0 în Cupa Angliei;
- 8 mai, 2-1 în Premier League;
- 29 mai, 1-0 în Champions.
Ultimul succes a fost și cel mai important. De acum, Thomas Tuchel e printre marii antrenori ai lumii fotbalului.
3manageri numiți în mijlocul sezonului la Chelsea au cucerit o cupă continentală: Di Matteo (2012, Liga), Rafa Benítez (2013, Europa League) și Tuchel (2021, CL); numai Sarri era de la startul stagiunii în 2019, când a câștigat EL
3antrenori germani au câștigat Liga Campionilor succesiv: Klopp (2019, Liverpool), Flick (2020, Bayern) și Tuchel (2021, Chelsea)
4goluri a primit Chelsea în 13 meciuri, cele mai puține încasate de o câștigătoare a Ligii, de la Ajax, în 1994-1995
9meciuri fără gol primit a avut Édouard Mendy, portarul albaștrilor, în 12 partide apărate de el în acest sezon de Champions
19trofee a cucerit Chelsea în ultimii 18 ani, de când Roman Abramovici a devenit proprietarul clubului londonez
14.110spectatori au fost prezenți sâmbătă seară la finala Ligii Campionilor, pe stadionul "Dragão" din Porto
Tuchel vs mari rivali, în 2021
- 3 victorii cu Guardiola, City (1-0, 2-1, 1-0)
- 2 victorii cu Simeone, Atlético (1-0 și 2-0)
- 1 victorie cu Zidane, Real Madrid (2-0)
- 1 victorie cu Klopp, Liverpool (1-0)
- 1 victorie cu Mourinho, Tottenham (1-0)
- 1 victorie cu Ancelotti, Everton (2-0)
Tuchel în Ligă cu Chelsea
- 7 meciuri
- 5 succese
- 1 remiză
- 1 înfrângere
- 9 goluri marcate
- 2 goluri primite
{{text}}