Amintiri cu Sir Alex Ferguson, 79 de ani, într-o carieră de aproape 40 de ani, 27 numai la Man. United, la lansarea documentarului „Nu ceda niciodată”.
Marele manager scoțian, retras în 2013 din fotbal, după o carieră de 39 de ani, 27 numai la Man. United, rămâne în atenția lumii fotbalului. Mai ales acum, la lansarea documentarului despre viața sa, „Nu ceda niciodată".
Alex Ferguson: „I-am anunțat că nu mai sunt la fel în ochii mei"
Într-un interviu pentru L'Équipe, fostul manager scoțian a vorbit despre cariera de antrenor. Lucruri pe care le-a simțit, decizii dificile luate de-a lungul anilor. „Unul dintre cele mai dure aspecte ale acestei meserii este să-ți vezi jucătorii îmbătrânind. E teribil", spune Sir Alex.
Are și un exemplu: „În 1994, aveam senzația că toți cei patru apărători ai noștri, Parker, Bruce, Pallister și Irwin, începeau să dea semne, în mod brutal, că anii trec. Mult timp, au fost performanți la Manchester, dar eu i-am anunțat că nu mai sunt la fel în ochii mei. Clipe dureroase, pentru că hotărârea mea le-a afectat cariera. Însă ceea ce am făcut atunci ne-a permis să reconstruim defensiva, baza succesului nostru ulterior".
38de trofee a câștigat Alex Ferguson la Manchester United între 1986 și 2013
Alex Ferguson: „Unii nu mai respectă regulile grupului"
Nici liderii „Red Devils" nu au scăpat de schimbările boss-ului Ferguson. Au intrat în conflict cu el și n-au mai putut rămâne la club. I s-a întâmplat lui Roy Keane, chiar căpitanul, la 34 de ani, în 2005, după 12 ani pe „Old Trafford", dar și lui David Beckham, crescut la Academia lui Manchester, obligat să se transfere la 28 de ani, 11 în tricoul roșu.
„Am avut greutăți cu David și Roy. Pentru un tehnician, cel mai important este, evident, ce de petrece pe teren. Nu poate neglija nici viața vestiarului. Câteodată, unii nu mai respectă regulile colective, ceea ce poate fragiliza unitatea grupului și afectează autoritatea managerului în fața acestui grup".
Sir Alex și exemplul muncitorilor
A dezvăluit că a încercat mereu să fie imprevizibil în relația cu jucătorii: „Uneori eram foarte calm, alteori mult mai aprins, astfel că băieții nu știau niciodată la ce să se aștepte. Mai mult decât orice, eram obsedat să nu devin repetitiv la pregătirea meciurilor. Am fost și eu fotbalist, descoperisem deja că atenția scade când antrenorul are același discurs mereu".
A detaliat: „Chiar dacă reveneam deseori la ideea că jucătorii trebuie să muncească mult, inspirându-se din valorile solidarității muncitorilor, variam exemplele de fiecare dată. Uneori le vorbeam de sudorii de pe șantierele navale pe care îi cunoscusem în tinerețea mea, alteori despre mineri sau despre muncitorii din industria siderurgică".
1.500de meciuri a avut managerul scoțian la "Red Devils": 895 de victorii, 267 eșecuri
{{text}}